“WinSoft” će unaprijediti “ePeticije”

Svaku koja dobije podršku najmanje 3.000 građana obrađuje nadležno ministarstvo i šalje Vladi na razmatranje

1697 pregleda 0 komentar(a)
Od februara pokrenuta 31 peticija, Foto: Beta/AP
Od februara pokrenuta 31 peticija, Foto: Beta/AP

Ministarstvo javne uprave (MJU) posao unapređenja portala “Glas građana - ePeticije” povjeriće podgoričkom “Winsoftu”.

Resor Suzane Pribilović će uštedjeti više od 3.000 eura, jer će umjesto planiranih do 16.520 eura potrošiti 13.381 euro, koliko iznosi ponuda “Winsofta”.

Ovo je jedina firma koja je dostavila ponudu, vidi se iz odluke dostupne na Portalu javnih nabavki.

Unapređenje portala uključuje proširenje ove mogućnosti i na lokalne vlasti. Radi se o internet portalu gdje se može podnijeti ili glasati za elektronsku peticiju koja se odnosi na neku od oblasti rada Vlade. Svaku peticiju koja u roku od 60 dana dobije podršku najmanje 3.000 građana obrađuje nadležno ministarstvo i u vidu predloga podnosi Vladi na razmatranje.

Iz MJU napominju da Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa mogućnost podnošenja i postupanja organa po građanskoj peticiji elektronskim putem. “Sistem treba da prepozna različitosti u broju potrebnih glasova za prihvatanje peticije, a u zavisnosti od broja građana u svakoj opštini, što je definisano odgovarajućim aktima svake pojedinačne opštine. Takođe, sistem treba da prepozna različite vrste učešća građana u ostvarivanju lokalne samouprave (građanska inicijativa, referendum...)”, navodi se u pojašnjenju.

Potrebno je izvršiti izmjene sistema, kako bi korisnik jasno mogao odrediti da li želi da podnese, odnosno glasa za peticiju na centralnom ili lokalnom nivou. U tenderskoj dokumentaciji stoji da je izvršenje unapređenja sistema i proširenja sistema za lokalne samouprave 45 dana od dana potpisivanja ugovora.

Iz resora Pribilović napominju da je cilj “ePeticije” da na jednostavan način omogući građanima da svojim incijativama pomognu Vladi u “njenom opredjeljenju da obavlja ustavne nadležnosti po mjeri i u najboljem interesu svih građana”.

Prema dokumentu Vlade iz februara, podnesena je do tada 31 peticija, od kojih su tri ispunile uslov za stavljenje na glasanje

Bonus video: