Bijelo Polje: Formiran Romski klub kulture

Projekat je podržan u okviru šeme malih grantova pod nazivom ,,Nevladine organizacije u akciji promocije i zaštite ljudskih prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori” koji finansira Evropska unija, a implementiraju Help i partnerska organizacija NVO Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“

2253 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Romski klub kulture (RoCK-a) formiran je danas u Bijelom Polju. NVU ,,Romski pokret” već tri mjeseca radi na formiranju Romskog kluba kulture (RoCK-a). Riječ je o projektu ,,Kulturna integracija Roma/kinja u opštini Bijelo Polje koju realizuje NVU ,,Romski pokret” zajedno sa partnerskom organizacijom NVO ,,Klub kulture”.

Klub će privremeno biti smješten u Poslovno-tržnom centru kod Opštine. “Kultura i identitet svake društvene zajednice zahtjeva posebnu brigu kako bi se uspostavila, očuvala i generacijski prenosila. Problem romskog identiteta i kulture je opterećen značajnim deficitima u ovom pogledu, pa iz tih razloga smatramo da formiranje romskog kluba culture (RoCK-a) od ključnog je značaja za očuvanje Romske kulture odnosno za očuvanje i izgradnju identiteta Roma u opštini Bijelo Polje kao i šire”, kazao je koordinator projekta Goran Joksimović.

Projekat je podržan u okviru šeme malih grantova pod nazivom ,,Nevladine organizacije u akciji promocije i zaštite ljudskih prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori” koji finansira Evropska unija, a implementiraju Help i partnerska organizacija NVO Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“. Ukupna vrijednost projekta je oko 500,00 eura. Predviđeno trajanje projekta je 5 mjeseci.

,,Kultura i identitet svake društvene zajednice zahtjeva posebnu brigu kako bi se uspostavila, očuvala i generacijski prenosila. Problem romskog identiteta i kulture je opterećen značajnim deficitima u ovom pogledu”, kazala je Rozana Božović, saradnik u projektu.

Ona je istakla da se kulturne raznolikosti u Bijelom Polju posmatraju kao jedan od osnovnih elemenata cjelokupnog održivog razvoja.

“Očuvanje kulturne baštine naroda koji žive na jednom prostoru, jedan je od osnovnih segmenata poštovanja ukupnog nacionalnog identiteta. Razvijanje društva na principima interkulturalizma predstavlja i garanciju očuvanja kulturnih specifičnosti Roma. Ukoliko omogućimo većinskom stanovništvu da se upozna sa bogatstvom različitosti i prevazilaženjem postojećih stereotipa i predsrasuda možemo smanjiti socijalnu izolaciju Roma u našem društvu”, kazala je Božović.

U romskom klubu vjeruju da formiranje i buduće djelovanje RoCK –a doprinijeti promociji i prezentaciji kulture i tradicije Roma, što će uticati na povećanje stepena integracije Roma u širu zajednicu.

Bonus video: