Odlazeći dekan Pravnog fakulteta u petak predaje dužnost Dragu Raduloviću

Mujović je u srijedu ocijenio da bi i Radulović trebalo da sačeka odluku nadležnih institucija, ali se to sigurno neće dogoditi.
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2011. 13:21h

Odlazeći dekan Pravnog fakulteta Ranko Mujović najavio je da će u petak predati dužnost Dragu Raduloviću.

Mujović je kazao da će napustiti kancelariju dekana, ali i sačekati odluku nadležnih sudova koji utvrđuju da li je Radulović izabran u skladu sa zakonom.

"Normalno da ću čekati odluku nadležnih organa, ali to ne znači da neću napustiti kancelariju. Kakav bih ja bio dekan ako ne bih poštovao propise", rekao je u četvrtak Mujović agenciji MINA.

Više izvora potvrdilo je "Vijestima" da je Mujović u četvrtak tokom dana odnio svoje stvari iz kancelarije.

Prema saznanjima “Vijesti”, na primopredaju dužnosti biće pozvan i rektor Univerziteta Crne Gore Predrag Miranović.

Mujović je u srijedu ocijenio da bi i Radulović trebalo da sačeka odluku nadležnih institucija, ali se to sigurno neće dogoditi.

Radulović je 7. marta izabran za dekana Pravnog fakulteta, a za njega je glasalo dvije trećine članova Vijeća.

Mujovićevi oponenti smatraju da je odlazeći dekan odlučio da preda dužnost jer Viši sud nije izdao privremenu mjeru kojom bi Radulović bio spriječen da stupi na funkciju.

Mujović je tužbom ranije zatražio da Viši sud izda privremenu mjeru najkasnije do danas, kada mu i ističe trogodišnji mandat.

Prema saznanjima “Vijesti”, Viši sud to nije učinio, a prethodno je i Osnovni sud odbio isti Mujovićev zahtjev, pa nema zakonskih prepreka da Radulović stupi na dužnost.

Izborom Radulovića za dekana odnedavno se bavi i Upravni sud, ali ne po tužbi Mujovića već po službenoj dužnosti.

Više izvora potvrdilo je “Vijestima” da je Tužilaštvo podnijelo tužbu kojom je zatražilo da se ispita da li je Radulović zakonito izabran.

Oponenti odlazećeg dekana smatraju da iza ovakvog poteza Tužilaštva stoji upravo Mujović, odnosno uticaj koji nesumnjivo ima kao član Tužilačkog savjeta.

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, Upravni sud još nije donijelo odluku po zahtjevu Tužilaštva.

Više izvora smatra da presuda Upravnog suda ne bi trebalo da bude u korist Mujovića, a u prilog tome ide i mišljenje Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore (UO UCG) da tužbu treba odbiti, jer je, između ostalog, neblagovremena.

Upravni sud nedavno je zatražio od UO UCG da se izjasni a o tužbi, a prema saznanjima “Vijesti” to je učinio predsjednik Zoran Rašović u ime najvišeg organa Univerziteta, jer su članovi na godišnjem odmoru.

Radulović je 7. marta izabran za dekana Pravnog fakulteta dvotrećinskom većinom u Vijeću, ali Mujović do juče nije prihvatio rezultat izbora, zbog, kako je ranije u više navrata isticao, kršenja zakona.

Bonus video: