Povrijeđen interes mlade stonoteniserke

U pritužbi se navodi da je trener na jednom takmičenju prišao roditeljima i prijetećim tonom ih opomenuo da nisu navijali za drugu članicu kluba

4558 pregleda 29 reakcija 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković zaključila je da je došlo do povrede najboljeg interesa 15-godišnje stonoteniserke iz Berana.

”Zaštitnik zapaža da su nadležni iz uprave Stonoteniskog kluba ‘Budim’, Stonoteniskog saveza kao i nadležna inspekcija za sport preduzimali mjere i radnje u skladu sa zakonskim i profesionalnim načelima, ali one očito nijesu dale rezultate, pa na današnji dan djevojčica koja je bila talentovana, perspektivna sportistkinja, osvajačica brojnih sportskih obilježja ne trenira i nije više član nijednog kluba na teritoriji Crne Gore”, konstatuje se u mišljenju Mijušković.

U pritužbi se navodi da je trener na jednom takmičenju prišao roditeljima stonoteniserke i prijetećim tonom govorio zašto nisu navijali za drugu članicu kluba.

Dodaje se da je ćerci prije početka sljedećeg treninga saopšteno da je kažnjena netreniranjem i igranjem na takmičenjima u periodu od šest mjeseci, a da se na taj način diskriminiše njeno dijete i da smatra da ta kazna treba da se poništi jer se nepravedno optužuje maloljetna osoba.

U ovom slučaju na adresu Odsjeka za inspekciju za sport Uprave za inspekcijske poslove stigla inicijativa za inspekcijski nadzor.

Mijušković je utvrdila da se na osnovu hronologije događaja može zaključiti da se sukob roditelja i trenera prenio na dijete.

”A što nije rijetka pojava. Ovo ukazuje na potrebu uspostavljanja bolje, tolerantnije saradnje roditelja i uprave kluba, jer jedino na takav način mogu se ostvariti potencijali svakog djeteta, odnosno postići njegov najbolji interes. Načelo najboljeg interesa djeteta zahtijeva da se pri donošenju odluke ili izvršenje postupaka koje utiču na dijete, ili na djecu kao skupinu ima na umu kriterijum dobrobiti djeteta”, navodi se u mišljenju.

Mijušković je dala preporuku klubu “Budim” i stonoteniskom Savezu da se u budućim postupanjima prilikom preduzimanja mjera i radnji rukovode najboljim interesima djeteta, da se obezbijediti harmoničan razvoj kako bi se izbjegli psihički i fizički poremećaji kod djece, ali i podržati razvoj talenta.

Upravi za inspekcijske poslove data je preporuka da u svim budućim postupanjima, nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, jasno definiše nepravilnosti i da precizna uputstva subjektu nadzora na koji način da ispravi načinjenu povredu, kao i da isprati izvršenje datih naloga.

Bonus video: