Policija da prepozna rizike i zaštiti novinare

Svjetski dan slobode medija, 3. maj, novinari u Crnoj Gori dočekuju u atmosferi u kojoj ne mogu bezbjedno da rade, o čemu svjedoči i šest napada u posljednja dva mjeseca...

36943 pregleda 89 reakcija 11 komentar(a)
Uzavrela politička atmosfera proizvodi nasilje (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Uzavrela politička atmosfera proizvodi nasilje (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Novinari u Crnoj Gori i ovaj 3. maj - Svjetski dan slobode medija, dočekuju u atmosferi u kojoj ne mogu bezbjedno da rade, a posljednjih mjeseci suočavaju se s nizom napada, uvreda i šikaniranja.

Iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG) su istakli da je samo u posljednja dva mjeseca zabilježeno čak šest slučajeva verbalnih i fizičkih napada ili prijetnji, uvreda i omalovažavanja novinara i medijskih radnika, a u polovini slučajeva to se desilo dok su bili na radnim zadacima gdje su samo radili svoj posao.

“Dio ovih napada motivisan je neslaganjem i otvorenom mržnjom prema uređivačkoj politici medija ili radu novinara što pokazuje veliko nerazumijevanje prema ulozi koju mediji i zaposleni u njima imaju u demokratskom društvu. Napadi su često proizvod uzavrele političke situacije u Crnoj Gori i strahujemo da bi se mogli nastaviti. Zbog toga je veoma važno da policija u narednom periodu prepozna rizike i zaštiti novinare i medijske radnike dok izvještavaju s događaja. Potrebno je i da tužilački i sudski organi efikasno urade svoj dio posla kako bi se ovi slučajevi do kraja rasvijetlili, a napadači kaznili. Tražimo i da donosioci odluka hitno izmijene Krivični zakonik kako bi se pooštrile kazne za napade na novinare i sprečavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i kako bi se medijski radnici zaštitili u veoma teškom i izazovnom vremenu za njihovu profesiju”, navode iz SMCG.

Istakli su da je potrebno i da se konačno pokrene s mrtve tačke rješavanje najtežih slučajeva napada na novinare kao što su ubistvo Duška Jovanovića, gdje se i dalje ne zna ko su ubice i nalogodavci, i napad na Oliveru Lakić, gdje još nema optužnice iako su nadležni tvrdili da su riješili slučaj.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) su naveli da sa žaljenjem ukazuju da se i ove godine ovaj dan dočekuje u atmosferi u kojoj novinari ne mogu bezbjedno i bez negativnih posljedica da rade.

Ambijent u kojem djeluju mediji u Crnoj Gori, dodaje se, vodi daljem urušavanju ukupnih medijskih sloboda što konstatuju mnogi relevantni domaći i međunarodni izvještaji, poput posljednjeg izvještaja Reportera bez granice.

“Od 2010. godine u Crnoj Gori bilježi se 55 napada, uz podsjećanje da još nije do kraja rasvijetljen slučaj ubistva Duška Jovanovića, niti pokušaja ubistva Tufika Softića i Olivere Lakić. Zabrinjavajući su i posljednji fizički i verbalni napadi na novinare (Jelena Jovanović, Sead Sadiković, Esad Kočan, Nebojša Šofranac), a koji su posljedica izraženih i neadekvatno adresiranih tenzija u posljednjih godinu i po. Nijedan od ovih slučajeva nije dobio konačni epilog”, navodi koordinator za razvoj CGO Damir Nikočević.

Nikočević
Nikočevićfoto: CGO/Đorđe Cmiljanić

Iz SMCG su predložili da danas svi novinari u 11.55 časova prekinu svaki rad i komunikaciju do 12 sati.

Još nema registra oglašavanja državnih organa u medijima

Nikočević navodi da iako je finansiranje medija iz javnih fondova dobro uređeno kroz novi Zakon o medijima iz 2020. godine, još ne postoji javni registar oglašavanja državnih organa u medijima.

“RTCG i dalje nije javni servis svih građana i građanki niti produkuje dovoljno sadržaja koji uključuje različita argumentovana stanovišta. Novi Zakon o RTCG nije unaprijedio način izbora članova Savjeta. A jeste proširio prostor za politički uticaj na članove Savjeta, a samim tim i na menadžment i uređivački tim. Opravdana je bojazan da će se nastaviti trend partijskog uticaja, samo uz promjenu aktera shodno rezultatima posljednjih parlamentarnih izbora”, kazao je Nikočević.

Bonus video: