Dron doniran Komunalnoj policiji preletio s Jankovićem kod vatrogasaca

Sofisticiranu letjelicu Uprava carina je donirala Komunalnoj policiji, a Janković kaže da ju je ponio sa sobom kada je prešao u Službu zaštite i spasavanja. O tome navodno nema pisanog traga, ali postoje snimci iz vazduha etno-sela iza kojeg stoji i Janković...

10225 pregleda 4 komentar(a)
U Komunalnoj navodno nije imao ko da upravlja dronom (ilustracija), Foto: Yourdronereviews
U Komunalnoj navodno nije imao ko da upravlja dronom (ilustracija), Foto: Yourdronereviews

Dron koji je doniran Komunalnoj policiji Glavnog grada završio je u Službu zaštite i spasavanja, jer ga je sa sobom odnio Goran Janković, prelazeći iz komunalne u vatrogasnu službu.

On je do početka 2019. bio načelnik Komunalne policije, nakon čega je postavljen za komandira Službe zaštite i spasavanja.

Janković je “Vijestima” potvrdio da je dron sada među spasiocima, i kazao da tu nema ništa tajno.

“Dron je u magacinu, to se može provjeriti. Kada sam prešao iz Komunalne policije u Službu zaštite - donio sam ga. U Komunalnoj policiji nije imao ko da upravlja njime, a htjeli smo da ga koristimo za snimanje zelenih površina. Doniran je na moju inicijativu Komunalnoj policiji, jer smo željeli da ga koristimo za snimanje zelenih površina”, kazao je on i istakao da vatrogasci imaju još jedan, sofisticiraniji dron, kupljen na tenderu, koji je raspisan, kako je rekao, prije nego što je došao u tu službu.

U Komunalnoj o poklonu Uprave carina ne znaju ništa

Dron je Uprava carina donirala Komunalnoj policiji 2018. godine. Međutim, nema podataka o njemu u evidenciji Komunalne policije.

Iz Uprave carina “Vijestima” je saopšteno da su Odlukom direktora od 5. februara 2018, shodno Uredbi o uslovima i načinu prodaje carinske robe i drugim postupcima sa carinskom robom, ustupili bez naknade Komunalnoj policiji bespilotnu letjelicu - dron, model Q500 TYPHON.

Goran Janković
Goran Jankovićfoto: Glavni grad

Iz Komunalne policije su odgovorili da nijesu “u posjedu predmetnog drona, koji je eventualno donirala Uprava carine Crne Gore”...

Prema informacijama “Vijesti”, u Komunalnoj policiji nema nikakvog pisanog traga na osnovu kojeg je donirani dron završio kod vatrogasaca.

Pored toga, u toj službi Glavnog grada, kako je potvrđeno u odgovorima “Vijestima”, nema uopšte dokumentacije o dronu.

Iz Glavnog grada su u ljeto 2018. saopštili da će veliku pomoć u prevenciji, ali i gašenju požara te godine, Služba zaštite imati i iz vazduha, jer će biti u funkciji specijalna letjelica - dron, visoko-sofisticirana bespilotna letjelica, koja ima termovizijske kamere visoke rezolucije sa visokim stepenom zuma.

Tada su najavili da će članovi podgoričke Služba zaštite, nakon obuke, u radu koristiti i dronove.

Pojasnili su da je firma “M-code” iz Podgorice iznajmljivala dron i organizovala obuku 2018. za pripadnike Službe zaštite.

Svoje etno-selo snimao svojim dronom

“Vijesti” su ranije objavile da Janković u selu Brskut posjeduje dio etno-sela “Mala rijeka”, u sklopu kojeg je više manjih montažnih objekata i jedan veći, i da o toj imovini ne postoje podaci u zvaničnim državnim evidencijama, a čiji su snimci iz vazduha postavljeni na društvene mreže kao reklama.

Snimci tog etno-sela iz drona, napravljeni su 2018, ali Janković, koji je ranije negirao da se radi o turističkom kompleksu, sada gotovo potvrđuje da etno-selo ipak postoji i da je reklamni materijal sačinjen njegovim privatnim dronom. “Koji sam kupio mislim 2016. Mogu se uporediti snimci i utvrditi autentičnost”, kazao je Janković.

Snimak iz vazduha
Snimak iz vazduhafoto: Mala rijeka

On je rekao da je ljubitelj fotografije i da se privatno bavi fotografisanjem.

Janković je u izjavi za “Vijesti” ranije tvrdio da o etno-selu ne zna ništa, ali ga demantuje, između ostalog, broj telefona koji se na veb sajtu etno-sela navodi kao kontakt. Isti broj, prema podacima Crnogorskog telekoma, vodi se na Jankovića, a i redakcija je sa njim komunicirala putem tog broja.

Etno selo “Mala rijeka” upisano je kao smještajni objekat na Google Earth servisu - na jednoj od parcela koja se, prema podacima Uprave za nekretnine, vodi na Jankovića.

Ponuda je promovisana i na internet stranici, gdje uz objavljene fotografije lokacije, restorana i objekata za smještaj, posjetilac može da zatraži informacije u vezi sa cijenama usluga. Prema objavi sa sajta, etno-selo je 2018. bilo domaćin skupa ljubitelja ATV četvorotočkaša, čiji je Janković jedan od članova. Na jednoj od fotografija objavljenih na Fejsbuku u septembru 2018. godine, ATV klub najavio je skori početak rada etno sela “Mala rijeka”...

U promo-videu sa Fejsbuka, u jednom od kamenih objekata je restoran. Da su gosti već usluživani u njemu, svjedoči i fotografija iz unutrašnjosti restorana koja je priložena kao jedna od ilustracija uz opis na Google Earthu...

U novom izvještaju ASK i ostava i vidikovac

Janković je u izjavi za “Vijesti” negirao bilo kakvu povezanost sa etno-selom. Rekao je da u Brskutu posjeduje tri parcele i da je na jednoj izgrađen montažni objekat - vikendica, površine 50 kvadrata.

“Vikendica koja je uredno prijavljena Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK)… Na istoj katastarskoj parceli nalazi se i objekat vidikovac - otvorena terasa površine 55 kvadrata, kao i ostava za drva, sušnica površine 9 kvadrata”, kazao je on tada “Vijestima” i najavio da će imovinu prijaviti ASK.

U imovinskom izvještaju za 2018. prijavio je vikendicu, ali ne i terasu i pomoćni objekat.

U izvještaju za 2019, koji je prema podacima Agencije dostavljen dan nakon što su “Vijesti” objavile njegovu imovinu i povezanost sa etno-selom “Mala rijeka” - 17. marta, Janković prijavljuje pomoćni objekat - ostavu od devet metara kvadratnih, ali i pomoćni objekat od 55 kvadrata, a opisuje ga kao vidikovac - poluotvoreni objekat.

U registru Uprave za nekretnine ni tada (16. marta), ni do juče nije bilo objekata (vikendica, ostava i vidikovac) na Jankovićevom zemljištu u Brskutu.

Pozajmica od 15.000, plata od 1.500

“Vijesti” su tada objavile i da se na fejsbuk profilima više njegovih najbližih srodnika, reklamira se etno-selo, slikom i video-formatom.

Janković je rekao da mu je rečeno da nema potrebe da za gradnju objekata traži dozvole.

“Pošto je u pitanju zemljište van zone bilo kojeg važećeg detaljnog urbanističkog plana i plana, informisan sam da mi za gradnju nije bila potrebna građevinska dozvola. Posebno ne za objekte koji su montažnog, privremenog i otvorenog karaktera.

Radi se o selu koje je udaljeno oko 40 kilometara od grada Podgorica”, rekao je on.

Tvrdio je i da su svi objekti koji su u njegovom vlasništvu “uredno prijavljivani ASK u skladu sa dinamikom građenja” i najavio da će i svaka buduća izmjena “biti takođe prijavljena u skladu sa zakonom”.

“Sve što je sagrađeno na zemljištu u mom vlasništvu, urađeno je od kreditnih zaduženja i ličnog dohotka, o čemu postoji uredna kreditna i druga dokumentacija...”, poručio je Janković.

Rekao je i da mu nije poznato da li postoji firma, ali zna za profil na društvenim mrežama putem kojeg se promoviše ponuda etno sela “Mala rijeka”.

Tvrdio je i da se objekti koji su u njegovom vlasništvu ne koriste u komercijalne svrhe iako, sudeći prema objavama koje su javno dostupne, etno-selo prima goste, ali nije upisano i u centralni turistički registar.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), u čijoj je nadležnosti evidencija takvih objekata, nikada nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi s tom registracijom.

Nisu odgovorili ni da li je prijavljena bilo kakva gradnja na spornoj lokaciji. Prema posljednjem imovinskom, Janković od 2014. u mjesečnim ratama od 505 eura vraća hipotekarni kredit od 52.000 eura.

Kredit od 8.000 eura odobren mu je u aprilu 2019, a rata iznosi 117 eura. Navodi i da je u februaru dobio novčanu pozajmicu od 15.000, koju ne vraća u ratama, već je u cjelosti mora vratiti.

Kao komandir Službe zaštite i spasavanja zarađivao je i do 1.500 eura.

Bonus video: