Nikšićki vatrogasci: Sramno je da na posao dolazimo u trenerkama

"Istina je da su nam radna odijela i odijela za prilaz vatri dotrajala, ali ih imamo. Upravo ta odijela su veoma skupa, ali smo tražili da nam se nabave i to je Opština planirala do kraja godine...", kazao je komandir nikšićke Službe zaštite i spašavanja, Veselin Gardašević
10432 pregleda 14 komentar(a)
Institut za crnu metalurgiju, Foto: Luka Zeković
Institut za crnu metalurgiju, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.05.2020. 20:33h

Ovogodišnji Međunarodni dan vatrogasaca, 4. maj, nikšićki vatrogasci dočekali su suočeni sa brojnim problemima, koji se tiču kako njihove opreme, tako i prostorija u kojima borave. Zbog toga su se obratili lokalnoj upravi tražeći od njih hitnu reakciju, a dopis su poslali i predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, koga su upoznali sa situacijom i činjenicom da su, kako su istakli, po ko zna koji put satjerani u ćošak.

“Lokalnu upravu i svoje pretpostavljene poslije višegodišnjih molbi, zahtjeva i nade u bolje sjutra, upoznali smo sa činjenicom da ćemo, ukoliko ne ispune naše zahtjeve, stupiti u generalni štrajk. Želimo da naglasimo da imamo bezrezrevno razumijevanje za naše stanje i naše zahtjeve od svih kolega Crne Gore”, stoji u dopisu koji su zaposleni u Službi zaštite i spašavanja uputili premijeru Crne Gore.

Kako piše u dopisu, za njihovu profesiju je poražavajuće i sramno da na posao dolaze i rade “u patikama, trenerkama, jaknama ili dobro poderanim, istrošenim i iskrpljenim starim uniformama čiji je rok poodavno istekao”, kao i da su njihova odijela za prilaz vatri stara 13 godina, iako ih u zemljama Zapadne Evrope poslije godinu, ili 25 pranja, spaljuju u “posebnim pećima jer zbog svoje kancerogenosti nijesu za dalju upotrebu”.

“Dokazano je da posle odgovarajućeg vremena, jedne godine ili poslije 25 pranja poslije intervencija u zadimljenim prostorijama, ova odijela gube svoja svojstva, da specijalne membrane popuštaju i postaju kancerogene. U zemljama Zapadne Evrope svoja odijela peru u specijalnim mašinama za pranje na principu tečnog ugljen-dioksida, a ne kao mi u kućnim mašinama za pranje, čime samo potencijalno ugrožavamo naše ukućane”, navodi se u dopisu premijeru.

Kako nikšićki vatrogasci ističu njihova odijela za prilaz vatri su bezbroj puta oprana na neadekvatan način, a prethodna su bila iz engleske donacije, koji su ih izbacili iz upotrebe.

“O ovim činjenicama detaljno smo napisali izvještaj našim pretpostavljenima i lokalnoj upravi odmah po dolasku sa sastanka vatrogasaca-spasilaca Evrope održanog u Briselu decembra 2017. godine nadajući se brzoj reakciji. Nažalost - bez bilo kakve reakcije sa njihove strane. Za našu profesiju - poražavajuće, sramno i kancerogeno”, stoji u dopisu koji potpisuje predsjednik Sindikalne organizacije Službe zaštite Nikšić Slavko Tadić, a koji su potpisali svi operativci, njih 64.

U ulici Stojana Kovačevića, u nikšićkoj Staroj varoši, u zgradi koja je nekada služila kao zatvor, smještena je Služba zaštite i spašavanja. U krajnje neuslovnim prostorijama, nikšićki vatrogasci borave decenijama. Ovih dana otpočeti su radovi na adaptaciji hale u Institutu za crnu metalurgiju koji će biti novi vatrogasni dom. Vatrogasci su više puta isticali da Institut nije adekvatno rješenje i da hoće da se i njihov glas čuje, jer oni i Nikšić zaslužuju vatrogasno-spasilački dom po mjeri građana.

“Cjelokupna javnost Crne Gore zna kakav je smještaj vatrogasno - spasilačke jedinice Nikšić. Na posljednjem sastanku sa vama detaljno smo vas upoznali sa stavom naše profesije, a sa čime ste se i vi složili, da Nikšić zaslužuje savremeni vatrogasno - spasilački dom, a ne neke bivše industrijske hale koje ni po čemu ne mogu da zadovolje potrebe našeg grada i naše profesije. Sa sastanka smo otišli, kao i sa svih prethodnih, zadovoljni vašim razumijevanjem i postignutim dogovorom da će se u realizaciji vatrogasno - spasilačkog doma uključiti i sama Vlada koja će ispoštovati struku i zajedno sa lokalnom upravom naći najbolje rješenje za naš grad. Već par dana na lokaciji Instituta za crnu metalurgiju otpočeli su radovi na adaptaciji hale za vatrogasce - spasioce. Za našu profesiju poražavajuće i sramno”, stoji u dopisu.

Skupština opštine je krajem avgusta 2018. donijela odluku o davanju saglasnosti Opštini da iz budžeta izdvoji oko 170 hiljada eura i kupi poslovni prostor za potrebe smještaja Službe zaštite i spasavanja. Riječ je o prostoru u Institutu za crnu metalurgiju, a sa njegovom adaptacijom se čekalo zbog, kako su tada rekli iz lokalne uprave, administrativnih barijera. Vlada je prošle godine Institut dodijela Opštini Nikšić, a ovih dana počeli su radovi na adaptaciji oko 500 metara kvadratnih prostora.

“Kao profesionalci, kao ljudi koji vole svoj grad i žele mu sve najbolje, najoštrije se suprotstavljamo bilo kakvim brzim rješenjima po pitanju našeg Doma dok struka ne da svoj stav i mišljenje. Najbolji dokaz šta znači kada se profesija i struka pitaju je i primjer naših heroja današnjice - medicinskog osoblja. Poštovani premijeru, ogromnu snagu i energiju trošimo na ove i slične stvari koje su sasvim precizno izdefinisane i Zakonom koji je na našoj strani, tako da vas još jednom molimo da nam pomognete i omogućite da naša jedinica normalno funkcioniše, a sve za dobrobit našeg grada i naših gradana”, zaključuje se u saopštenju.

Zarade u nesrazmjeri sa opasnostima posla

Zdravko Blečić iz Sindikata vatrogasaca ocijenio je da su zarade u nesrazmjeri sa opasnostima posla.

“Osjećanja su pomiješana, dok ima pozitivnih primjera poput Šavnika, ima i negativnih, od kojih bih izdvojio Andrijevicu koja, usljed nedostatka sredstava, nema dežurstva vatrogasaca tokom noći”, kazao je Blečić u Bojama jutra.

Kako kaže, negativni primjeri se odnose i na poštovanje nadležnosti vatrogasaca, pa su tako u Baru i Podgorici zabilježeni slučajevi u kojima su vatrogascima izdata naređenja da obave radnje van svoje nadležnosti, što su oni, kako napominje Blečić, odbili da učine.

Blečić objašnjava da su ovi problemi proistekli iz nepoznavanja pravnih propisa, nesavjesnog kršenja pravnih propisa, a u nekim slučajevima, kako ističe, i nedostatka pravnih propisa.

Gardašević: Imaju maltene sve

Komandir nikšićke Službe zaštite i spašavanja, Veselin Gardašević, kazao je da nije tačno da vatrogasci u Nikšiću na intervencije idu „goli i bosi“, kako stoji u dopisu koji su vatrogasci uputili Markoviću.

"Istina je da su nam radna odijela i odijela za prilaz vatri dotrajala, ali ih imamo. Upravo ta odijela su veoma skupa, ali smo tražili da nam se nabave i to je Opština planirala do kraja godine kroz projekat da nam nabavi i time bi bila kompletirana sva naša lična i kolektivna oprema", kazao je Gardašević.

Prema njegovim riječima proteklih nekoliko godina oprema je znatno obnovljena, tako da imaju, "maltene sve".

Veselin Gardašević
Veselin Gardašević(Foto: Picasa)

“Imamo šlemove, radne opasače, vatrogasne šlemove za šumske požare. Prošle godine smo dobili 65 pari čizama, treba da nam stignu naočari i rukavice za tehničke intervencije. Što se tiče kolektivne opreme dobili smo savremene radio stanice, dvije pumpe za crpljenje vode i dva agregata za struju, ronilački komplet, kišne kabanice, opremu za spašavanje na vodi. Dobili smo i ličnu opremu za spašavanje u poplavama, suva odijela, kacige, noževe, opremu za spasavanje sa visina i iz dubina. Znači imamo maltene sve”, istakao je Gardašević.

Tačno je, kako je kazao, da objekat gdje su smješteni nije za normalno funkcionisanje službe, ali prostor u Institutu biće urađen po najvišim standardima.

“Tražilo se rješenje i Opština je donijkal odluku da to bude dio Instituta crne metalurgije. Počele su neke pripreme kako bi krenuli sa rekonstrukcijom tog dijela. Prostor će se raditi po najvišim standardima i imaćemo na raspolaganju oko 540 metara kvadratnih”, kazao je Gardašević u reagovanju na dopis koji su njegovi vatrogasci uputili premijeru.

Bonus video: