Pljevlja: Za vodu u česmama planiraju 6,5 miliona eura

U martu će Opština raspisati i tender za izgradnju cjevovoda za visoku i nisku zonu u Ulici Ivana Milutinovića, procijenjene vrijednosti 200.000 eura

2519 pregleda 0 komentar(a)
Postrojenje za preradu pitke vode Pliješ, Foto: Goran Malidžan
Postrojenje za preradu pitke vode Pliješ, Foto: Goran Malidžan

Za rekonstrukciju i izgradnju hidrotehničkih objekata sistema vodosnabdijevanja grada i upravljanja otpadnim vodama, ove godine u Pljevljima biće uloženo 6,5 miliona eura.

To tvrde u lokalnoj upravi kojom rukovodi Igor Golubović.

”Usvajanjem državnog i opštinskog budžeta stvorili su se uslovi za otpočinjanje pripreme radova na poboljšanju vodosnabdijevanja građana Pljevalja, a sve u cilju stvaranja uslova da Pljevljaci piju kvalitetnu vodu bez obzira na veoma složen sistem vodoopskrbe. Takođe, tokom ove godine se očekuje i značajnije ulaganje u kanalizacionu mrežu kako bi nedavno izgrađeno Postrojenje za preradu otpadnih voda radilo u punom kapacitetu. Očekivana ulaganja u ovom sektoru sa državnog i opštinskog nivoa će ove godine premašiti vrijednost od 6,5 miliona eura”, saaopštili su iz lokalne uprave.

U Opštini tvrde da su prethodnih godina pripremili projektnu dokumentaciju, riješili imovinsko-pravne odnose i “oslobodili teren za izgradnju tri nova postrojenja za preradu pitke vode za građane Pljevalja”.

Prošle godine su završeni radovi na rekonstrukciji postojećeg Postrojenja za preradu izvorske vode “Pliješ” vrijedni 900.000 eura, a počeli su radovi na izgradnji postrojenja “Bogiševac” vrijednosti preko 400.000 eura.

”Ove godine počinju i radovi na novom postrojenju ‘Pliješ’ vrijednosti preko 2,8 miliona eura, za preradu jezerske vode iz akumulacije Otilovići, finansiranih od strane države. Po okončanju administrativnog postupka za donaciju od strane države Slovenije objaviće se međunarodni tender za izbor izvođača radova na postrojenju Breznica vrijednosti 1,7 miliona eura, s tim da je pola novca obezbijeđeno iz državnog budžeta. Ove godine se očekuje i završetak potpuno novog sistema upravljanja vodosnabdijevanja grada, ukupne vrijednosti preko 500.000 eura koji će omogućiti automatsku kontrolu kvaliteta i prečišćavanja pitke vode, upravljanja dovodom i distribucijom vode kao i detekcijom kvarova. Prošle godine su otpočeli radovi na rekonstrukciji i izgradnji potpuno novog dovodnog cjevovoda za snabdijevanje visoke i niske zone od Pliješi do grada. Prva dionica u dužini od 660 metara se finansira opštinskim budžetskim sredstvima, dok će nastavak radova u vrijednosti od 1,5 miliona eura biti finansiran iz državnog budžeta”, kazali su u opštini Pljevlja.

U martu će Opština raspisati i tender za izgradnju cjevovoda za visoku i nisku zonu u Ulici Ivana Milutinovića, procijenjene vrijednosti 200.000 eura.

”Nastaviće se i radovi koje za potrebe Opštine Pljevlja već pet godina izvodi komunalno preduzeće doo ‘Vodovod’ na rekonstrukciji i adaptaciji postojeće distributivne mreže u gradu, gdje je već zamijenjeno preko 100 kilometara distributivne mreže i završeni radovi u centralnoj gradskoj zoni. Planirana vrijednost radova za ove namjene je 250.000 eura, s tim da će distributivna vodovodna mreže i priključci za potrošače biti rekonstruisani u ulicama Banijska, Blaža Jovanovića, Avalska, Salka Aljkovića, Vlatka Samardžića, Dušana Obradovića i Mojkovačka”, saopštili su iz lokalne uprave.

U Opštini tvrde da je u toku priprema druge faze projekta rekonstrucije i izgradnje fekalne i atmosferske kanalizacije procijenjene vrijednosti preko 7 miliona eura. Za realizaciju druge faze se očekuju grant sredstva iz EU ne manje od 50 odsto.

Za izgradnju atmosferske i fekalne kanalizacije u ulicama: Omer bega Bajrovića, Sutjeska, Avalska, Dušana Obradovića, Sava Dimitrijevića i naseljima Donji Komini, Radosavac, naselju oko Mljekare, Dolovi III i Korman, ove godine Opština će izdvojiti preko 600.000 eura.

Bonus video: