Korona poboljšala prodaju zdrave hrane

Događaj, pod nazivom „Zeleni dan“, organizovala je nevladina organizacija “Župa u srcu“ kako bi, prema riječima Jova Radulovića, omogućila lokalnim proizvođačima da se što bolje povežu sa potrošačima i tako lakše prodaju proizvode

3583 pregleda 121 reakcija 1 komentar(a)
Đorđe i Anita Bulajić, Foto: Svetlana Mandić
Đorđe i Anita Bulajić, Foto: Svetlana Mandić

Anitu i Đorđa Bulajića, koji u Grahovu imaju etno domaćinstvo “Đedovina“, gdje proizvode organsku hranu, korona nije omela u poslu. Kažu i da im proizvodnja dobro ide.

“Hrana je nešto što je deficitarno i samim tim korona nije mnogo uticala. Čak je poboljšala prodaju jer iako nemamo priliv od turista, lokalno stanovništvo, kako na primorju tako i u okruženju Nikšića, sve više shvata značaj hrane proizvodene u zdravoj sredini. Proizvodnja povrća na otvorenom, na 700 metara nadmorske visine sa vodom sa Grahovskog jezera ima svoju težinu“, kazao je Bulajić, koji je sa još desetak registrovanih poljoprivrednih proizvođača i proizvođača suvenira izložio proizvode na nikšićkom Trgu slobode.

Događaj, pod nazivom „Zeleni dan“, organizovala je nevladina organizacija “Župa u srcu“ kako bi, prema riječima Jova Radulovića, omogućila lokalnim proizvođačima da se što bolje povežu sa potrošačima i tako lakše prodaju proizvode.

„Nadam se da će ovo biti tradicionalno. Cilj nam je da se u Nikšiću na glavnom Trgu inicira promotivno-turistička manifestacija koja bi se održavala jednom nedjeljno. Izlagači bi bili registrovani lokalni poljoprivredni proizvođači, proizvođači suvenira i predmeta od recikliranih materijala. Ovo bi omogućilo bolju prodaju domaćih proizvoda i bolju održivost seoskih domaćinstava, a samim tim posredno i razvoj zelene ekonomije“, kazao je Radulović.

Stanka Nikolić iz naselja Gvozdenice već osam godina prodaje sokove i rakiju od raznog voća i zadovoljna je, kako kaže, prodajom jer sve što proizvede i proda.

„Kada je nešto kvalitetno sve se može prodati. Imamo stalne mušterije i ne brinemo za prodaju, a korona nam u tome nije ništa smetala. Ljudi dosta cijene domaće proizvode i hoće da izdvoje novac za kvalitetnu robu“, kaže Stanka.

Potpredsjednica Opštine Sonja Nikčević kazala je da je zelena ekonomija bitan dio ekonomije, kako nacionalne, tako i globalne, a da su partnerstvo i umrežavanje osnovni koraci u tom pravcu.

„Ovakve aktivnosti doprinose osnaživanju ruralne ekonomije, jačanju osnovnih društvenih funkcija i procesa na selu, zaustavljaju intenzivno iseljavanje stanovništva iz ruralnih sredina, kao i zaštitu životne sredine i očuvanje prirodnih resursa. Vrijeme pandemije izazvane koronavirusom iniciralo je povratak prirodi, zdravoj ishrani i zdravim stilovima života. Vrijedni domaćini i poljoprivredni proizvođači nastavili su i ove godine sa uzgojem kultura i unapređenjem farmi“, kazala je Nikčevićeva.

Bonus video: