U doba kovida lakše do ljekara

Oboljeli od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa od ponedjeljka će moći da zakažu konsultacije sa gastroenterologom i psihoterapeutom

3615 pregleda 71 reakcija 0 komentar(a)
Pacijentima na raspolaganju četiri gastroenterologa i psihoterapeut: Popović, Foto: Privatna arhiva
Pacijentima na raspolaganju četiri gastroenterologa i psihoterapeut: Popović, Foto: Privatna arhiva

Crnogorsko Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis (CUKUK) pokrenulo je projekat čiji je cilj da pacijentima omoguće konsultaciju sa ljekarima tokom pandemije kovida-19, kada je pristup zdravstvenim ustanovama otežan.

Projekat Savjetovalište za IBD pacijente sprovode u saradnji sa ljekarima gastroenterolozima i psihoterapeutima iz Crne Gore i Srbije i firmom Lekarinfo.

Potpredsjednica Udruženja Milica Popović "Vijestima" je kazala da realizacija ovog pilot projekta kreće 21. septembra, kada će pacijenti koji imaju ulcerozni kolitis ili Kronovu bolest moći da počnu sa zakazivanjem slobodnih termina. Prve konsultacije počinju tri dana kasnije, 24. septembra.

"Projekat će trajati mjesec i po, a ukoliko interesovanje pacijenata bude na visokom nivou, predviđen je nastavak projekta kojim će se dodatno unaprijediti dostupnost i komunikacija između pacijenata i ljekara“, saopštila je Popović.

Ona je objasnila da je će pacijentima na raspolaganju biti tri gastroenterologa iz Crne Gore i jedan iz Srbije, kao i psihoterapeut čija je uža specijalnost rad sa oboljelima od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

"Ovo je samo nastavak niza aktivnosti koje sprovodi naše Udruženje sa ciljem poboljšanja uslova IBD pacijenata u Crnoj Gori“.

Popović je kazala da je projekat zamišljen tako da se pacijenti putem sajt preko određenog linka odluče da li žele konsultaciju sa gastroenterologom ili psihologom.

"Kada kliknu jedno od ta dva polja, otvara im se formular koji moraju da ispune i na kraju njega nalazi se polje u kojem treba da dodaju medicinsku dokumentaciju kako bi doktori imati uvid prije početka konsultacije sa pacijentom. Kad to završe, šalju prijavu i u najkraćem roku će dobiti odgovor na mail kod kojeg su doktora i u kojem terminu. To će moći da se uradi preko telefona, računara ili laptopa“, saopštila je Popović.

U Crnoj Gori se, prema prošlogodišnjim podacima, oko 500 pacijenata liječi od hroničnih upalnih bolesti crijeva – Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, ali se pretpostavlja da te dijagnoze ima još najmanje toliko građana. Udruženje CUKUK u Crnoj Gori broji oko 80 članova.

Bonus video: