Bar: Na deset projekata podijeljeno 60 hiljada eura

Na poziv je pristiglo osamnaest projekata, od kojih je uslove poziva ispunilo njih trinaest
77 pregleda 0 komentar(a)
TO Bar konkurs, Foto: Anto Baković
TO Bar konkurs, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 11.04.2018. 14:14h

Turistička organizacija (TO) Bar objavila je danas rezultate javnog poziva za raspodjelu deset odsto od ubrane boravišne takse u 2017, za projekte valorizacije kulturne baštine koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara na području barske opštine. Na poziv je pristiglo 18 projekata od kojih je uslove poziva ispunilo 13, a ukupno 60.000 eura podijeljeno je na deset projekata.

Komisija u sastavu predsjednica dr Anastazija Miranović i članovi Svetlana Gažević i Ilija Stojović, odlučila je da “Mastrade” DOO dobije 10.350 eura za Kulturnu mapu-brošure i kartografske podloge za mape, JP Kulturni centar 10.000 i 9.000 eura za sanaciju i rekonstrukciju crkve Svete Katarine, odnosno izradu monografije Barskog ljetopisa, NVU Centar za geopolitiku 8.000 eura za “Bar ukratko”, NVO 3D ARCH 6.000 eura za promociju Starog Bara u 3D. NVO Društvo maslinara Bar dobilo je 4.000 eura za rekonstrukciju kamenog mosta na Suvom potoku, NVO Mediteranski centar fotografije po 3.000 eura za projekte suvomeđe, odnosno brošure o tradicionalnoj kuhinji, HKD Sveti Jeronim 3.000 eura za 3D Starog Bara i NVO Bubulj 3.000 eura za turističko-kulturne spotove

"Poziv je raspisan prije četiri mjeseca, trajao je 45 dana i zadovoljni smo brojem prijava. Ovo su sredstva koja su opredijeljena u 2016, a danas je objavljen drugi ovakav javni poziv kojim dijelimo deset posto ubrane boravišne takse u 2017, odnosno 69.000 eura. Iza nas je bila uspješna turistička sezona, sada smo na pragu nove uspješne, već sad imamo 15 posto više gostiju nego lani u isto vrijeme, a od početka godine do danas zabilježili smo 4.200 noćenja u Baru što je dva posto više od 2017", rekla je vršilac dužnosti direktora TO Bar Neda Ivanović.

Od projekata TO Bar čija je realizacija u toku, ona je istakla reprint foto-monografije “Bar na dvije čarobne obale”, treći konkurs za fontanu na trgu Vladimira i Kosare “jer prva dva nisu dali dobra rješenja”. U pripremi su konkurs za uređenje četiri kružna toka u Baru, uređenje četiri pećine, te projekti “Stazom starog Ćira” i “Stazom orhideja. endemskog i ljekovitog bilja” koji će upotpuniti panoramsku barsku turu.

"U Crnoj Gori je prvi put organizovan jedan ovakav poziv i drago mi je što je to bilo baš u Baru, čija je kulturna baština veoma raznolika. Aplikanti su pokrivali sfere i Starog grada i ruralnog područja. Ističem da ovo nije bio javni poziv za izradu , već za realizaciju projekata, što trebaju da imaju na umu svi oni koji žele da se prijave na novi poziv na koji se mogu javiti samo pravna lica-NVU, ustanove, preduzeća, ali ne i fizička lica, a ubuduće će aplikanrt moći da prijavi samo jedan projekat", rekla je predsjednica žirija dr Anastazija Miranović.

Bonus video: