MO: Vukčević nanio štetu ugledu Vojske i ministarstva, pokrenuta procedura utvrđivanja odgovornosti

"Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore njeguju antifašističku tradiciju i neće tolerisati ponašanje koje je u suprotnosti sa vrijednostima antifašizma", poručili su iz tog resora

28273 pregleda 291 reakcija 35 komentar(a)
Ministarstvo odbrane, Foto: Luka Zeković
Ministarstvo odbrane, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo odbrane (MO) saopštilo je da je protiv civilnog lica u službi u Vojsci, Đorđija Vukčevića, pokrenuta procedura utvrđivanja povrede vojnih propisa, kao i utvrđivanje njegove disciplinske odgovornosti za kršenje Zakona o Vojsci, Pravila službe i Kodeksa vojne etike.

Iz tog resora su se oglasili nakon medijskih navoda i fotografije koja kruži društvenim mrežama, a za koju se tvrdi da je nastala na protestu u nedjelju 22. avgusta na Cetinju, i da Vukčević podignutom rukom pokazuje fašistički pozdrav.

Iz MO su poručili da Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore njeguju antifašističku tradiciju i da neće tolerisati ponašanje koje je u suprotnosti sa vrijednostima antifašizma.

"Đorđije Vukčević nije podoficir Vojske Crne Gore, odnosno profesionalno vojno lice, već je civilno lice u službi u VCG, koje vrši službu u Vojsci na radnom mjestu utvrđenom formacijom. U službu u Vojsci primljen je 27.jula 2020.godine kao kurir u 3. podcentru Centra za obuku Vojske Crne Gore, sa mjestom službovanja u Kolašinu", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kazali su da je Vukčević već duži vremenski period odsutan iz jedinice zbog privremene spriječenosti za obavljanje rada (bolovanje), što ga, kako navode iz MO, nije sprječavalo da bude aktivni učesnik određenih skupova. Kazali su da je takvim činjenjem svjesno zanemario svoje radne obaveze i zloupotrijebio pravo na privremenu spriječenost za rad.

Poručili su da su sva lica u službi u VCG dužna da poštuju Zakon o Vojsci Crne Gore, Kodeks vojne etike, kao i Pravila službe VCG.

"Vukčević se oglušio o odredbe Zakona o Vojsci Crne Gore i načela Kodeksa vojne etike, čime je nanio štetu ugledu Vojske i Ministarstva odbrane. Kodeks predstavlja skup načela o etičkom postupanju lica u službi u Vojsci, radi očuvanja, afirmacije i unapređenja dostojanstva i ugleda Vojske i lica u službi u Vojsci, crnogorske vojne tradicije, patriotizma i antifašizma. Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore njeguju antifašističku tradiciju i neće tolerisati ponašanje koje je u suprotnosti sa vrijednostima antifašizma", zaključuje se u soapštenju.

Bonus video: