Durmitor opisan srcem i dušom

Nakon 17 godina rada, Vlado Vujisić objavio knjigu - vodič o, prema mišljenju mnogih, najljepšoj crnogorskoj planini i nacionalnom parku

30609 pregleda 397 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Durmitor je Durmitor. Jedan, jedinstven i neponovljiv. Mjesto koje je Bog blagoslovio sa obje svoje ruke, prosuvši na njega obilje blagoslova i stvorivši neizmjerno bogatstvo raznovrsnih neopisivih prirodnih ljepota”, zapisao je Vlado Vujisić.

Njegova knjiga “DURMITOR Nacionalni park” nedavno je izašla iz štampe. Autor, koji je magistar ekonomskih nauka, stručnjak za marketing i jedan od najvećih promotera Durmitora i planina Crne Gore, stvarao je vodič 17 godina.

Zaljubljenik u Durmitor: Vujisić
Zaljubljenik u Durmitor: Vujisićfoto: Privatna arhiva

“Ruka će posegnuti za ovom knjigom jer je naslovljena kao vodič, ali, nakon upoznavanja sa njom, čitaocu će ona biti i vodič kroz Durmitor i gonič u Durmitor. Povešće ga u čarobni svijet ove planine jasan tekst i dobra dokumentarna fotografija. Bogato planinarsko iskustvo autora i oslonac na najznačajnije izvore o ovoj planini, autoru daje za pravo da priredi ovu vrijednu monografiju o planini Durmitor. Zato su njegovi opisi planinarskih staza na 40 durmitorskih vrhova bogati, detaljni i nadasve korisni. Uvjeren sam da će ova monografija o Durmitoru postati planinarski vademekum, što u prevodu znači - hajde sa mnom”, napisao je jedan od recezenata, prof. dr Saša Popović, član Upravnog odbora Planinarskog saveza Crne Gore (PSCG).

Durmitor, vodič
foto: Privatna Arhiva

Autor u predgovoru piše i da je Durmitor planina koja ga je najviše opčinila i ispunila njegovo srce, iako korijeni Vujisića potiču iz Donje Morače, u okolini Kolašina:

“Durmitor osjećam srcem i dušom kao živo biće, kao starog, dobrog i nerazdvojnog druga kome se uvijek sa radošću i ushićenjem vraćam i sa kojim drugujem sve do današnjih dana”.

Najsveobuhvatniji i do sada zasigurno najljepši vodič kroz NP Durmitor, nastao je nakon što je Vujisić godinama upoznavao svaku stopu planine, pišući i fotografišući prirodne ljepote tog nacionalnog parka.

Njegovo djelo predstavlja sintezu vodiča i monografije NP Durmitor - opisanih 80 uspona na 40 vrhova Durmitora, odnosno ukupno 90 opisanih planinarskih ruta, ali i bogatu monografiju Durmitora sa čak 400 odabranih Vujisićevih fotografija.

Knjiga sadrži i opise pet kanjona i tri riječne doline, 18 jezera, durmitorskih dolina, površi, prevoja, Via Ferrate, Durmitorskog prstena, istorijata planinarstva na Durmitoru i ostalo...

Predstavljeni su i Nacionalni park Durmitor, grad Žabljak, masiv Durmitora, jednostvano, prava je “Bibilija” te planine ispisana na 528 strana, sa dvije mape planine.

Opisujući NP Durmitor, Vujisić je zapisao da je to zasigurno najljepši nacionalni park Crne Gore, Balkana a i šire, ali i da ujedno, Durmitor oduvijek predstavlja nacionalni ponos.

Osim geografskih i statističkih podataka kada je postao NP, kada uključen u UNESCO spisak svjetske baštine, kolika je površina, teritorije kojih opština zahvata, Vujisić naglašava da - kada god se pomene Crna Gora i pomisli na njene visoke planine, prvo pomisao je visoki Durmitor - svih planina direktor.

Vujisić navodi i podatke da se planinski masiv Durmitora prostire pravcem sjeverozapad-jugoistok i obuhvata prostor od oko 30 km dužine i oko 15 km širine, da ima više od 120 vrhova iznad 1.700 metara, a čak 50 iznad 2.000, a od toga 30 vrhova viših od 2.200 m, ali i da se najviši vrhovi Durmitora nalaze se u prečniku 5-6 km od najvišeg durmitorskog vrha Bobotovog kuka (2.523 m), kao i da je okružen kanjonima Tare, Pive, Sušice, Nevidia i Drage, i riječnim dolinama Grabovice, Bukovice i Žabljačke rijeke.

Piše i da je malo riječi koje mogu opisati tu planinu.

“Uvijek kada ga ugledam razmišljam o tome na koji planinski masiv liči, da li više na Alpe ili na prekrasne Stjenovite planine (Rocky Mountains) u nacionalnom parku Banff u Alberti, u Kanadi, na čija me smaragdna jezera okružena gustim četinarskim šumama uvijek podsjeća prelijepo Crno jezero. Neki pejsaži na Durmitoru, poput zatalasane travnate visoravni Jezerske površi i masiva Šljemena, posmatrani preko Vražjeg jezera, podsjećaju me na slikovite planinske panorame dalekog Tibeta i Mongolije, dok me impresivna dubina grandioznog kanjona Tare, posmatranog sa Ćurevca i ostalih vidikovaca kanjona, uvijek sjeti na kolosalni kanjon Kolorada. Kada god uđem u srce Durmitora, njegov najljepši i najskrovitiji kutak, božanstvenu dolinu Škrčkih jezera, i kada sa zapadne obale Velikog Škrčkog jezera ugledam stijene impresivnih Soha, najviših vrhova Durmitora - Bobotovog Kuka, Bezimenog Vrha i Đevojke, koji se ogledaju u prekrasnoj smaragdnoj vodi jezera, shvatam da ovako rijetku ljepotu nisam vidio ni u Alpima”...

Crno jezero
Crno jezerofoto: Vlado Vujisić

Na kraju svog predgovora Vujisić objašnjava da knjigom želi barem malo da se oduži veličanstvenom Durmitoru, koji mu je svojim neopisivim rajskim ljepotama i božanskom veličinom ispunio srce i dušu:

“Time mi uljepšavši i obogativši život. Takođe, ispunjen sam i srećan što ću dio svojih saznanja i iskustava o Durmitoru kao i veliki broj svojih odabranih fotografija podijeliti sa svima onima koji Durmitor vole i onima koji će ga tek zavoljeti. Nadam se da će ovaj vodič kroz prirodne ljepote Nacionalnog parka Durmitor biti inspiracija i vodilja mnogim planinarima i ljubiteljima prirode kao i naučnicima i istraživačima da Durmitor posjete, upoznaju ga i zavole i otkriju neprocjenjivo blago njegovih veličanstvenih ljepota”....

Širom otvorio vrata čarobnog kraljevstva Durmitora

Prof. dr Đorđe Pavlović, jedan od recenzenata Vujisićeve knjige, napisao je da je autor ovim vodičem širom otvorio vrata čarobnog kraljevstva Durmitora svakome ko poželi da kroči u njega.

“Durmitor je konačno dobio djelo dostojno njegove veličanstvene ljepote. Ovaj vodič kroz Nacionalni park Durmitor biće temelj, vodilja i inspiracija za sva buduća djela posvećena Durmitoru”.

Predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore, prof. dr Dragan Bulatović, zapisao je da je ovo do sada najsveobuhvatniji i zasigurno najljepši planinarski vodič o Durmitoru.

“Ovim impresivnim djelom autor je dao ogroman doprinos planinarskoj literaturi namijenjenoj upoznavanju planine Durmitor, time dostojno nastavljajući veliko životno djelo čuvenog Branislava Cerovića, oca planinarstva na Durmitoru. Najzad, svojim vodičem ‘Durmitor’ Vlado Vujisić je doprinio popularizaciji i afirmaciji Nacionalnog parka Durmitor a takođe i Crne Gore kao turističke destinacije”.

Bonus video: