Ozon: Kiša je zaustavila požare, ali nije sprala odgovornost od onih koji su i ekocid iskoristili za profitiranje

"Izražavamo žaljenje zbog neadekvatnog ponašanja nadležnih institucija koje su naročito u vremenu izražene zdravstvene krize, izazvane koronavirusom, morale uložiti dodatne napore kako bi javnim angažmanom i medijskom prisutnošću pokušale doprinijeti smanjenju rizika po javno zdravlje i životnu sredinu, a što je izostalo i ovog put"

9855 pregleda 351 reakcija 2 komentar(a)
Jedan od požara u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva
Jedan od požara u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva

Državna mreža za praćenje kvaliteta vazduha je, kako je saopštio Ekološki pokret "Ozon" u periodu od 1. do 25. avgusta, tokom kojeg je bio veliki broj požara na teritoriji opštine Nikšić registrovala je 165 satnih koncentracija suspendovanih PM10 čestica, iznad zakonom dozvoljene maksimalne vrijednosti od 50 µg/m3

"Od toga su 53 satne vrijednosti bile u granicama od 90 do 180 µg/m3, što je visoko zagađenje vazduha, a 12 satnih koncentracija prelazilo je 180 µg/m3, što je veoma visoko zagađenje vazduha. Najveca satna koncentracija bila je 23. avgusta u 8 h i iznosila je 277, 4 µg/m3", saopštili su iz "Ozona".

Oni su u okviru programa za građanski monitoring "Ekoskop" kontinuirano pratili stanje i informisali građane, prenoseći preporuke koje je dao Institut za javno zdravlje Crne Gore, kako bi smanjili posledice ekocida kojima su bili izloženi Nikšićani.

"Posjećivali smo teren i imali stalnu komunikaciju sa Službom zaštite i spasa opštine Nikšić, koju ćemo kandidovati za 18. septembarsku nagradu, dobrovoljnim vatrogasnim društvom ‘Brestica’, lokalnom samoupravom na čelu sa predsjednikom Markom Kovačevićem, kako bi na najbolji način mogli analizirati uzroke aerozagađenja, što je preduslov za predloge kako unaprijediti sistemsku zaštitu i prepoznate rizike i potrebe lokalne zajednice", navodi se u saopštenju "Ozona".

Kako su kazali, planiraju da pripreme niz konkretnih predloga za unapređenje sistemskog odgovora na ovakve pojave, koje su ugrozile "javno zdravlje i izazvale trajne i ozbiljne ekosistemske i ekonomske štete", na čijem će tačnom utvrđivanju insistirati.

"Izražavamo žaljenje zbog neadekvatnog ponašanja nadležnih institucija koje su naročito u vremenu izražene zdravstvene krize, izazvane koronavirusom, morale uložiti dodatne napore kako bi javnim angažmanom i medijskom prisutnošću pokušale doprinijeti smanjenju rizika po javno zdravlje i životnu sredinu, a što je izostalo i ovog puta. Kiša je zaustavila požare, ali nije sprala odgovornost od onih koji su i ekocid iskoristili za profitiranje, da li finansisjko ili politikantsko potpuno je nebitno", poručili su iz "Ozona".

Čestice PM2.5 još pogubnije za zdravlje građana

Geograf Ivan Mijanović kazao je "Vijestima" da je indeks kvaliteta vazduha u Nikšiću znatno niži nego što se prikazuje i to zbog nedostatka očitavanja čestica PM2.5.

"Cijeli avgust, od kada su požeri uzeli maha, ne objavljuju se podaci za PM2.5 čestice. Jednostavno ih nema u arhivi, niti se očitavaju. Ove čestice između ostalog nastaju šumskim požarima, a imaju katastrofalno dejstvo po ljudski organizam. Ove čestice ostaju znatno duže u vazduhu nego što su to PM10 čestice. To znači, da su ljudi i životinje u znatno većoj opasnosti od njihovog udisanja", kazao je Mijanović, kojiupravo završava naučni rad na temu PM10 i PM2.5 čestica u Nikšiću.

Bonus video: