Purišić: Novi Zakon o radu će biti po volji dobrih radnika i poslodavaca

“Možemo kazati da je zakon pružio odgovore na tri važna cilja - da se zakonodavstvo u oblasti rada usaglasi sa evropskim standardima, obezbijedi veća fleksibilnost na tržištu rada i bolji mehanizmi zaštite zaposlenih, suzbije nelegalno tržište rada”, rekao je ministar Kemal Purišić, istakavši da će zakon dati odgovore na sve izazove u toj oblast
7109 pregleda 14 komentar(a)
Purišić na pres konferenciji, Foto: Screenshot/YouTube
Purišić na pres konferenciji, Foto: Screenshot/YouTube

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog Zakona o radu, koji bi, kako tvrde u izvršnoj vlasti trebalo da suzbije nelegalno tržište i unaprijedi položaj dobrih radnika i poslodavaca.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je na konferenciji za medije da je rad na zakonu trajao tri godine, a konsultacije sa Evropskom komisijom oko godinu i po.

“Možemo kazati da je zakon pružio odgovore na tri važna cilja - da se zakonodavstvo u oblasti rada usaglasi sa evropskim standardima, obezbijedi veća fleksibilnost na tržištu rada i bolji mehanizmi zaštite zaposlenih, suzbije nelegalno tržište rada”, rekao je Purišić, istakavši da će zakon dati odgovore na sve izazove u toj oblasti.

Pojasnio je da novi zakon ima oko 40 normi više i da je gotovo 85 odsto članova izmijenjeno ili dopunjen.

Purišić je rekao da je “najvažnije što smo zakon donijeli u transparentnoj proceduri i socijalnim dijalogom”.

On je rekao da zakon predviđa 50 slučajeva gdje se radni odnos može raskinuti bez vođenja disciplinskog postupka po skraćenoj proceduri. Ipak, Purišić tvrdi da je položaj zaposlenih popravljen i da će da bude uvedena “humanizacija u radne odnose”.

Zakon će, tvrdi, biti po volji dobrih radnika i poslodavaca.

Za strance 20.454 dozvola

Vlada je danas utvrdila Predlog odluke o godišnjem broju dozvola za privremeni rad i boravak stranaca. Purišić je rekao da je za narednu godinu predviđen isti broj dozvola kao i ove - 20.454.

On je kazao da je 5.000 dozvola ostavljeno u rezervi, da su za zapošljavanje stranaca podijeljene 11.824, a za sezonsko 3630 dozvola.

“Do sada je potrošeno 75 odsto kvora za zapošljavanje stranaca i 643 odsto kvota za sezonsko zapošljavanje. Oko 1.020 dozvola je van kvote, za krupnije infrastrukturne projekte i menadžere stranih firmi”, rekao je.

Generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić rekla je da je Vlada utvrdila izmjene i dopune Zakona o autorskim i srodnim pravima, uskladivši ih sa pravom Evropske unije.

“Unaprijediće se sistem zaštite autorskih i srodnih prava, a efekti će biti pojačana transparentnost, pojačani nadzor nad radom nadzora za kolektivno ostvarivanje ovih prava, doći će do pojačanog nadzora Ministarstva ekonomije i inspekcija”, istakla je Jakić.

Ona je kazala da je propisana stroža prekršajna politika i da je novina zaključivanje sporazuma između organizacija za kolektivno ostvarivanje prava i udruženja, odnosno korisnika, kako bi se jasno definisala prava i obaveze i jednih i drugih.

Bonus video: