Meteorski rast broja novozaraženih u Ulcinju: Strah da korona ne naplati sezonu

U petak je u Ulcinju zvanično registrovano nešto više od 48.000 gostiju, iako nezvanične brojke govore da ih je bar duplo više

68783 pregleda 673 reakcija 64 komentar(a)
Gužva ispred kovid ambulante, Foto: Privatna arhiva
Gužva ispred kovid ambulante, Foto: Privatna arhiva

Ogromne gužve na ulcinjskim ulicama, plažama, šetalištima i ugostiteljskim objektima, i impresivne brojke nikad jačeg špica sezone, svakim jutrom dobiju zlokobnu auru oličenu u redovima ispred kovid ambulante.

Kako se špic sezone primiče kraju, redovi ispred vrata ulcinjskog Doma zdravlja sve su duži i sve je više onih koji moraju u makar dvonedjeljnu kućnu izolaciju.

U petak je u Ulcinju zvanično registrovano nešto više od 48.000 gostiju, iako nezvanične brojke govore da ih je bar duplo više. Istovremeno, grad bilježi meteorski rast broja novozaraženih od COVID-a, pa je od ne tako davno fri destinacije, po broju oboljlih sada odmah iza Podgorice - u petak je registrovno 87 novih slučajeva, odnosno ukupno 767 inficiranih, među kojima ima i turista.

Može li korona ispratiti neočekivano nevjerovatnu sezonu u gradu koji dnevno broji 100 hiljada turista i ostati pod kontrolom budući da nove mjere Instituta za javno zdravlje od petka, koje važe do 11. septembra, nijesu pooštrene u značajnijoj mjeri?

Direktorica Doma Zdravlja Sadije Holaj kazala je da je epidemiološka situacija u gradu veoma zabrinjavajuća.

”Plašimo se onoga što može donijeti septembar, posebno eventualne zaraze medicinskog osoblja koje je od prvog dana na prvoj liniji fronta. Nadamo se da do toga ipak neće doći”, kazala je Holaj u petak gostujući u jutarnjem programu TV Vijesti. Navela je da se dnevno uradi više od 200 PCR testova i 150 brzih antigenskih.

”Od 1. juna do 20. avgusta imali smo više od 7.500 testiranih osoba. U istom periodu, imali smo 3.500 pregleda u Kovid ambulanti. Što je broj pacijenata veći, veća je i odgovornost osoblja, što utiče na umor i opterećenje”, kazala je Holaj.

Podsjetila je da je do sada u Ulcinju vakcinisano 7.000 osoba što, kako je navela, nije dovoljno. Od tog broja, njih 20 ponovo se inficiralo virusom.

”Ovoliki broj novozaraženih rezultat je nepoštovanja mjera, organizovanja svadbi u zatvorenim prostorima, odbijanja vakcinacije, nepoštovanje karantina...”, kazala je ona, apelujući na građane da poštuju propisane mjere.

Rekordna sezona: Detalj sa Velike plaže
Rekordna sezona: Detalj sa Velike plažefoto: Samir Adrović

Da u Vladi postoje neslaganja oko mjera između onih koji rukovode zdravstvom i ekonomijom, potvrdio je i potpredsjednik Dritan Abazović prilikom nedavne radne posjete Ulcinju.

”To je tačno ali je Jakov (Milatović) iznio neke činjenice. Zato podržavam da sezonu odradimo do kraja kako smo je i počeli, ali uz povećanu dozu opreznosti i angažovanje svih inspekcijskih službi i ugostitelja”, kazao je Abazović.

Ocijenio je da Crna Gora nema ni jednu razvijenu privrednu granu osim turizma.

Poručio je da Vlada nikad ne bi žrtvovala zdravlje građana, ali da je morala da nađe neki balans.

”Ovdje u Crnoj Gori važi ono ‘da komšiji crkne krava’. Tako su mnogi očekivali sunovrat sezone, ali kad su vidjeli da je ona nikad bolje, provlače tezu da smo mijenjali ekonomiju za zdravlje. To nije tačno”, istakao je Abazović.

Naveo je da Vlada ne želi da falsifikuje rezultate i obmanjuje partnere sa kojima radi na suzbijanju pandemije.

”Imamo najveći broj testiranih u odnosu na broj stanovnika. Zbog toga je i toliki broj novozaraženih, a svjedočimo i da je u Crnoj Gori trenutno više od milion ljudi. Sigurno je da veliki broj ljudi ima brojne dnevne kontakte, zato apelujem na vakcinaciju”, kazao je Abazović.

Istakao je da Vlada afirmiše vakcinaciji:

”Prvo je bio problem što nema vakcina. Sada kada ih ima, ne žele da se vakciništu”.

Bonus video: