U Tivat uložili 260 hiljada eura

Morsko dobro je, ne računajući održavanje Solila, imalo dosta investicija na teritoriji Opštine
1060 pregleda 0 komentar(a)
Rezervat prirode Solila, Foto: Siniša Luković
Rezervat prirode Solila, Foto: Siniša Luković

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom itokom prošle godine u obalu na području Opštine Tivat uložilo je ukupno 262.568 eura. U tu sumu nisu uračunata dodatna pozamašna ulaganja Morskog dobra (MD) u održavanje i uređenje zaštićenog područja prirode, rezervata Solila u Krtolima.

Najviše novca, MD je lani investiralo u izgradnju prve faze lungo mare obalnog šetališta u Krašićima koje je preduzela Opština, ali zbog raznih imovinsko-pravnih i problema sa rušenjem nelegalnih objekata na trasi šetališta, nije realizovala do kraja. MD je po sporazumu sa lokalnom upravom, u dvije potpuno okončane i treću djelimično završenu situaciju koju su ispostavili izvođači radova u Krašičima, investiralo ukupno 150.000 eura. Za predsezonsko nasipanje plaža u kojem je u more usuto 290 kubika pijeska, MD je uložilo nešto preko 8.000 eura, dok je Komunalnom preduzeću Tivat za čišćenje i održavanje zakupcima neustupljenih djelova obale, održavanje javne rasvjete i zelenih povrpšina na obali platilo skoro 104.500 eura.

MD je lani preduzelo i značajne aktivnosti na nastavku uređenja rezervata prirode Solila, pa je tako izvršeno uobičajeno čišćenje od korovske vegetacije na dva paralelna i četiri poprečna nasipa u nekadašnjoj solani u krtoljskom dijelu Tivatskog zaliva, obavljena je sanacija drvenih mostova na kanalima, postavljanje klupa i drugog parkovskog mobilijara.

Postavljeno je osam novih info-tabli koje posjetiocima Solila pružaju osnovne informacije o biljnim i životinjskim vrstama i istorijatu tog područja. Postavljene su i dvije nove drvene kule za posmatranje ptica i jedna veća drvena osmatračnica sa koje se pruža pogled na skoro cijela Solila.

MD lani je na Solilima počelo i sa radovima na sanaciji nasipa i izgradnji zapornica kako bi se kontrolisao nivo vode radi unapređenja bidoverziteta. Urađeno je čišćenje i sanacija jednog od nasipa, postavljanje drvenih šipova za stabilnost zapornice, kao i izgradnja same zapornice za vodu. Izvršena je stabilizacija nasipa, kao i sadnja autohtnog rastinja na njemu.

Tokom 2019. godine MD je na području Opštine Tivat imalo zaključena 22 ugovora o zakupu plaža i kupališta, 14 ugovora o zakupu i postavljanju terasa, kao i 17 ugovora o zakupu lokacija za pristaništa i privezišta.

Bonus video: