Pljevljaci žedni, voda nije za piće ni sa izvora

Opština i Vodovod nisu obezbijedili cisterne sa pijaćom vodom

14877 pregleda 3 komentar(a)
Ni izvor kod motela Vodice nije za piće, Foto: Goran Malidžan
Ni izvor kod motela Vodice nije za piće, Foto: Goran Malidžan

Na osnovu preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore, voda iz vodovodnog sistema Pljevalja i dalje nije za piće, pa se ne može se koristiti ni za pripremu hrane. Iz opštinskog preduzeća Vodovod su kazali da se voda jedino može koristiti za tehničku upotrebu jer na osnovu preliminarnih podataka iz prvih uzorkovanja postojalo je blago odstupanje parametara koji se odnose na kvalitet vode.

Iz Vodovoda preporučuju da zbog odstupanja mikrobioloških parametara ne koriste vodu za piće sa izvora kod motela Vodice, koju građani većinom koriste u period kada voda iz gradskog vodovoda nije za upotrebu.

Voda sa sva tri izvorišta iz kojih se Pljevlja snabdijevaju vodom nije za piće od 2. decembra nakon manjeg ekološkog incidenta koji se dogodio u blizini akumulacije u Otilovićima, kada se izlilatečnost, najvjerovatnije nafta iz jednog od nosećih burića drvenog splava koji je plutao jezerom.

U međuvremenu Služba zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja u saradnji sa firmom Hemosan, očistila je masnu fleku sa površine jezera u Otilovićima i uklonila 12 buradi.

Iz Vodovoda je saopšteno da su 3. i 4. decembra uzeti uzorci vode sa akumulacije Otilovići i da konačne rezultate ispitivanja kvaliteta očekuju do kraja sedmice.

Ističu i da vodu konstantno prate stručnjaci iz njihove interne laboratorije i Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

”Vodovod je 4.12.2021. godine samoinicijativno u sklopu svih aktivnosti uzorkovanja vode uzeo uzorak vode sa javne česme kod motela Vodice i na osnovu pristiglih rezultata iz Instituta za javno zdravlje konstatovano je da prema dobijenim rezultatima mikrobiološki parametri odstupaju od vrijednosti koje su propisane pravilnikom što je i za očekivati kada se radi o nestabilnom izvoru, odnosno izvoru sirove nehlorisane vode. Preporuka našim sugrađanima je da istu ne koriste za piće. Izvor kod motela Vodice nije ni u kakvoj povezanosti sa postrojenjem Pliješ i sa akumulaciji Otilovići tako da se ni u jednom trenutku nije dovelo, niti se može dovesti u pitanje povezanost istog sa problemom koji se nedavno dogodio na akumulaciji Otilovići… Kontinuirano se prati stanje u gradskoj vodovodnoj mreži i najiskrenije se nadamo da će voda iz gradskog vodovoda uskoro zadovoljiti sve potrebne mikrobiološke i fizičkohemijske parametre i biti za piće, o čemu će javnost blagovremeno biti informisana”, kazali su u pljevaljskom Vodovodu.

Postrojenje za preradu pitke vode Pliješ
Postrojenje za preradu pitke vode Pliješfoto: Goran Malidžan

Zbog nemogućnosti korišćenja vode iz gradskog vodovoda i sa izvorišta kod motela Vodice, građani su prinuđeni da kupuju vodu.

Iako je već nekoliko dana grad ostao bez urednog vodosnabdijevanja, nadležni u Opštini i Vodovodu nisu obezbijedili cisterne sa pijaćom vodom.

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović pozvao je odgovorne u Opštini da u svako naselje dopreme cisterne sa vodom, kako građani ne bi morali da izdvajaju novac za kupovinu flaširane vode.

On je pozvao i odgovorne da oslobode građane plaćanja vode u period kada voda iz gradskog vodovoda nije za upotrebu.

”Osim što imamo loš vazduh imamo i tradicionalno problem sa vodom i čim dođe do padavina imamo zamućenje vode i ona nije za upotrebu. Nikakve reakcije nema od nadležnih koji bi trebalo da riješe taj problem. Čak nijesu ni obezbijedili cisterne sa vodom iz kojih bi se građani snabdijevali vodom za piće. Građani su osiromašeni i nemaju para za hranu, a ne da još kupuju vodu. S druge strane, redovno se plaća voda i kad nije ispravna i Vodovod nikako da oslobodi građane plaćanja u periodu kada voda nije za upotrebu”, rekao je Mitrović.

“Mi smo prije više od 20 godina prepoznali problem i ukazivali na situaciju da će grad ostati bez kvalitetne vode što se i desilo Opština I institucije moraju naći način da gradu obezbijede, uredno vodosnabdijevanje kvalitetnom pijaćom vodom. I to treba da bude prioritet, a ne da se rješavanje tog problema odlaže u nedogled”, rekao je Mitrović.

Mitrović: Pokušaj zataškavanja incidenta na Otilovićkom jezeru

Mitrović kazao da je očigledno da neko pokušava da zataška aferu o ekološkom incidentu na Otilovićkom jezeru.

”Uzeti su uzorci, ali građani nisu upoznati sa reuzltatima i više je nego očigledno da se ta afera zataška. Nedopustivo je da se nešto ovako desilo i da niko nije odgovoran, a očigledno je da neko mora odgovarati. Na jezeru iz kojeg se grad snabdijeva vodom ima više splavova i preko deset čamaca na motorni pogon. Tone smeća su odložene na jezeru i njegovim obalama, grade se splavovi i kućice, a na samoj obali sprovode se aktivnosti kao što je kupanje, pecanje. Sanitarna zaštita vodoizvorišta ne postoji, ili postoji samo na papiru. Evropske direktive o dostupnosti vode za piće stanovništvu u predviđaju strogu zaštitu i zoniranje područja gdje ne smije doći do ovakvih incidenata. Mora da se to preduprijedi. To poznaje i domaće zakonodavstvo, ali ga niko ne sprovodi”, rekao je poznati pljevaljski ekolog.

Mitrović je pohvalio reakciju policije i Instituta za javno zdravlje u vezi s ekološkim incidentom.

Bonus video: