Umjesto klime, putnike u autobusima hlade otvoreni prozori i vrata

Vozači gradskih prevoznika u vrijeme ljetnjih vrućina najčešće otvaraju vrata autobusa i prozore kako bi barem malo osvježili putnike
91 pregleda 0 komentar(a)
gradski autobus, Foto: Luka Zeković
gradski autobus, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.06.2011. 15:43h

Iako se najavljuju ljetnje temperature do 40 stepeni Celzijusa, većina autobusa koji prevoze putnike u gradu nema klimu.

Zato vozači gradskih prevoznika u vrijeme ljetnjih vrućina najčešće otvaraju vrata autobusa i prozore kako bi barem malo osvježili putnike.

Učenik Srednje građevinske škole Edis Adrović, redovno se vozi “PG Gradskim saobraćajem”, popularnom “4” i “5”, ali i pored velikih vrućina nema drugog prevoza.

"Prevoznici moraju da ugrade klime jer su vrućine nesnosne. Vozači otvaraju vrata, ali ni to ništa ne pomaže. Autobusi su često neuredni, jer se slabo održavaju, a plus visoke temperature kad se na to dodaju nije nimalo prijatno, ali nemamo bolje trenutno", kazao je Adrović.

Valjala bi klima na umjerenoj temperaturi

Vesna Terović, kaže da ne bi marilo ugraditi klimu u autobuse, ali da bude neka normalno temperatura, a ne da bude velika razlika između spoljašnje temperature i one u autobusu.

Vlasnik “BLT” autobusnog prevoznika Božo Bulatović kazao je da nemaju klima uređaj ni u jedan od 30 autobusa, ali imaju ventilaciju na krovovima.

Vlasnik “BLT” autobusnog prevoznika Božo Bulatović kazao je da nemaju klima uređaj ni u jedan od 30 autobusa, ali imaju ventilaciju na krovovima.

"Ponekad otvaramo vrata, ali to ne pomaže puno, jer vrućina ne izađe, pa brzo zatvorima, a otvaramo prozore da bi koliko toliko strujao vazduh. Čim se raspuste đaci preći ćemo na ljetnji red vožnje i to je veći problem, jer u tom periodu vozi se samo ko mora. Penzioneri i učenici su najveći korisnici prigradskih vožnji, a u ljetnjem periodu se izbacuju đački polasci. Nećemo ukidati niti jednu seosku liniju", rekao je Bulatović.

On je istakao da su autobusi “BLT-a” stari između 15 i 18 godina, naglasivši da ulažu u autobuse, dijelove i servisiranje više nego što mogu.

“Vijesti” nijesu mogle dobiti jedino informaciju o voznom parku iz “PG Gradskog saobraćaja” i tome koliko autobusa ima ugrađene rashladne uređaje.

Od 30 autobusa dva imaju klimu

Direktor “Montenegroprevoz Pejović” Danilo Pejović naveo je da od ukupno 30 autobusa koliko imaju u samo dva je ugrađena klima, ali oni ne voze na gradskim linijama.

Na pitanje da li imaju u planu ugradnju klima uređaja u autobuse koji voze gradske linije, Pejović je kazao da se sadašnjim obimom posla nema uslova za bolje autobuse sa klima uređajima.

"Imamo podršku banaka, ali nije problem uzeti pare, već to što ne možemo vraćati kredit, jer nemamo od čega plaćati rate. Što se tiče posla u ljetnjem periodu ukinećemo đačke polaske odmah po završetku nastave, a iz ranijih godina smo uvijek bili u minusu, jer nemamo ponekad nijednog putnika. Moramo da vozimo i kada su svi na moru, pa je ekonomska računica nepovoljna. Razmišljamo hoćemo li imati za plate radnicima, za troškove", kazao je Pejović.

Bonus video: