Eraković: Mjere NKT pokušavaju da prebace na politički teren; Begić: Ako ste kontakt, ostanite kući

Konferenciju za medije mogli ste uživo pratiti i na Televiziji Vijesti

104123 pregleda 614 reakcija 163 komentar(a)
Begić i Eraković, Foto: PR Centar
Begić i Eraković, Foto: PR Centar
Ažurirano: 20.07.2020. 17:38h

Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) je saopštio da je u Crnoj Gori hspitalizovan 161 pacijent.

"Loša vijest je da smo u prethodna 24 časa imali dva pacijenta koja su preminula. Jedan je 1951. godište i pacijentkinja 1970. godište, što pokazuje koliko je teška klinička slika koju ovaj virus može da pokaže", istakao je Eraković na pres konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

Eraković je naveo i da su kapaciteti u KCCG prošireni.

Eraković
Erakovićfoto: PR Centar

"Imajući u vidu ove podatke proširili smo u KCCG naše kapacitete za Covid pozitivne pacijente tako da raspolažemo sa još 28 covid kreveta. Želim da pohvalim sve zaposlene koji rade u KCCG vrijedno svoj posao. Ni jednog dana se ne dovodi u pitanje njihova požrtvovanost", kazao je Eraković.

Eraković je kazao da je virus jako specifičan.

"Prvo je bila teorija da će toplo vrijeme uništiti virus, pa da je sezonski, da asimptomatski pacijenti ne prenos virus. Zaključak je da virus pravi velike probleme. Virus može svima da napravi problem", kazao je Eraković.

On je istakao da su protokoli liječenja u KCCG u skladu sa protokolima u evropskim centrima.

“U Crnoj Gori se sa ovakvim načinom rada i ovom metodologijom se sigurno najpoštenije radi”, kazao je Eraković i rekao da su sve informacije tačne i precizne.

“Ne vjerujem da bilo ko u regionu ima takve podatke i mislim da to moramo da cijenimo”, kazao je direktor KCCG.

Eraković je rekao da je "ponosan na pravovremene i blagovremene mjere NKT".

"Ove mjere mogu da smetaju samo onima koji su od prvog dana tvrdili da virus ne postoji, da nema problema od pandemije i da je sve jedna izmišljena priča. Sada kada je većini građana Crne Gore jasno o čemu se radi, sada ove mjere i blagovremene poteze NKT pokušavaju da prebace na politički teren. Ne interesuje nas nikakav politčki teren, već isključivo zdravlje građana Crne Gore. Ovi pokušaji biće apsolutno bezuspješni", rekao je Eraković.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravle Crne Gore (IJZCG), Senad Begić rekao je da je registrovano još 95 slučajeva novog koronavirusa u posljednja 24 časa.

Begić
Begićfoto: PR Centar

Begić je rekao da je do sada bilo preminulih koji su se liječili kod kuće.

"Jedan slučaj evidentiran u subotu, radi se pacijentkinji 1930. godište, za koju je nakon smrti utvrđeno da je bila kovid pozitivna, ali podaci ukazuju da je smrt bila nagla i iznenadna", rekao je Begić i dodao i da će takvih slučajeva biti još.

Govorio je i o još jednom, kako je kazao nesvakidašnjem slučaju.

“Pacijent koji je preminuo zbog višestruke povrede unutrašnjih i spoljašnjih organa tokom obrade u KCCG je dokazano da je bio kovid pozitivan, međutim zbog smrti, koja je nastala kao posljedica spoljašnje sile takva smrt se neće voditi kao povezana sa koronom”, rekao je Begić.

Begić je povodm gužvi u vozovima tokom vikenda, kazao da su maske u javnom saobraćaju obavezne.

“Apelujem na ŽPCG da u narednom periodu poveća broj vagona ili linija kako bi se pokušalo i na taj način smanjiti broj osoba koje koriste vozove”, poručio je Begić.

On je rekao da od 10. jula nijesu slati testovi u Njemačku.

Eraković je rekao da se svi pacijenti koji ulaze u KCCG testiraju.

Begić je rekao da situacija ne izmiče kontroli.

"Svi kao društvo vrlo dobro znamo što treba da činimo. Nema potrebe čekati rješenje zdravstveno-sanitarne inspekcije. Ako dobijete poziv od epidemiloga i ako ste identfikovani kao kontakt, vaša je obaveza da ostanete u kući i obavijestte porodicu, poslodavca i prijatelje", rekao je Begić.

On je rekao da svi treba da zauzmemo stav i filozofiju da svako može biti inficiran i predstavljati opasnost i da mi sami bez simptoma možemo predstavljati opasnost za okolinu..

"Jedino ne ispuštajući to iz glave možemo ići dalje i nadati se nečemu. U suprotnom, imaćemo Bergamo, a mislim da to niko ne želi" kazao je on

Konferenciju za medije mogli ste uživo pratiti i na Televiziji Vijesti.

Bonus video: