Bulajić: Podrška porodice ključna u borbi protiv zavisnosti

Prema riječima direktora NVO "Preporod" prepreke u započinjanju i održavanju oporavka članova porodice su odustajanje, egzistencijalna ugroženost, nespremnost na promjene, neprihvatanje problema i suzavisnost, naučena bespomoćnost odnosno normalizacija života sa problemom zavisnosti, izolovanost, manjak brige o sebi

6604 pregleda 0 komentar(a)
Bulajić, Foto: Svetlana Mandić
Bulajić, Foto: Svetlana Mandić

"Psihosocijalna podrška porodici koja se suočava sa problemom zavisnosti treba da postane dostupna svim osobama zavisnim o psihoaktivnim supstancama i članovima njihovih porodica. Smatramo da je uloga porodice ključna, kako u prevenciji zavisnosti tako i kao značajna podrška na putu ka oporavku", kazao je Jovan Bulajić direktor NVO "Preporod", povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice.

Kako je istakao, u toj NVO prepoznaju važnost uloge porodice u prevenciji i tretmanu bolesti zavisnosti, kao i težak položaj u kome se ona nalazi usled negativnih posljedica koje zloupotreba droga donosi sa sobom u porodični dom, pa od 2006. godine, uporedo sa servisima podrške zavisnicima/cama, pružaju i servise podrške za roditelje i druge članove porodica zavisnika/ca.

„Ono što ’Preporod’ izdvaja u ovom segmentu, je detalj da pored stručne pomoći, roditelji zavisnika/ca mogu dobiti i iskustvenu podršku, koju volonterski pružaju roditelji momaka i cura koji su svoj problem zavisnosti već riješili i u stabilnom su oporavku. Zavisnosti od samih početaka djelovanja, pristupamo kao problemu cijele porodice, a ona često pokazuje i reflektuje druge porodične poteškoće i često procesi interakcije u porodici mogu doprinijeti njenom održavanju i/ili pogoršanju. Upravo su članovi porodice oni koji često traže podršku i za sebe i za blisku osobu koja je u problemu zavisnosti, što potvrđuju i naše statistike“, naveo je Bulajić u saopštenju za javnost.

Od januara 2020, a u okviru dugogodišnjeg regionalnog projekta “Biram oporavak” koji „Preporod“ sprovodi sa partnerskim organizacijama „Izlazak“ iz Srbije i „Proslavi oporavak“ iz BiH, u sve tri organizacije ukupno je pruženo 3927 servisa za 952 korisnika.

„49 odsto servisa je pruženo članovima porodica, a 45,7 odsto osobama zavisnim od droga. Ostali servisi su pruženi bliskim osobama: prijateljima, članovima šire porodice, kolegama s posla“, naveo je Bulajić.

Prema njegovim riječima prepreke u započinjanju i održavanju oporavka članova porodice su odustajanje, egzistencijalna ugroženost, nespremnost na promjene, neprihvatanje problema i suzavisnost, naučena bespomoćnost odnosno normalizacija života sa problemom zavisnosti, izolovanost, manjak brige o sebi.

Njihovo iskustvo je pokazalo da na ishode i proces oporavka svih članova porodice pozitivno utiče svjesnost o postojanju problema, želja, odluka i motivacija za promjenom, rad na sebi i kontinuitet u savjetovanju, dosljednost u postavljenim granicama i rad na komunikaciji, međusobna podrška članova porodice, zajedničke aktivnosti, kao i prisustvo grupama podrške te međusobna povezanost članova.

“Tek danas, kada je moj sin potpuno oslobođen od zavisnosti, svjesna sam koliko sam ispravnu odluku napravila kada sam odlučila da ne odustanem u podršci sinu. Istina je da sam bila pred odustajanjem, jer me million puta slagao i poklekao, i opet se vraćao starom načinu. NIjesam tog momenta mogla biti svjesna da on u stvari nije mogao da prestane. Mogu zamisliti šta bi se desilo da sam i ja odustala od njega. Sam, vjerovatno, nikad ne bi uspio. Danas, zdrav on, zdravi svi mi, radi, privređuje, oženjen, čeka bebU. Podrška ’Preporoda’ je za mene, kao majku, bila od presudnog značaja, jer kad bih god bila pred odustajanjem, oni bi me hrabrili da ’trčim trku do kraja’, kako su mi govorili“, riječi su majke čiji sin je uz njenu i uz pomoć „Preporoda“ uspio da pobijedi zavisnost.

Na web stranici biramoporavak.me dostupan je priručnik za članove porodice „Šta (ne)raditi”, koji se može besplatno preuzeti, a, prema riječima Bulajića, sadrži smjernice koje članovi porodice mogu primjenjivati kada pokušavaju da se nose sa problemom zloupotrebe alkohola i/ili droge njima bliske osobe.

„Vježbe u ovom priručniku pozivaju na razmišljanje, istraživanje i zapisivanje – a taj misaoni proces će svaku osobu ojačati za praktično djelovanje kada za to dođe vrijeme. Napravite prvi korak! Pozovite naše besplatno i anonimno savjetovalište za problematiku zloupotrebe droga 0800 81400“, poručio je Bulajić.

Bonus video: