Stranka pravde i pomirenja: EPCG i Crna Gora duguju Pljevljima mnogo više od završetka mhe Otilovići

"Žicama EPCG otišle milijarde eura a ostalo je razoreno pljevaljsko polje, ogroman postotak oboljelih i prerano umrlih, mrtve rijeke, uništena drevna arheološka nalazišta, prazne školske učionice"

3719 pregleda 0 komentar(a)
Brana u Otilovićima, Foto: Privatna arhiva
Brana u Otilovićima, Foto: Privatna arhiva

Stranka pravde i pomirenja podržala je inicijativu menadžmenta Elektroprivrede Crne Gore(EPCG), da se projekat male hidroelektrane Otilovići izuzme iz najavljene zabrane izgradnje novih malih hidrocentrala.

Za razliku od Elektroprivrede iz ove partije traže da se vlasništvo nad malim hidrocentralama upiše na opštinu Pljevlja bez mogućnosti ustupanja ili prodaje iste trećoj strani a da EPCG finansira svu potrebnu dokumentaciju i izgradnju do priključenja na mrežu.

„Projekat je u potpunosti prihvatljiv, jer je tehnički ostvarljiv, ekološki stabilan, ekonomski siguran i sociološki prihvatljiv“ naveli su u obrazloženju iz EPCG, sa čim se u potpunosti slažemo. Slažemo se i da investicija od 4 miliona eura koliko je potrebno za završetak mhe tj. postavljanje turbina, za EPCG ne predstavlja nikakav problem s obzirom da samo u Pljevljima godišnje prihoduju više od 100 miliona eura. Naši stavovi po pitanju mhe Otilovići u odnosu na EPCG razlikuju se u jednom, za građane Pljevalja jako bitnom pitanju – ko ima moralno pravo nad vlasništvom te mhe, EPCG ili građani Pljevalja ?! Sigurno nebi ušli u puko politikanstvo kada bi počeli da nabrajamo šta su to građani Pljevalja u ovih 40 godina rada TE Pljevlja izgubili a šta su EPCG ali i cijela Crna Gora dobili”, saopštili su iz Stranke pravde i pomirenja.

Iz Pljevalja su, ističu u toj partiji, žicama EPCG otišle milijarde eura a ostalo je razoreno pljevaljsko polje, ogroman postotak oboljelih i prerano umrlih, mrtve rijeke, uništena drevna arheološka nalazišta, prazne školske učionice…

“Inicijativu da se izgradnja mhe Otilovići dovrši i preda opštini Pljevlja predlagali smo još prije 5 godina, na žalost nadležne institucije ignorisali su taj prijedlog. Vlast se promijenila, menadžment EPCG takođe i mi je opet iniciramo. Ne sumnjamo da će izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin, inače rođeni Pljevljak, još jednom pokazati da je EPCG postala društveno odgovorna kompanija a vjerujemo da će i Vlada CG ovoga puta imati razumjevanja za građane Pljevalja imajući u vidu ekološki, zdravstveni i demografski brodolom koji prijeti da taj grad bukvalno pretvori u grad duhova, pred očima cijele crnogorske, regionalne pa i evropske javnosti", navodi se u saopštenju Stranke pravde i pomirenja.

"Jer EPCG i država Crna Gora duguju Pljevljima mnogo više od završetka mhe Otilovići i upisa vlasništva na građane Pljevalja odnosno opštinu Pljevlja”, stoji u saopštenju.

Upisivanje vlasništva na Opštinu Pljevlja, smatraju u ovoj partiji, Pljevlja i Pljevljaci bi imali višestruku korist.

“Prostom računicom, s obzirom da je procjenjen godišnji prihod mhe 600-700.000 eura, to bi značilo da svako domaćinstvo u gradskom području (4.500) od opštine besplatno dobije tonu peleta. Uz državnu (ili opštinsku) subvenciju od 50 odsto za drugu (i treću) tonu to bi značilo da opština Pljevlja za 2 godine može zabraniti upotrebu čvrstog goriva na području gradskog jezgra što bi u konačnici rezultiralo smanjenjem zagađenosti vazduha za 70-80 odsto", navode iz partije.

Kako kažu, građani bi osim tog primarnog benefita imali 50 odsto manje troškova za grijanje od dosadašnjih.

"Uzročno-posledično: zaštita zdravlja građana Pljevalja znači i manje izdatke zdravstvenog sistema, ispunjavanje evropskih normi o zaštiti životne sredine, veći budžet domaćinstava u Pljevljima, otvaranje radnih mjesta (izgradnja i održavanje mhe) – …Treba li veći motiv EPCG i Vladi Crne Gore da prihvati ovu inicijativu i djelimično ispravi nepravdu prema građanima Pljevalja koja traje već 40 godina”, saopštili su iz Stranke pravde i pomirenja.

Bonus video: