U Sutomoru organizovan anti dop omladinski kamp

Učestvovali i mladi uzrasta od 13 do 16 godina
519 pregleda 0 komentar(a)
Sa održanog kampa, Foto: NVO Preporod
Sa održanog kampa, Foto: NVO Preporod

NVO "Preporod" organizovala je trodnevni anti dop omladinski kamp u Sutomoru na kome su učestvovali mladi uzrasta od 13 do 16 godina, stručni saradnici u kancelarijama za prevenciju narkomanije opština, Pljevlja, Nikšić, Podgorica, Cetinje, Kotor, Bar i Budva, kao i predstavnici civilnog sektora.

„Adolescenti su se kroz trodnevnu edukaciju upoznali sa suštinom preventivnog programa 'Unplugged-Imam stav', normativnim uvjerenjima o zloupotrebi PAS, tipovima i specifičnim posljedicama konzumacije raznih droga“, stoji u saopštenju koje je potpisao Jovan Bulajić.

Teme edukativnih radionica bile su i vršnjačko nasilje i uloga vršnjačkih edukatora, a organizovano je bilo i debatno veče o dilemama unutar problematike bolesti zavisnosti. Velika pažnja je posvećena primjerima iz prakse i tretmanima zavisničke populacije. Slične radionice bile su organizovane i za odrasle učesnike kampa, a njih je vodio tim obučenih edukatora po programu primarne prevencije „Unplugged-Imam stav“.

„Iako je 'Preporod' prepoznat kao organizacija koja se primarno bavi tretmanom zavisnika/ca i njihovih porodica, već pet godina pažnju usmjeravamo i na dio primarne prevencije, kako bi što više uticali na zdravu populaciju da nikad ne požele da posegnu za prevarom koju zloupotreba bilo koje ilegalne ili legalne droge daje“, poručio je Bulajić.

Projekat “Anti-dop ambasadori-nova generacija” finansiran je od strane Ministarstva zdravlja.

Bonus video: