Budva: Rašidova firma u kolapsu, minus skoro 12 miliona eura

Ukupni gubitak firme odbjeglog palestinskog biznismena, koja gazduje sa pet hektara zemlje na Košljunu, popeo se na 14,5 miliona eura. Vrijednost zemljišnog kompleksa sada je svega osam miliona eura
8765 pregleda 1 komentar(a)
Rašidova zemlja na Košljunu, Foto: Vuk Lajović
Rašidova zemlja na Košljunu, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.05.2020. 21:20h

Odbjegli palestinski biznismen Muhamed Borhan Rašid prošle godine zabilježio je poslovni kolaps, jer je njegova kompanija “Budva heights“ prijavila Poreskoj upravi minus od 11,9 miliona eura.

“Budva Heights”, koja se do ranije zvala “Monte mena investments“, gazduje zemljišnim kompleksom od pet hektara u podnožju brda Košljun naspram rta Zavala na samom ulazu u Budvu. U posljednjem finansijskom iskazu koji je izvršni direktor Majed M.K. Shqirat dostavio Poreskoj upravi navodi se da je firma prošlu godinu završila sa negativnim poslovnim rezultatom od 11.910.260 eura. Time se ukupni gubitak firme popeo na 14,5 miliona eura. Vrijednost imovine firme, odnosno zemljišnog kompleksa sada je osam miliona eura, što je za nešto više od 11 miliona eura manje nego 2018. i odgovara milionskom minusu kompanije u prošloj godini.

Muhamed Rašid
Muhamed Rašid(Foto: Timesofisrael)

Firma je prijavila da ima dugoročne kreditne obaveze od 25,9 miliona eura. Prošle godine firma nije imala poslovnih prihoda, a rashodi su joj bili 275 hiljada eura.

Nekadašnji savjetnik palestinskog lidera Jasera Arafata, Rašid od aprila prošle godine u Centralnom registru privrednih subjekata se vodi kao vlasnik 25 odsto kapilata, a ostatak je na firmu “Saint George company”. On je prije toga godinama unazad bio stoodstotni vlansik.

Kompanija nije godinama dostavljala finansijske iskaze Poreskoj upravi, da bi to učinila u maju prošle godine i to za osam poslovnih godina unazad. Upravo iz tih iskaza vidi se da je vrijednost zemlje na Košljunu konstatno padala. Tako je u finanijskom iskazu za 2018, vrijednost zemlje na Košljunu procijenjena na 19,7 miliona eura, što je za čak 12 miliona eura manje nego što je to bilo 2017, ili čak za 20 miliona eura manje, nego u finanijskom iskazu za 2011, kada je zemljišni kompleks procijenjen na 39 miliona eura.

Rašid je osnovao firmu u Crnoj Gori prije 13 godina, koja je tri puta mijenjala ime. Porvobitno se zvala “Pioneer investments”, da bi se potom preimenovala u “Monte mena investments”, a od početka aprila, ulaskom of šor kompanije, iza koje su sakriveni vlasnici, dobila je i novo ime. Spekuliše se da bi iza ove firme mogli stajati pripadnici budvanske kriminalne grupe.

Rašidova firma “Monte Mena investment“ uknjižila se na zemlju na Košljunu u januaru 2017, iako je zemlju trgovala još davne 2007.

Rašid je 2007. preko svoje firme “Peeonir investment“, za 20 miliona eura kupio pet hektara zemlje i to je bila njegova prva i po svemu sudeći, jedina čista investicija u Crnoj Gori. Riječ je o zemljišnom kompleksu koji se graniči sa parcelom od dva hektara, podgoričke kompanije “Global Montenegro”, vlasništvo predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Odbjeglog Palestinca, koga su tamošnje vlasti osudile na višegodišnju kaznu zbog milionskih pronevjera, mediji su u više navrata povezivali da ima poslovne veze sa Đukanovićem.

Rašid je te 2007. odlučio da investira u Crnoj Gori, pa je nakon trgovine zemljišnog kompleksa u podnožju Košljuna, kupio i za čak 42 miliona eura, preko svoje firme “Monte mena“ 66 hiljada kvadrata nekadašnje vojne baze na Skočiđevojci, nadomak Reževića. Međutim, iako je na zemljišnom kompleksu na pjeni od mora bilo najavljivana izgradnja novog malog grada, od toga se praktično ništa nije dogodilo. Zbog nevraćenog kredita od 5,28 miliona eura, Hipo alpe adri development banka je prodala Skođiđevojku za 7,2 miliona eura austrojskoj Meinl banci AG.

Za Rašidom, dok je po Crnoj Gori važio za najprimamljivijeg investitora te kupovao zemlju po metropoli turizma, bila raspisana međunarodna potjernica. Prema pisanju agencije Asošiejted pres, palestinski antikorupcijski sud je polovinom 2012. godine osudio Rašida na 15 godina zatvora, optužujući ga za za pronevjeru 33,5 miliona dolara iz palestinskog investicionog fonda.

Zbog trgovine na Košljunu, Katnić pritvorio opštinske funkcionere

Još jedna trgovina Rašida u Budvi neslavno se završila. Radi se o kupovini 27 hiljada kvadrata zemlje od firme SP “Luna”, Budvanina Vida Rađenovića. Rađenović je te 2007. prethodno na tenderu od Opštine kupio zemljišni kompleks sa milion i po eura, zahvaljajući kreditu Prve banke, za koji mu je garantovala Opština, da bi istu zemlju par mjeseci kasnije preprodao Rašidovoj firmi “Peeonir investment” za čak 11,1 milion eura. Navodno je Rašid dao samo par miliona eura kapare, ali ostatak novca nije, tako da se nikada njegova firma nije uknjižila na zemlju. Zemljišni kompleks je Prva banka preuzela na sebe, zbog nevraćenog kredita SP “Lune”, ostavljajući im im samo nekih 3.000 kvadrata.

Kupoprodaja opštinske zemlje procesuirana je pred Specijalnim tužilaštvom u okviru korupcionaške afere “Košljun”

Bonus video: