Likovni susreti “Slikari Lazovići” odvijaće se u onlajn formi

Cilj manifestacije je afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte kojom se značajno doprinosi popularizaciji i očuvanju veoma bogate slikarske tradicije koju nesumnjivo ima Bijelo Polje predstavljene kroz slikarsko umijeće znamenite slikarske porodice Lazović iz Bijelog Polja

1717 pregleda 0 komentar(a)
Sa susreta "Slikari Lazovići" prošle godine, Foto: Opština Bijelo Polje
Sa susreta "Slikari Lazovići" prošle godine, Foto: Opština Bijelo Polje

Drugi Internacionalni likovni susreti "Slikari Lazovići" održaće se od 19. do 26. avgusta, a odvijaće se u okviru kampanje Ministarstva kulture „Živimo kulturu #ostanidoma”.

Sredstva za finansiranje Susreta opredijeljena su Budžetom opštine, a štampanje monografije „Slikari Lazovići“ sufinansiraće Ministarstvo kulture kroz Program razvoja kulture na sjeveru u 2020. godini.

Ovogodišnji II Međunarodni likovni susreti „Slikari Lazovići“, zbog trenutne epidemiološke situacije sa COVID - 19, odvijaće se u onlajn formi, putem koje će slikari u svojim radnim prostorima stvoriti po jedno umjetničko djelo.

Naime, organizator ovih susreta, JU Muzej Bijelo Polje je u međusobnoj elektronskoj komunikaciji napravio dogovor sa deset umjetnika da uzmu učešće na ovoj prestižnoj manifestaciji i da dostave po jedno umjetničko djelo kako se ne bi prekidala tradicija, a da iduće godine isti slikari budu učesnici III Susreta na kojim bi stvorili , još po jedno umjetničko djelo.

Takođe, Umjetnički savjet susreta je odlučio da se fokus, II Internacionalnih likovnih susreta stavi na izradu novog izdanja monografije „Slikari Lazovići i njihovo doba“, zbog značaja ove slikarske porodice za razvoj slikarstva u našoj državi i šire, u okruženju.

Autor monografije je veliki poznavalac rada ove slikarske porodice i istaknuti istoričar umjetnosti, Dragiša Milosavljević.

Cilj manifestacije je afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte kojom se značajno doprinosi popularizaciji i očuvanju veoma bogate slikarske tradicije koju nesumnjivo ima Bijelo Polje predstavljene kroz slikarsko umijeće znamenite slikarske porodice Lazović iz Bijelog Polja - čija je umjetnost bila nadaleko poznata i bila temelj razvoja slikarske umjetnosti krajem 18 do druge polovine 19 vijeka, ne samo Bijelog Polja, već i šire.

Takođe, kroz uključivanje u rad slikara i drugih umjetnika iz Crne Gore i inostranstva, značajno se doprinisi uneprijeđenju kulturnog života u Bijelom Polju, a kulturnoj javnosti i široj publici približiava se bogato kulturno-istorijsko nasljeđe naše sredine i Crne Gore.

Bonus video: