"Ministarstvo nauke najbolje ocijenjen resor"

Iz Ministarstva su kazali da se u Izvještaju navodi da je Crna Gora prva zemlja regiona koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije u avgustu prošle godine i krenula sa njenom implementacijom

3214 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture
Foto: Ministarstvo kulture

Ministarstvo nauke, u godišnjem izvještaju Evropske Komisije o napretku Crne Gore, najbolje je ocijenjen resor u Vladi, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Iz Ministarstva su kazali da se u Izvještaju navodi da je Crna Gora prva zemlja regiona koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije u avgustu prošle godine i krenula sa njenom implementacijom.

„Zabilježen je rast ulaganja u nauku sa 0,37 odsto u 2017. godini, na 0,5 odsto BDP u 2018. godini. Učešće Crne Gore u okvirnom programu Horizont 2020, pokazuje veoma dobar trend za 2019. godinu, primajući 3,2 miliona EUR direktnog doprinosa EU i dostižući stopu uspjeha od 13,9 odsto u poređenju sa 12 odsto, što je evropski prosjek“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je Crna Gora uključena u Evropsku tabelu inovacija, označavajući važan korak u unapređenju svog statističkog sistema i praćenju sprovođenja Strategije pametne specijalizacije Crne Gore 2019-2024.

"Istaknuto je da je Crna Gora uradila puno na kreiranju inovacionog ekosistema, usvajanjem dva podsticajna zakona sa olakšicama za formiranje inovativnih kompanija, koji predviđaju i osnivanje Fonda za inovacije, koji će djelovati kao posebna agencija usredsređena posebno na primjenu Strategije pametne specijalizacije“, kazali su iz tog resora.

Dva nova centra izvrsnosti, kako su podsjetili, započela su sa radom u januaru, uz finansiranje od 1,8 miliona EUR predviđenih tokom tri godine.

Iz Ministarstva su kazali da je kao odgovor na pandemiju povezanu sa COVID-19, raj resor raspisao poziv za istraživačke projekte u oblasti zdravstva i socijalno-ekonomskog oporavka.

"Zajedno sa centrom za inovacije i preduzetništvo „Tehnopolis“ i novoosnovanim Naučno-tehnološkim parkom Crne Gore, ministarstvo je koordiniralo radom 3-D laboratorija u akademskom i privatnom sektoru za zajedničku proizvodnju lične zaštitne opreme“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: