Pacijentkinja iz Kolašina prva žrtva gripa A H1N1

Pacijentkinja iz Kolašina, rođena 1946. godine, koja je imala hematološko oboljenje, umrla je u ranim jutarnjim satima, što je prva smrt uzorokvana virusom gripa A H1N1
113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2011. 10:35h

Pacijentkinja iz Kolašina, rođena 1946. godine, koja je imala hematološko oboljenje, umrla je u ranim jutarnjim satima, što je prva smrt uzorkovana virusom gripa A H1N!

Infekcija virusom novog gripa je dokazana kod dvoje novorođenčadi, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje i potvrdili da je dokazano 10 infekcija istim virusom , što je ukupno 18 oboljelih od početka epidemije.

Iz Podgorice je osam pacijenata, a po jedan iz Budve i Bara.

Osam oboljelih su u dobi od 17 do 76 godina, a među oboljelima se nalazi i jedna trudnica i jedna porodilja, čije je novorođenče bez simptoma.

Sedmoro pacijenata je hospitalizovano u KCCG, dvoje u Institutu za bolesti djece i jedno u opštoj bolnici Bar, i svi su trenutno stabilnog zdravstvenog stanja.

Ranije je saopšteno da je među oboljelima i četvorogodišnja djevojčica iz Danilovgrada.

"U Kliničkom centru Crne Gore na današnji dan liječi se 6 pacijenata koji su inficirani virusom influence A (H1N1) i jedan pacijent kod koga je izolovan virus A i svi su stabilnog zdravstvenog stanja", piše u saopštenju KC-a.

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore dr Sreten Kavarić kazao je da je u toj ustanovi hospitalizovano 6 pacijenata kod kojih je potvrđen A H1N1 virus, i jedan pacijent kod koga postoji virus tipa A, odnosno običan sezonski virus.

“Tri pacijenta se liječe na Internoj klinici, a četiri na Klinici za infektivne bolesti. Na odjeljenjima su pojedine sobe pretvorene u sobe za izolaciju takvih pacijenata, jedino osoblje može sa njima da komunicira. Pacijenti se nalaze u dobrom opštem stanju i kod svih pacijenata je zabilježeno da imaju neki od komobiditeta”, rekao je dr Kavarić.

Najčešće se radi, kako je rekao, o pacijentima koji imaju hroničnu bolest pluća, dijabetes, ili određene kardiološke probleme.

“Što se tiče svih pacijenata kod kojih imamo potvrdu H1N1 virusa, samo za jednog pacijenta imamo podatak da je 2009. godine vakcinisan u Njemačkoj protiv influence tipa A H1N1, ostali pacijenti nijesu prethodno bili vakcinisani ni od sezonskog, ni protiv novog gripa”, kazao je dr Kavarić

Važni izabrani ljekari

“Vrlo je teško na osnovu simptoma razlučiti da li se radi o sezonskom ili se radi o novom gripu. najčešći siptomi su povišena temperatura, gušobolja, bolovi u grudnom košu, kašalj, opšta malaksalost, bolovi u zglobovima”, rekao je dr Kavarić.

Direktor Instituta dr Boban Mugoša je rekao ta ustanova uvijek na početku i tokom sezone u kojoj se očekuje pojava gripa obavještava javnost o uputstvima, ali i daje preporuke zdravstvenim radnicima o postupanju vezano za grip.

“Kad krene obolijevanje od gripa, koje je po definiciji masovno, svakom građaninu nije moguće pojedinačno dati preporuku od strane epidemiološke službe, ali zato je pojedinačno daju izabrani ljekari koji kontaktiraju sa svojim pacijentima i osiguranicima, lično ili putem telefona”, rekao je dr Mugoša.

On je naglasio da se sajtu Instituta mogu naći sve preporuke namijene građanima.

U Crnoj Gori su od 22. juna 2009. godine, kada je registrovan prvi slučaj obolijevanja, do sada laboratorijski potvrđena 340 slučaja, a devet osoba je preminulo sa dokazanom infekcijom novog virusa gripa.

Bjelopoljski vazduh odgovara virusima

U pedijatrijskoj službi Doma zdravlja u Bijelom Polju, povećan je broj pregleda djece predškolskog i školskog uzrasta sa virusnim infekcijama gornjih i donjih disajnih puteva usljed upale grla, laringitisa, bronhitisa i upale pluća.

Pedijatar bjelopoljskog Doma zdravlja primarijus dr Miroslav Femić je kazao “Vijestima” da epidemije gripa još nema, iako navedeni simptomi imaju dosta sličnosti.

Na lageru u apotekama Apotekarske upstanove “Montefarm” ima više od 20.000 kutija antivirusnog lijeka “tamiflu”, i to u dozama od 30, 45 i 75 miligrama

“Kod pregledanih pacijenata su uočeni simptomi opšte malaksalosti, visoke temperature, zapušen nos, dug i iscrpljujući kašalj. Nastanku i širenju virusnih infekcija najviše pogoduju vlažan i nečist vazduh sa aerozagađenjima, kao što je dim, čađ, magla i smog, po čemu je ova sredina i poznata”, rekao je dr Femić.

On je kazao da su virusne infekcije uobičajene za ovo doba godine, te da se porast broja oboljelih očekuje narednih dana sa početkom rada škola i vrtića. Dr Femić je apelovao na roditelje da dovode djecu na obaveznu vakcinaciju u pedijatrijsku službu koja je zbog rekonstrukcije prebačena u prizemlje Opšte bolnice na Medanovićima.

Dovoljno ljekova za grip

Na lageru u apotekama Apotekarske upstanove “Montefarm” ima više od 20.000 kutija antivirusnog lijeka “tamiflu”, i to u dozama od 30, 45 i 75 miligrama.

Kako je “Vijestima” rekao direktor dr Budimir Stanišić na lageru ima i 500 bočica sirupa za odojački uzrast. “Nema potrebe za nabavkom novih količina ovog lijeka. Rok trajanja mu je do kraja 2014. godine”, rekao je dr Stanišić.

Preporuke Doma zdravlja Podgorica

Građani koji na osnovu prepoznatljivih simptoma sumnjaju da su zaraženi virusom novog gripa, obavezno bi trebalo da telefonom zakažu pregled kod svog izabranog ljekara, kako bi se izbjeglo zadržavanje u čekaonicama, te na taj način smanjilo širenje virusa, upozorio je podgorički Dom zdravlja.

Zakazivanje je posebno obavezno za trudnice i one koji dolaze da obave druge preglede.

U pedijatrijskim ambulantama Doma zdravlja nema povećanog interesovanja roditelja koji zbog bojazni od novog gripa žele preventivno da vakcinišu djecu

Dom Zdravlja je saopštio da su u svim objektima od juče postavljeni plakati sa upustvima za pacijente o prevenciji i preduzimanju neophodnih mjera u slučaju obolijevanja od gripa.

U svim objektima su postavljena sredstva za dezinfekciju ruku a medicinsko osoblje obavezno je da nosi zaštitne maske, koji se daju i svim pacijentima sa simptomima prehlade.

“Veoma je bitno da se pacijenti sa simptomina gripa, što kraće zadržavaju u čekaonicama, kako ne bi dovodili u opasnost ostale pacijente. One kod kojih nakon obavljenog pregleda sumnjamo da je u pitanju grip A H1N1, upućujemo na dalje analize u higijenski zavod Instituta za javno zdravlje”, kazala je izabrani doktor Doma zdravlja Mirjana Dobrović Milošević.

Vakcijancija hronično bolesnoj djeci

Ona je kazala da je od pojave prvih slučajeva novog gripa u Crnoj Gori sve više građana koji žele da prime vakcinu.

“Na osnovu prošlogodišnjeg iskustva, u početku su uglavnom obolijevali ljudi mlađi od 18 godina, a svakako da je povećan rizik za obolijevanje i komplikaciju bolesti kod trudnica, osoba starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika”, kazala je Dobrović Milošević.

Ona je podsjetila građane da je kako bi se preduprjedilo širenje virusa neophodno strogo voditi računa o ličnoj higijeni, uz češće pranje ruku, izbjegavati kontakt sa bolesnim osobama, prilikom kijanja prekriti lice maramicom, izbjegavati duži boravak u zatvorenim prostorijama i kolektivna okupljanja, te često provjetravati prostorije.

U pedijatrijskim ambulantama Doma zdravlja nema povećanog interesovanja roditelja koji zbog bojazni od novog gripa žele preventivno da vakcinišu djecu, kazala je “Vijestima” izabrani pedijatar Ana Ivanović.

“Vakcinacija se prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, predlaže hronično oboljeloj djeci, koja spadaju u rizične grupe”, kazala je ona. T.J.

U Crnoj Gori su od 22. juna 2009. godine, kada je registrovan prvi slučaj, do sada laboratorijski potvrđena 330 slučaja obolijevanja.

Tokom tog perioda je registrovano 1.448 osoba sa simptomima virusa i 3.588 osoba s akutnim respiratornim infekcijama, a devet osoba je preminulo sa dokazanom infekcijom novog virusa gripa.

Galerija

Bonus video: