DPS pred odlazak s vlasti u Budvi dao saglasnost za šoping mol

U Budvi se očekuje konstituisanje nove gradske uprave na čelu sa Markom Batom Carevićem, koja je najavila da će poništiti sve odluke bivše “nelegalne garniture”

47331 pregleda 267 reakcija 18 komentar(a)
Planirane tri etaže, od čega jedna pod zemljom, Foto: Screenshot
Planirane tri etaže, od čega jedna pod zemljom, Foto: Screenshot

Uoči promjene gradske vlasti, budvanska kompanija “V&V investments group“ dobila je zeleno svjetlo glavnog gradskog arhitekte za gradnju velikog šoping mola na zaobilaznici na pefireriji Budve.

Projekat je više puta bio na stolu lokalne uprave i Ministarstva održivog razvoja (MORT), koji su u više navrata davali, pa odbijali da potvrde saglasnost, zbog čega je i čekao realizaciju.

Saglasnost na idejno rješenje 1. septembra je dao vršilac dužnosti glavnog gradskog arhitekte Mladen Ivanović, nakon što je kompanija uradila reviziju.

Mještanka Lidija Popović Kostadinović, čija se kuća nalazi tik uz parcelu gdje je planirana gradnja šoping mola, već je najavila žalbu MORT-u, nakon što je i ranije oborila saglasnost.

“V&V investments group“ se 25. marta obratio Glavnom gradskom arhitekti Opštine Budva za davanje saglasnosti na idejno rješenje, a zahtjev je 22. aprila odbijen. Na to rješenje je firma uložila žalbu MORT-u koje je 22. juna usvojilo. Postupajući po nalozima drugostepenog organa, 17. avgusta je održana javna rasprava, na kojoj je kompanija ostala pri svom zahtjevu, dok je Popović- Kostadinović istakla da se protivi davanju saglasnosti jer se planira gradnja na manje od pet metara od njene kuće, navodi se u obrazloženju rješenja.

Kako je pojašanjeno, u skladu sa zakonskim propisima, izvršena je revizija idejnog rješenja i izdata saglasnost.

MORT je krajem juna poništilo rješenje nekadašnje glavne gradske arhitektice Ane Samardžić koja je u aprilu odbila da izda saglasnost kompaniji “V&V investments group“ da gradi veliki šoping mol. Resor kojim koordinira premijer Duško Marković prihvatio je žabu kompanije biznismena Gorana Vuletića, te vratio tadašnjem novom budvanskom glavnom arhitekti Vladanu Stevoviću da ponovo odlučuje o zahtjevu.

Dolaskom nove administracije na čelu sa Nikolom Divanovićem (DPS), za vršioca dužnosti glavnog gradskog arhitekte imenovan je Mladen Ivanović, kome je predmet ostavljen na odlučivanje.

Resorno ministarstvo je takođe prije više od pola godine poništilo rješenje koje je početkom decembra prošle godine donijela Samardžićeva. Ona je tada dala zeleno svjetlo Vuletićevoj firmi na idejni projekta budućeg tržnog centra, nakon što je prethodno revidovan projekta.

Ministarstvo je, međutim, tada prihvatilo žalbu Popović-Kostadinović.

To nije zaustavilo budvansku kompaniju, te je u martu podnijela novi zahtjev glavnoj arhitektci.

Samardžićeva je u rješenju od 22. aprila ustvrdila da je riječ o identičnom idejnom rješenju, a za koji je saglasnost odbio da da glavni državni arhitektaa, te je i ona postupila na isti način.

“V&V investments group” je potom podnijela žalbu MORT-u, navodeći da je budvanska arhitektica pogrešno utvrdila činjenično stanje.

Vladin resor je utvrdio da je žalba osnovana, te da je sporno rješenje doneseno uz povrede Zakona o upravnom postupku, te ga vratilo na podnovno odlučivanje Službi glavnog arhitekte Budve.

“V&V investments gruop” je nekadašnji “Montenegropromet”.

U Budvi se očekuje konstituisanje nove gradske uprave na čelu sa Markom Batom Carevićem, koja je najavila da će poništiti sve odluke bivše “nelegalne garniture”.

Tržni centar - Shoping mol Budva, kako piše u idejnom rješenju, imao bi bruto površinu od oko 9.000 kvadrata. Prostirao bi se na tri etaže, jednom podzemnom i dvije nadzemne.

“U prizemlju su planirani glavni i sporedni ulazi. Prizemlje je planirano tako da centralni dio zauzima hol sa pokretnim stepeništem, a oko njega lokali.

Dominantnu površinu lokala čini hipermarket. Etaža sprata je koncipirana slično kao i prizemlje: Centralni dio čini hol - pješački koridor oko kojeg su planirani lokali. Sprat je zamišljen tako da asocira na zatvoreni trg. U eneterijeru su dominantna dva atrijuma, manji iznad ulaznog dijela i veći u centralnom dijelu“, navodi se u idejnom rješenju.

Bonus video: