Moraće da sačekaju saglasnost SDT-a za šetalište u Petrovcu

Tužilaštvo i dalje istražuje malverzacije oko gradnje promenade u Petrovcu, koja je sada u lošem stanju

5207 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Opština Budva mora još da čeka na saglasnost Specijalnog državnog tužilaštva da započne sanaciju i rekonstrukciju ruiniranog, još nezavršenog šetališta u Petrovcu.

To se navodi u odgovoru Vrhovnog državnog tužilaštva na urgenciju gradonačelnika Marka Carevića, koji je od v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića zatražio da se lokalnoj upravi dozvole radovi na toj promenadi koja se i dalje, kao jedna od korupcionaških afera budvanske krimi grupe Svetozara Marovića još nalazi pod lupom istražitelja na čijem je čelu Milivoje Katnić.

”Obavještavam vas da sam vaš podnesak - urgenciju koju ste dostavli Vrhovnom državnom tužilaštvu, dostavili na nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu”, piše u odgovoru koji je iz VDT stigao na adresu prvog čovjeka Budve.

Carević je polovinom novembra uputio urgentan dopis Buriću, u kojem mu je detaljno obrazložio višegodinji problem sa kojim se suočava lokalna uprava, jer su joj vezane ruke i ne može da sanira šetalište niti da ga dovrši, zbog toga što istražitelji SDT i dalje izviđaju cijeli slučaj tokom kojeg je organizovana kriminalna grupa oštetila gradsku kasu više od pet miliona era.

”Opština Budva je tokom 2017. godine Specijalnom državnom tužilaštvu dostavila dokumentaciju za potrebe izviđajnog postupka u predmetu izgradnje šetališta u Petrovcu za koje postoji osnov sumnje da je nanijeta šteta u iznosu više od pet miliona eura po Opštinu i budžet građana. Naime, ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 7,5 miliona eura za ukupnu dužinu šetališta od 1,6 kilometara. Posljednja informacija koja je saopštena je da se predmet nalazi još u fazi izviđaja i da su vještaci određenih struka dali nalaz i mišljenje. Takođe, određene osobe su saslušane i obezbijeđeni su drugi dokazi u postupu”, napisao je Carević.

Imajući u vidu da je od početka izvođenja radova proteklo 12 godina, te da šetalište nije završeno do kraja, kako je istakao Carević, situacija na terenu je nezadovoljavajuća u svakom pogledu.

”U međuvremenu, zbog protoka vremena kao i lošeg kvaliteta izvedenih radova došlo je do dodatnog oštećenja i urušavanja zbog čega je šetalište nebezbjedno za korišćenje i u svakom smislu neadekvatno za turističko mjesto kao što je Petrovac. Zbog svega navedenog, Opština Budva u okviru svog investicionog programa planira da izvrši sanaciju, odnosno rekonstrukciju šetališta sa ciljem da se taj prostor učini bezbjednim za svakodnevnu komunikaciju građana kao i brojnih turista koji posjećuju Petrovac. Zbog toga nam je veoma važno da, ukoliko ne postoje zakonske prepreke za intervenciju na ovom prostoru sa aspekta rada tužilaštva, i ukoliko su obezbijeđeni svi dokazi važni za postupanja u konkretnom slučaju, dobijemo pisanu saglasnost nadležnog tužilaštva da Opština Budva može da pristupi izvođenju radova na sanaciji šetališta, ukoliko to naravno ne ometa proces obezbjeđenja dokaza i dalje utvrđivanje činjenica i okolnosti u istražnom postupku koji se vodi”, naglasio je Carević.

Tender za šetalište u Petrovcu je raspisala gradska uprava DPS-SDP još 2008. Tada je prvorangirana nikšićka kompanija “Udarnik”, kojoj su povjereni radovi. Godinu kasnije započela je gradnja, ali zbog nedostatka novca i prazne opštinske kase, radovi su u više navrata zaustavljani, da bi šetalište tek 2015. dobilo sadašnji izgled. Iako je ostalo još mnogo toga da se uradi, to nije učinjeno.

Usljed nevremena, šetalište je velikim dijelom oštećeno. U lošem stanju je javni gradski toalet u čiju izgradnju je uloženo nevjerovatnih 270 hiljada eura, a dodatno je šetalište ruinirano gradnjom zgrada, jer se nerijetko koristi kao prečica kojom se kamionima prevozi građevinski materjial.

Još 2017. tadašnji gradonačelnik Budve Dragan Krapović dostavio je SDT-u kompletnu dokumentaciju o radovima na petrovačkom šetalištu.

Istražitelji su praktično ispitivali sve aktere te milionske afere, predstavnike nekadašnje DPS-SDP vlasti, članove budvanske kriminalne grupe, koji su prije 12 godina vodili taj projekat. U SDT su tada ispitivane i opštinske službenice koje su bile članice Komisije za projekat rekonstrukcije šetališta, ali i vlasnik građevinske kompanije “Udarnik”.

Primjer bahatosti: Za javni toalet potrošili 274 hiljade eura

Tužitelji su navodno došli do dokaza da je projekat Budvu koštao više od 7.500.000 eura, tri puta više nego što je to bilo predviđeno. Poziv tužiocima da ispitaju cijeli slučaj prvo su prije deceniju uputili tada najjača opoziciona partije u Budvi, SNP, koji je u to vrijeme još bio jedinstven.

Jedina zvanična računica koliko novca je potrošeno u izgradnju šetališta je ona iz 2013, kada je gradom još upravljala koalicija DPS-SDP.

Prema tadašnjim podacima Sekretarijata za investicije, izgradnja šetališta koštala je 6.063.286 eura, a popločavanje dodatnih 1,45 miliona.

U izvještaju o izvedenim radovima Sekretarijata piše i da su pripremni radovi koštali 425.000, a zemljani 1.600.000 eura. Za gornji sloj - postvaljanje tampona i betona, potrošeno je 324.000 eura, zidovi i pločasti propusti koštali su 854.000, a vodvodna, fekalna i atmosferska kanalizacija 1,8 miliona eura. Prema istim navodima, za izgradnju elektroinstalacija iz kase Budve otišlo je 479.000 eura. Kao primjer neracionalne potrošnje, opozicija godinama potencira priču da je izgradnja javnog toaleta koštala 274.000 eura.

Bonus video: