Begović: Spajićev stav usmjeren na degradiranje advokatske djelatnosti

"Morate imati u vidu javno iznijet nedvosmislen stav Ministarstva pravde i ljudskih manjinskih prava da Zakon o fiskalizaciji ne može biti primijenjen na advokate", kazao je predsjednik Advokatske komore

8498 pregleda 61 reakcija 61 komentar(a)
Begović, Foto: Boris Pejović
Begović, Foto: Boris Pejović

Advokatura je uvijek bila i jeste spremna na razgovor oko svakog razumnog i primjenjivog načina oporezivanja u pružanju pravne pomoći, što je jedina djelatnost advokata, a mišljenje ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića neprihvatljivo je i usmjereno na degradiranje advokatske djelatnosti, što advokati neće dozvoliti, poručio je predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović.

"Nakon što ste poslije razgovara održanih sa predstavnicima Ministarstva finansija i Advokatske komore, kojima nijeste prisustvovali, iznijeli mišljenje o advokaturi kao djelatnosti na koju se mora primijeniti Zakon o fiskalizaciji, uslijedila je snažna reakcija advokata ka organima Advokatske komore i jasan zahtjev za sazivanje vanredne skupštine i stupanje advokata u potpunu obustavu rada", naveo je Begović u dopisu Spajiću.

Ocijenio je da odgovor ministra advokatima ukazuje da Spajić nije prepoznao hijerarhiju pravnih propisa, te da je, u konačnom, pokazao nerazumijevanje značenja pravne hijerarhije.

"Polazite od pojma koji se koristi u Advokatskoj tarifi, a zatim ga koristite kao da se radi o nekoj zakonskoj normi. Na taj način predstavljate da jedan pojam u Advokatskoj tarifi ima veću snagu i značaj nego Ustavna norma, norme Zakona o advokaturi, Zakona o klasifikaciji djelatnosti i najzad od Statuta AK. lznoseći svoj stav, a pozivajući se na pojam iz Advokatske tarife, pokušavate da ignorišete sve gore nabrojane propise. Naravno, i laička javnost će razumjeti koliko je neosnovan pokušaj na ovaj način dovoditi u pitanje ono što utvrđuje Ustav, Zakon, Statut."

Takođe, dodaje Begović, može se primijetiti da je Spajić propustio obrazložiti Ustav i akta Ujedinjenih nacija o advokatskoj profesiji, iz kojih nedvosmisleno proizilazi da se Zakon o fiskalizaciji ne može primijeniti na advokate.

"Ovo zbog toga što ne postoji mogućnost da se pobiju jasni i nedvosmisleni razlozi zbog kojih advokate ne može nijedan zakon tretirati drugačije, nego kako je ova profesija temeljno određena, kao pružanje pravne pomoii, na način što pojmu iz tarifnika dajete prednost u odnosu na nesporne odredbe, kojima odredbama je definisan status advokatske profesije u Crnoj Gori. Pri tom, morate imati u vidu javno iznijet nedvosmislen stav Ministarstva pravde i ljudskih manjinskih prava da Zakon o fiskalizaciji ne može biti primijenjen na advokate, a koje Ministarstvo je Uredbom o organizaciji i radu načina državne Uprave jedino nadležno da vrši poslove Uprave koji se odnose na advokaturu", navodi se u dopisu ministru.

Begović je kazao da zahtjev advokata da se na njih ne primjenjuje Zakon o fiskalizaciji nije zasnovan na selektivnosti, imajući u vidu činjenicu da je fiskalizacija samo jedan od mehanizama kontrole, a ne Zakon o bilo kojoj vrsti oporezivanja, te da advokati ne izbjegavaju plaćanje poreza, kako bi se, kako je kazao, dalo zaključiti iz zvaničnih saopštenja ministarstva kojim Spajić rukovodi.

Bonus video: