U DIK-u se čašćavaju dok se drugi plaše za platu

Sporna Odluka donijeta je početkom mjeseca, a Radulović ističe da propisuje naknadu za rad u Komisiji od dana raspisivanja do dana uvrđivanja konačnih rezultata izbora koja iznosi dvije i po prosječne zarade, odnosno po 1.250 eura dodatno. Pravo na ovu naknadu imaju i predsjednik i sekretar, odnosno profesionalno zaposlena lica.

11768 pregleda 20 reakcija 2 komentar(a)
Složni za svoje nadoknade: Radulović, Foto: CGO
Složni za svoje nadoknade: Radulović, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) inicijativu za stavljanje van snage Odluke o utvrđivanju naknada za rad u toj instituciji, poručujući da njene pojedine odredbe nisu u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

“Ukoliko DIK ne stavi van snage spornu Odluku, CGO će se obratiti i nadležnom Ministarstvu finansija da preko budžetskog inspektora izvrši inspekcijski nadzor”, poručio je saradnik na programima Vasilije Radulović.

Sporna Odluka donijeta je početkom mjeseca, a Radulović ističe da propisuje naknadu za rad u Komisiji od dana raspisivanja do dana uvrđivanja konačnih rezultata izbora koja iznosi dvije i po prosječne zarade, odnosno po 1.250 eura dodatno. Pravo na ovu naknadu imaju i predsjednik i sekretar, odnosno profesionalno zaposlena lica.

To se, napominje Radulović, direktno kosi sa odredbama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, a koji članom 26 decidno propisuje ograničenja u pogledu ostvarivanja naknada.

Problematični su i članovi 5 i 6 navedene Odluke kojima se uvrđuje naknada za prisustvo sjednicama stalnim članovima DIK-a. Uzimajući u obzir da su oni za svoj rad u Komisiji plaćeni fiksnom nadoknadom od 300 eura, predstavnik CGO-a smatra da nema razloga za utvrđivanje dodatne nadoknade od 20 odsto obračunske vrijednosti koeficijenta za prisustvo svakoj sjednici.

Članom 7 Poslovnika Državne izborne komisije propisano je da Komisija radi i odlučuje na sjednici, tako da se može zaključiti da “DIK nagrađuje članove Komisije za obavljanje posla koji je njihova zakonska obaveza, ali im istovremeno ne oduzima sredstva u periodima kada nema izbora niti sjednica”.

“Takođe, u širem kontekstu, uprkos činjenici da su plate značajno smanjene najvišim rukovodiocima u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlati, DIK određuje nadoknade rukovodiocima i stalnim članovima u mjesečnom iznosu od dvije i po prosječne plate, ponašajući se na taj način kao da je stanje redovno i kao da ta institucija ne pripada organima javnog sektora koji se finansiraju iz budžeta Crne Gore. Neobično je i da na ovo nijesu ukazali i članovi DIK-a koji dolaze iz Vlade i Skupštine (generalni sekretari Vlade i Skupštine), ali i svi ostali članovi iz političkih partija i NVO sektora. Ovako se šalje poruka da su uprkos svim razlikama vrlo složni kad je riječ o nadoknadama, pa čak i kad je upitna zakonitost ili opravdanost tih nadoknada,“ poručio je Radulović.

“Vijesti” su početkom februara objavile da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) zatražilo podatke o zaradama i naknadama, putnim troškovima, dnevnicama i isplatama po drugim osnovama članova DIK.

Tužilaštvo na čijem je čelu Milivoje Katnić je ovu dokumentaciju zatražilo nakon prijave CGO-a protiv NN lica, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

„Vijesti“ su ranije objavile da su pojedini članovi DIK, pored mjesečnih isplata od po 300 eura, ali i više hiljada eura koje dobijaju za svake izbore, dobijali dvaput više novca za službena putovanja nego što je propisano i što ih je sljedovalo.

Pojedini su za gorivo dobijali kao da na sjednice dolaze iz ruske prijestonice, a ne sa sjevera Crne Gore, a neki nisu odbijali dnevnice uprkos tome što na sjednice DIK-a dolaze u radno vrijeme, sa poslova udaljenih samo nekoliko stotina metara.

Bonus video: