NVO "Miholjski zbor" tvrdi da policija ima različite aršine

Iz tivatske NVO navode da je policija privodila sveštenika Mijajla Backovića, a da nije sankcionisala nijednog učesnika "patriotskih auto kolona" kojima je bokeljskim ulicama proslavljan Dan nezavisnosti
1482 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: NVO Miholjski zbor
Ilustracija, Foto: NVO Miholjski zbor

NVO "Miholjski zbor" iz Tivta protestovala je zbog, kako su saopštili, "ponašanja organa reda" u identičnim situacijama - privođenja sveštenika Mijajla Backovića, odnosno nesankcionisanja nijednog od učesnika "patriotskih auto kolona" kojima je na bokeljskim cestama proslavljan Dan nezavisnosti.

Backović je priveden u noći između 12. i 13. maja nakon što je sa više desetina vjernika Mitropolije crnogorsko-primorske iz Tivta, Kotora, i Budve, bio u organizovanoj koloni automobila koji su se vozili između tih gradova, u znak protesta zbog dešavanja 12. maja u Nikšiću i zadržavanja vladike Joanikija i sveštenika MCP tog dana.

Backović je šest sati zadržan na "informativnom razgovoru" u kotorskoj policiji, a iz "Miholjskog zbora" su ocijenili da za takvo postupanje policije prema svešteniku "nije postojalo nikakvo zakonsko opravdanje“. Ukazali su na različite aršine u odnosu policije prema građanima u događajima u Boki 12. maja, odnosno prilikom proslave Dana nezavisnoti 21. maja.

"Sve mjere koje je propisao NKT su ispoštovane od strane učesnika, a i pored toga su organi reda u više navrata zaustavljali kolonu na putu do Budve, kršeći jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na slobodu kretanja. Kao i u mnog prilika do sada, pokazano nam je da se zakon u Crnoj Gori selektivno sprovodi i da postoje građani i povlašćeniji građani od ostalih. Zar demokratija ne nudi za sve jednake aršine i slobode koje su garantovane poveljom UN-a? Proslavu Dana nezavisnosti u Tivtu i širom Crne Gore obilježila su brojna kršenja zakona. Tuče u Nikšiću, pucanje iznad glava tih istih orgsna reda u Tivtu, okupljanje više od 100 građana na jednom mjestu i pozivi vodećih ljudi Kotora na okupljanje. Postavljamo pitanje da li je iko od izgrednika zbog toga priveden i procesuiran. Ako nije, pitamo zašto to nije učinjeno i da li će se zakon sprovesti jednako nad svima", saopštili su iz "Miholjskog zbora".

Ističu da sve o čemu su govorili kada su u pitanju "auto-kolonaške proslave Dana nezavisnosti u Tivtu i Kotoru, mogu potkrijepiti snimcima, slikama i drugim dokaznim materijalom".

"Očekujemo reakciju organa reda. Ostajemo privrženi jednom geslu: neka zakon bude jednak za sve", zaključuje se u saopštenju "Miholjskog zbora".

Bonus video: