Prvo dozvole, pa isporuka u roku od dva mjeseca

Iz resora odbrane navode da se u saradnji s partnerima iz SAD organizuje siguran transport vozila, od Viskonsina do danilovgradske kasarne

4962 pregleda 5 komentar(a)
“Oshkosh JLTV”, Foto: Shutterstock
“Oshkosh JLTV”, Foto: Shutterstock

Prvih 20 vozila američkog “Oškoša” biće isporučeno Crnoj Gori u roku od dva mjeseca od dobijanja svih dozvola.

“Procedura je takva da je potrebno da se dobiju izvozne dozvole od američke Vlade, nakon čega će obaveza špeditera biti da prvi kontigent od 20 lako-oklopnih patrolnih vozila isporuči u roku od 60 dana od dobijanja svih neophodnih dozvola”, rečeno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

Iz resora Predraga Boškovića navode i da se u saradnji s partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država organizuje siguran transport vozila po principu “door to door”, odnosno od američke države Viskonsin do danilovgradske kasarne ”Milovan Šaranović”.

Ranije je najavljivano da se njihova isporuka očekuje u trećem kvartalu.

“Vijesti” su sredinom juna objavile da je Ministarstvo poništilo gotovo četvrt miliona eura vrijedan tender za transport ovih vozila, nakon što se niko nije prijavio, a pojedini potencijalni ponuđači su se žalili da su troškovi mnogo veći od onoga što je Vlada spremna da plati.

Ministarstvo odbrane je s Vladom SAD sklopilo Ugovor o nabavci vozila, dok će nadogradnju vozila s daljinski upravljivim oružnim stanicama realizovati izraelska kompanija “Elbit Systems”, na osnovu ugovora sklopljenog s njihovim Ministarstvom odbrane.

“Na ovakav način, opremanjem dvije deklarisane pješadijske čete sa 67 lako-oklopnih patrolnih vozila, s pratećim naoružanjem, borbenim sredstvima i sistemima, odnosno daljinski upravljivim oružnim stanicama, kopnene snage će dostići zahtijevani nivo sposobnosti razmještaja, manevra, vatrene moći, mobilnosti i zaštite, a time i zahtjevani nivo interoperabilnosti sa savezničkim i partnerskim zemljama”, pojasnili su iz resora odbrane.

Iz Ministarstva su istakli da su u stalnoj komunikaciji s izraelskim “Elbitom”, koji će daljinski upravljive oružne stanice za prvih 20 lako-oklopnih patrolnih vozila dopremiti kada ona budu stigla u Crnu Goru.

“Svakako, situacija u vezi s pandemijom koronavirusa, koja je pogodila ne samo Crnu Goru, već i cijeli svijet, jako je nepredvidiva, a za sve moguće neplanirane okolnosti javnost će biti blagovremeno obaviještena”, odgovorili su iz Ministarstva na pitanje “Vijesti” da li će situacija s COVID-19 uticati na isporuku.

Vlade Crne Gore i SAD sklopile su u oktobru ugovor za 67 lako-oklopnih vozila vrijedan oko 36 miliona eura.

Dva mjeseca kasnije s Izraelom je potpisan ugovor o nadogradnji “Elbitovim” sistemima za oko 35 miliona eura.

Bonus video: