Nikšićani strahuju za simbol grada

Radovi na hotelu „Onogošt“ uzburkali javnost, građani ne žele supermarket umjesto terase

3690 pregleda 2 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Radovi na novom dijelu hotela “Onogošt“ u Nikšiću, na kojem je srušen dio terase koja se nalazi u Ulici serdara Šćepana uzburkali su ovih dana javnost, a gradom se pronijela vijest da je taj dio hotela izdat HD ‘Laković’.

Dok mještani negoduju, strahujući da će biti devastiran jedan od simbola grada pod Trebjesom, iz uprave hotela tvrde da se izvode radovi na “sanaciji atmosferske kanalizacije čija oštećenja su, prilikom obilnih padavina, uzrok poplava u podrumskim prostorijama, kako ove tako i prethodnih godina“.

“Shodno brojnim spekulacijama na društvenim mrežama informišemo vas da nije u planu bilo kakvo ‘rušenje objekta’, a u konačnom, dokazali smo se kao kompanija koja je ‘Onogošt’ vratila na mjesto koje mu pripada, dakle sačuvala postojeći izgled a ruiniranom zdanju vratila stari sjaj, pa ćemo u tom pravcu nastaviti sa posvećenim i predanim radom”, istakli su iz uprave hotela.

Nikšić je uvijek bio poznat po kulturno-istorijskim, ali i turističkim simbolima, a „Onogošt“ je jedan od njih.

“Iskreno se nadamo da nisu tačne priče da je taj dio izdat HD ‘Laković’. Prodavnica imamo na svakom čošku, a ‘Onogošt’ je samo jedan. To bi zaista bila katastrofa. Evo, imaju Dom revolucije, pa neka tamo otvaraju prodavnice“, kazao je sredovječni Nikšićanin koji je tražio da ga potpišemo kao nekoga ko je na toj terasi, kako reče, znao i da „zapjeva i da zaigra“.

“Vijesti“ su pitali vlasnika firme “Comp-Comerc“ Ranka Jovovića da li su tačne spekulacije da je dio hotela “Onogošt“ izdat kompaniji HD “Laković“.

“Za taj dio hotela imamo planove, a javnost će na vrijeme biti upoznata sa time. Sve što budemo radili biće na ponos grada i hotela“, kratko je kazao Jovović.

Sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Gorica Fatić kazala je da je “Comp-comerc“ podnio zahtjev za izvođenje građevinskih radova, da je postupak u toku i da kompanija još nije dobila “urbanističko-tehničke uslove za izvođenje radova“.

Hotel “Onogošt“ počeo je sa radom 1. oktobra 1955. godine, kao jedini hotel “A” kategorije u Crnoj Gori. Novo zdanje hotela “Onogošt”, djelo sarajevskih arhitekata Ivana i Tihomira Štrausa, otvoreno je 1. januara 1983. i u njemu je za pola godine boravilo taman onoliko gostiju koliko je Nikšić imao stanovnika.

U HTP “Onogošt” 23. marta 2012. godine uveden je klasični stečaj, a nakon četiri godine, na 21. oglasu hotel je prodat nikšićkoj kompaniji za oko 1,1 milion eura, dok je početna cijena hotela bila 11,5 miliona.

Nakon preuzimanja hotela, novi vlasnik je revitalizovao kultnu terasu starog dijela, renovirao smještajne kapacitete u novom dijelu gdje, na osnovu ugovora sklopljenog sa Ministarstvom prosvjete, deset mjeseci borave studenti.

Bonus video: