Specijalizantima po 333 eura za pomoć u doba korone

Ova sredstva dobiće specijalizanti iz 18 zdravstvenih ustanova širom Crne Gore

4439 pregleda 8 komentar(a)
Trijažni šatori ispred Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Trijažni šatori ispred Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Zbog pomoći zdravstvenom sistemu u cilju sprečavanja daljeg širenja koronavirusa, gotovo 170 specijalizanata, od kojih je polovina iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), dobiće za april mjesec nepunih 60.000 eura na ime troškova za odvojeni život.

“U vanrednim okolnostima u Crnoj Gori zbog epidemije COVID-19, na poziv zdravstvenih ustanova, 167 mladih ljekara je privremeno prekinulo specijalistički staž i vratilo se u matične ustanove. Za ove ljekare nije izvršena isplata naknade za odvojeni život za mjesec april, jer sa pravnog aspekta nijesu ispunjeni svi uslovi u skladu sa odredbama Granskog kolektivnog ugovora (GKU). Na ovaj način specijalizanti su dovedeni u nepovoljan finansijski položaj, jer i dalje postoji obaveza po osnovu iznajmljenih stambenih prostora i putnih troškova koji se moraju izmiriti,” navodi se u obrazloženju informacije o kojoj se raspravljalo na posljednjoj sjednici Vlade.

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) je zbog toga od zdravstvenih ustanova tražio da dostave informacije o broju ljekara specijalizanata, kojima je usljed novonastale situacije privremeno prekinuta specijalizacija, a kojima nije isplaćena naknada za odvojeni život za april.

Institucija kojom rukovodi Sead Čirgić je sačinio tabelarni pregled potrebnih sredstava za isplatu naknade za odvojeni život specijalizantima za mjesec april po zdravstvenim ustanovama u ukupnom iznosu od 59.458 eura. Ministarstvo zdravlja je potom uputilo informaciju Ministarstvu finansija sa zahtjevom za dostavljanje mišljenja. Iz resora kojim rukovodi Darko Radunović nisu imali primjedbi, jer u sredstva već bila obezbijeđena budžetom FZO. Prema Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvenu djelatnost, naknadu zaposleni ostvaruje pod uslovom da je upućen u drugo mjesto radi stručnog usavršavanja ili izvršavanja određenih poslova, da živi odvojeno od porodice i da je mjesto stručnog usavršavanja ili rada udaljeno od mjesta stanovanja preko 60 kilometara.

Takođe, shodno Instrukciji o obračunu zarada i ostalih ličnih primanja zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, koju je pripremio FZO, poslodavac je dužan da zaposlenom obezbijedi naknadu za odvojeni život od porodice u visini 333 eura.

Isplata naknada za odvojeni život vrši se na mjesečnom nivou uz zaradu zaposlenih.

Ova sredstva dobiće specijalizanti iz 18 zdravstvenih ustanova širom Crne Gore.

Od 167 specijalizatana, njih 80 je iz najveće zdravstvene ustanove – KCCG. Iz beranske bolnice njih 19, 11 iz kotorske, a jedan manje iz barske bolnice. Naknadu će dobiti i devet specijalizatana iz nikšičke bolnice, sedam iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, a jedno manje iz podgoričkog Doma zdravlja. Na 33 mogu računati i pet specijalizanata iz bjelopoljskog, četiri iz budvanskog, tri iz ulcinjskog, dva iz cetinjskog i mojkovačkog doma zdravlja i Specijalne bolnice “Dobrota”. Na naknadu može računati i po jedan specijalizant iz Specijalne bolnice “Brezovik”, iz beranskog i rožajskog doma zdravlja, kao i pljevaljske bolnice.

Na odvojeni život prošle godine otišao gotovo milion

Fond za zdravstveno osiguranje je prošle godine po osnovu naknada za odvojeni život isplatio nepunih milion eura - 989.592 eura. U 2020. godini, na osnovu predloga javnih zdravstvenih ustanova za dodjeljivanje budžetskih sredstava, planiran je budžet za isplatu naknada za odvojeni život u iznosu od 1.273.869 eura.

“A imajući u vidu nove dodijeljene specijalizacije ljekarima, koji obavljaju specijalistički staž u Crnoj Gori i van Crne Gore,” navodi se u dokumentu.

Bonus video: