I sa biblioteke bi da izbrišu Mirka Srzentića

Tita je zamijenio Skenderbeg, Kidriča Ulcinjski moreplovci, Strugara Majka Tereza i Bulevar Teuta, Milutinovića Mujo Ulčinaku, Resulbegovića Imer Prizreni...

32332 pregleda 197 reakcija 60 komentar(a)
Biblioteka “Mirko Srzentić”, Foto: Samir Adrović
Biblioteka “Mirko Srzentić”, Foto: Samir Adrović

Gradska biblioteka “Mirko Srzentić” u Ulcinju uskoro bi mogla ponijeti ime Gjon Buzuka - po znamenitom albanskom intelektualcu.

To je predloženo u inicijativi skupštinskog odbora za davanje imena ulica i trgova, koju su potpisali svi odbornički klubovi ulcinjskog parlamenta- DPS, Forca, DP, DUA, SD, SDP, URA i BS.

U paketu je i inicijativa da Centar za kulturu ponese ime Ali Ulčinakua, koju su takođe potpisali predstavnici svih odborničkih klubova...

To je nastavak prakse ulcinjske Skupštine u proteklih deceniju ili dvije, započete u vrijeme kada je predsjednik Opštine bio Mehmed Bardhi - da mijenja imena naziva ulica koje su nosile imena istaknutih komunista, partizana, heroja...

Bez glavnih gradskih ulica i bulevara ostali su Josip Broz Tito, Boris Kidrič, Boško Strugar, Ivan Milutinović, Ćazim Resulbegović, Stevo Đakonović...

Tita je zamijenio Skenderbeg, Kidriča Ulcinjski moreplovci, Strugara Majka Tereza i Bulevar Teuta, Milutinovića Mujo Ulčinaku, Resulbegovića Imer Prizreni...

Bulevar bratstva jedinstva ponio je ime braće Frašeri, Ulica 26. novembra, datuma koji je ranije obilježavan kao Dan opštine i Dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu, dobila je ime po Hafizu Ali Ulčinakuu...

Tabla sa natpisom narodnog heroja Voja Lakčevića još stoji na početku ulice od kružnog toga do bivšeg GP “Primorje”, ali ne i drugog heroja - Buda Tomovića, koja je osamdesetih godina prošlog vijeka bila na ulici od kafe-bara “Posejdon” ka Limanu...

Predsjednik SO Ulcinj Hadži Sulejmani kazao je da bi se inicijativa za promjenu imena biblioteke mogla naći na prvom narednom zasjedanju lokalnog parlamenta, polovinom naredne sedmice. Ukoliko dobije zeleno svjetlo Skupštine, inicijativa bi u formi predloga bila proslijeđena Ministarstvu kulture na davanje saglasnosti.

”Ukoliko bismo dobili saglasnost od Ministarstva, predlog bi se ponovo našao u skupštinskoj proceduri i pred odbornicima na konačno odlučivanje”, kazao je Sulejmani “Vijestima”.

U obrazloženju inicijativa navodi se da su Gjon Buzuku i Ali Ulčinaku zaslužni albanski intelektualci i “da je za građane Ulcinja, moralna i građanska obaveza da dvije institucije ponesu njihova imena”.

”Gjon Buzuku između dva perioda - srednjovjekovnog i novog, napisao je djelo koje predstavlja prvu knjigu napisanu na albanskom jeziku. Ali Ulčinaku na albanskom jeziku napisao je djelo nacionalne renesanse. Njihova djela takođe su odličan primjer svjetske baštine u načinu njegovanja jezika naroda i povijesti knjige”, piše u obrazloženju.

Ukoliko inicijative prođu proceduru i dođe do preimenovanja, to ne bi bilo prvi put da Skupština Srzentića, rođenog Ulcinjanina, izbriše sa neke table - ulica od kružnog toka kod Opštine do hotela “Galeb”, preko Pinješa, decenijama je nosila njegovo ime, ali je jedan od ranijih saziva lokalnog parlamenta odlučio da je preimenuje u Kosovsku.

Srzentić je rođen u Ulcinju 9. oktobra 1911. godine, a ubijen u Beogradu 1. februara 1935. Ubila ga je policija tokom demonstarcija studenata ljevičara. Bio je student prava i pripadao je revolucionarnom studentskom pokretu na Beogradskom univerzitetu...

Sagovornik “Vijesti” blizak vlasti kazao je da je, uprkos tome što su inicijativu prihvatili svi odbornički klubovi, neizvjesno kada bi moglo doći do preimenovanja.

”To je složen proces, tim prije što Centar za kulturu nije transformisan i podijeljen na Biblioteku, Galeriju i Muzej. Takođe, neizvjesno je kakav će biti odgovor Ministarstva na čijem je čelu Vesna Bratić”.

Ocijenio je da je riječ o sakupljanju političkih poena.

”Ako su već htjeli preimenovanje, čini mi se da je bilo jednostavnije da takvu odluku donese Upravni odbor Centra za kulturu”, kazao je on.

SNP: Probali su već jednom, kada su ptice “iskljucale slova”

Socijalistička narodna partija oštro je osudila namjeru vlasti da promijeni ime gradske biblioteke.

”Aktuelna vlast u Ulcinju, kojoj rok ističe naredne godine, namjerava da promijeni još to malo naziva ulica i ustanova u ovom gradu što je ostalo... Biblioteka nosi njegovo ime već decenijama i zašto se baš sada ukazala potreba da se naziv mijenja, nikom nije jasno”.

Podsjećaju da nije prvi put da se pokušava promijeniti naziv biblioteke.

”Pokušao je to prije nekoliko godina Muhamed Nika, kada je bio na čelu ove ustanove kao član Demokratskog saveza. Njegova ‘požrtvovanost’ da ispuni zadatak je išla dotle da je skinuo naziv ustanove sa imenom Mirka Srzentića sa Centra za kulturu u kojem se nalazi biblioteka, uz obrazloženje da su ‘ptice iskljucale slova jer su od stiropora’”, piše u saopštenju i dodaje da ih je u tom naumu tada spriječio SNP.

U SNP se pitaju da li su novo mijenjanje naziva ustanove predložili odbornici partija čiji su lideri potpisali Memorandum o saradnji.

”U kojem se pozivaju na slogu, mir i zajedništvo. Ili možda nijesu obaviješteni. Ili je ovo podmetanje DPS-a koji se bori za naklonost nacionalnih partija u strahu od gubitka vlasti”.

Bonus video: