Ekspertima 85.000 eura uz kršenje zakona

U resoru Jelene Borovinić Bojović priznaju da su ugovore zaključivali i za poslove koji postoje u sistematizaciji. Četiri revizora plaćali po 1.000 eura, jedna od njih potom navodno imenovan za šefa kabineta ministarke

62151 pregleda 152 reakcija 120 komentar(a)
Angažovanje eskperata pravdaju nedostatkom kadra: Jelena Borovinić Bojović, Foto: Boris Pejović
Angažovanje eskperata pravdaju nedostatkom kadra: Jelena Borovinić Bojović, Foto: Boris Pejović

Oko 85.000 eura potrošilo je Ministarstvo zdravlja na angažovanje konsultanata od početka mandata, a priznaju da su pojedine saradnike angažovali i za poslove predviđene Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta, što nije u skladu sa zakonom.

Prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, resor Jelene Borovinić Bojović za konsultante je angažovao revizore, savjetnike za davanje uputstava za pripremu izvještaja, smjernica za izvještavanje o epidemiji, fotografisanje, pripreme vizuelnih digitalnih rješenja… Konsultantske ugovore zaključivali su i za sređivanje arhivske građe.

Mjesečne naknade za konsultante, fizička lica, uglavnom su iznosile oko 500 eura.

Četiri revizora, prema konsultantsko-ekspertskim ugovorima u koje su “Vijesti” imale uvid, Ministarstvo zdravlja plaćalo je po 1.000 eura mjesečno, a bili su angažovani na period do 120 dana. Njihov posao bio je da rade internu reviziju poslovanja Ministarstva, Instituta za ljekove, Montefarma i Fonda za zdravstveno osiguranje, kao i da sačinjavaju ekonomsko-finansijske analize poslovanja.

Jedna od revizorki, tvrde nezvanični izvori, kasnije je zaposlena u tom resoru, na mjestu šefice kabineta ministarke Borovinić Bojović.

Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” su odgovorili da su od decembra 2020. godine zaključili ugovore sa 21 osobom za konsultantske poslove i da je iz budžeta do sada za to izdvojeno 85.637,84 eura.

”Usljed značajnog odsustva zaposlenih (šest dugoročnih i 29 kratkoročnih bolovanja) i određenog broja upražnjenih radnih mjesta po sistematizaciji (14 upražnjenih mjesta), manji broj angažovanih lica su povremeno obavljali poslove predviđene Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta, u skladu sa potrebama Ministarstva zdravlja i nalogu pretpostavljenih, kako bi se proces rada odvijao nesmetano i u kontinuitetu”, piše u odgovoru.

Iz Ministarstva, međutim, nisu odgovorili za koje poslove su angažovani konsultanti.

”Vijesti” su imale uvid u dio konsultantskih ugovora, zaključenih sa ministarkom zdravlja, iz kojih se vidi za koje vrste poslova su angažovani konsultanti u tom resoru.

U jednom od ugovora navodi se da će konsultant tokom dva mjeseca pružati konsultantske usluge u sređivanju arhivske građe, za mjesečnu nadoknadu od 400 eura.

Prema dokumentaciji, Ministarstvo zdravlja je angažovalo i dvije osobe za pružanje konsultantskih usluga pripreme vizuelnih digitalnih rješenja za izvještavanje o epidemiji kovid-19, na period od dva i tri mjeseca, za mjesečne naknade od po 500 eura.

Taj resor angažovao je i konsultantkinju za “pripremu smjernica za izvještavanje o epidemiološkoj situaciji u zemlji sa instrukcijama zdravstvenim ustanovama” na period od tri mjeseca i za ukupno nadoknadu od 1.500 eura. To je učinjeno uprkos činjenici da postoji služba za odnose sa javnošću i zaposleni koji se bave tim poslovima.

Ministarstvo zdravlja angažovalo je i fotografa i snimatelja preko konsultantskih ugovora, za mjesečnu nadoknadu od po 500 eura, iako je tom resoru na raspolaganju Vladin Biro za foto i video snimanje i medijsku dokumentaciju. Poseban ugovor lani je zaključen i za konsultantske usluge za vođenje društvenih mreža radi promocije politika Ministarstva zdravlja.

Konsultantski ugovor zaključen je i za davanje smjernica za izradu Master plana u zdravstvu za period od 2021-2025 godine, i to sa bivšim šefom kabineta u tom resoru Vukom Vujovićem, koji je kasnije imenovan za direktora barskog Doma zdravlja.

Vlada široke ruke

Na nivou cijele Vlade prošle godine izdvojeno je oko 11,5 miliona eura, dok su izdaci za konsultantske usluge, projekte i studije iznosili više od 30 miliona.

Nevladina organizacija Institut alternativa u studiji “Budžetsko i kadrovsko planiranje - drugo ime za optimizaciju”, navodi da konstantan rast izdataka za ugovore o djelu, ali i suma koja se izdvaja za konsultantske usluge, ukazuju na potrebu da se ovom aspektu budžetskog i kadrovskog planiranja posveti više pažnje.

Oni u studiji iz 2021. godine navode da se ne prati izvršavanje kadrovskih planova, a da oni ne sadrže ni važne informacije koje se odnose na angažovanje putem konsultantskih ugovora i ugovora o djelu, ugovora o privremenim i povremenim poslovima i o dopunskom radu, iako se za ove vrste ugovora izdvajaju značajni iznosi.

Podsjećaju na nalaze Državne revizorske institucije, koja je utvrdila da se ovi instituti angažovanja osoba za rad u državnoj upravi koriste neplanski i često zloupotrebljavaju.

Istraživanjem konsultantskih ugovora u državnim preduzećima, kao što je nacionalna aviokompanija TO Montenegro, u prethodnoj godini bavila se i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS). Prema podacima koje su dobili, nacionalni avio-prevoznik je od marta do septembra prošle godine isplatio 50.000 eura konsultantima. Kompanija je MANS-u dostavila ugovore, ali su imena konsultanata i svi ostali njihovi podaci, uključujući i prebivalište - obrisani. MANS je taj postupak državnog preduzeća ocijenio netransparentnim i poručili su da je neprihvatljivo da “nemamo punu informaciju o tome s kime ToMontenegro sklapa konsultantske ugovore vrijedne desetine hiljada eura”.

Bonus video: