Savjet roditelja JPU "Đina Vrbica": Odluka o ukidanju spavanja donijeta bez našeg znanja

Iz Savjeta roditelja kažu da je uprava vrtića ranije obećala da se nijedna odluka neće donijeti bez potvrde roditelja
6326 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Uprava vrtića JPU “Đina Vrbica” bez znanja roditelja donijela je odluku da se ukida obavezno spavanje za djecu uzrasta od 3 do 6 godina od prvog februara , tvrde iz Savjeta roditelja JPU Đina Vrbica.

Iz Savjeta roditelja kažu da je uprava vrtića ranije obećala da se nijedna odluka neće donijeti bez potvrde roditelja.

“Tokom emisije "Okvir" predsjednica Upravnog odbora JPU "Đina Vrbica", ujedno i PR te ustanove Vesna Marković je uvjerila javnost i Savjet da se nijedna odluka ovog tipa neće sprovesti u djelo bez poštovanja relevantnih procedura koje uključuju odlučivanje na Upravnom odboru kao i da će o svemu prvenstveno biti obaviješteni roditelji. “

Oni su dodali da nijedna sjednica Upravnog odbora nije održana u proteklom periodu, a da je odluka ipak donesena, te da su informaciju o ovom dobili iz medija, iako su od početka ove inicijative izrazili spremnost da budu uključeni.

“Iniciijativa o ukidanju obaveznog spavanja potekla od Savjeta, ali je Savjet tom prilikom tražio od Uprave na uvid dokumentaciju koja bi ukazala na to da je dobro ovakvu odluku sprovesti u JPU Đina Vrbica, uzimajući u obzir kadrovske i prostorne kapacitete kojima raspolaže ustanova“, navodi se u saopštenju Savjeta roditelja.

Savjet od uprave vrtića do sada nije dobio nijednu studiju, plan, niti preporuku.

“Odgovore nismo dobili do danas a direktor se tada obratio javnosti putem zvanične facebook stranice izmijenjenom izjavom o sprovođenju odluke a nakon nekoliko dana izjavom da se odluka neće sprovoditi u narednom periodu. Skloni smo da zaključimo da se prilikom odlučivanja o dnevnom ritmu naše djece pita i uvažava mišljenje pojedinca, koji je na rukovodećoj poziciji, preskačući sve druge relevantne činioce”, ističu iz Savjeta.

Savjet je jutros zatražio svu dokumentaciju koja je prethodila ovoj odluci od Uprave, koja će im, kako kažu, malo bolje razjasniti o kojoj se nadležnosti direktora tačno radi po Statutu.

“U okviru svojih nadležnosti direktor ne može da postupa u skladu sa svojim ličnim uvjerenjima i stavovima već u skladu sa procedurama. Naglašavamo da se Godišnji plan i program rada usvaja početkom školske godine i da usvojeni plan i program ne predviđa ni mogućnost uvođenja ovakve promjene, čak ni za predškolski uzrast”, navodi se u saopšenju Savjeta roditelja.

Smatraju da se ovakva odluka ne može adekvatno sprovesti ni u jednoj vaspitnoj jedinici JPU “Đina Vrbaca”, jer za to, kažu, ne postoje ni prostorni ni kadrovski uslovi.

“Ne postoje odvojene prostorije, ne postoji dovoljno kadra, smatramo da odmor nije isto što i: mirna aktivnost, boravak u dvorištu, fizička aktivnost u sportskoj sali koju nema 90% vaspitnih jedinica. Grupe su prekobrojne čak i preko 100% i u jaslenom i u vrtićkom uzrastu”, kažu iz Savjeta roditelja.

Porućuju da će pomno pratiti situaciju a istovremeno se obratiti svim relevantnim institucijama.

Bonus video: