Hrapović: Zdravstveni radnici da daju primjer građanima i poštuju sve mjere prevencije širenja koronavirusa

Kako je naveo, osnovna i jedina obaveza zdravstvenih profesionalaca je zdravlje građana i ono je u vrhu prioriteta i Vlade i cjelokupnog sistema

8455 pregleda 380 reakcija 20 komentar(a)
Hrapović, Foto: Savo Prelević
Hrapović, Foto: Savo Prelević

Zdravstveni radnici, bez izuzetka, moraju da daju primjer građanima i u potpunosti poštuju sve mjere prevencije širenja koronavirusa, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović, navodeći da se ne smije dozvoliti da se organizovan zdravstveni sistem pokuša urušiti neodgovornim odnosom pojedinaca.

On je razgovarao sa direktorima svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, koje je upoznao sa aktivnostima Ministarstva i Vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa, a koje su, kako je kazao, isključivo usmjerene na očuvanje zdravlja i života crnogorskih građana.

"U situaciji pojačanog epidemiološkog rizika sa kojom se trenutno suočava i Crna Gora i Evropa i cijeli svijet, najveća odgovornost je na zdravstvenim radnicima, koji bez izuzetka moraju dati primjer građanima i u potpunosti poštovati sve mjere zaštite, od nošenja zaštitne opreme do fizičke distance i lične higijene", rekao je Hrapović.

Kako je naveo, osnovna i jedina obaveza zdravstvenih profesionalaca je zdravlje građana i ono je u vrhu prioriteta i Vlade i cjelokupnog sistema.

On je poručio da se zbog toga ne smije dozvoliti ni jedan pokušaj kršenja mjera prevencije širenja virusa, koji se, kako je naveo, širi toliko brzo i lako, pa u odnosu na prvu fazu pandemije, već ima znatno veći broj inficiranih.

"Ne smijemo i nećemo dozvoliti da se jedan organizovan zdravstveni sistem kao što je naš pokuša urušiti neodgovornim odnosom pojedinaca", istakao je Hrapović.

On je kazao da je neprihvatljivo i neetički podržati ponašanje koje je prijetnja po javno zdravlje, bilo da se radi o nekorišćenju zaštitne opreme, nepoštovanju distance, ili učestvovanju na masovnim skupovima bilo koje vrste.

"Zato je neophodno da direktori svih zdravstvenih ustanova konstantno upućuju apele građanima da poštuju propisane mjere i preporuke struke, da bez prijeke potrebe ne dolaze u zdravstvene ustanove, da što više koriste e-servise i telefonsku komunikaciju sa ljekarima i da se striktno pridržavaju mjera prevencije", naveo je Hrapović.

On je rekao da je posebno važno da rukovodioci zdravstvenih ustanova povećaju nivo kontrole rada u ustanovama kojima rukovode, kako bi se izbjegle situacije koje predstavljaju i najmanji rizik za širenje infekcije.

Hrapović je naglasio da se striktno moraju poštovati smjernice i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije u svakoj zdravstvenoj ustanovi i primjenjivati sve zakonom definisane mjere.

Bonus video: