Joanikije: Između komunista i nacista možemo naći mnoge razlike, ali i sličnosti, Lipovac pokazao milost prema svima

"Mi nijesmo spremni da krivotvorimo istorijske činjenice nego da ih saopštavamo onakve kakve one jesu", rekao je između ostalog Joanikije

12502 pregleda 89 komentar(a)
Joanikije, Foto: MCP
Joanikije, Foto: MCP

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da između komunista i nacista možemo naći mnoge razlike, ali i mnoge sličnosti.

"Jedna od tih sličnosti je činjenica da su lako posezali za velikim i masovnim zločinima. I ono po čemu se prepoznaju i jedni i drugi – to je mržnja protiv pravoslavlja. A te mržnje vidimo da danas ima na isti način i u Evropi. I to mnogi već ne skrivaju", istakao je Joanikije na kraju jutrošnje službe u Cetinjskom manastiru, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Joanikije je kazao da je i mitropolit Joanikije Lipovac stradao "samo zbog toga što je izobličavao komunističko bezbožništvo, iako je pokazao veliku milost prema svima u toku okupacije".

Joanikije Lipovac je tokom rata sarađivao sa italijanskim i njemačkim okupatorom, aktivno podržavao četnički pokret i borio se protiv partizana u Crnoj Gori. Po završetku rata je uhvaćen i ubijen od strane jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Srpska pravoslavna crkva ga slavi kao sveca i sveštenomučenika.

"Rodbinu mnogih od svojih zlotvora je spasio – to je poznato. Ali je postradao na pravdi Boga. I nije došlo do pokajanja u Crnoj Gori kao što jeste u Rusiji zbog ubistva cara Nikolaja i carske porodice. To je bio stravični zločin", kazao je mitropolit MCP.

On je kazao i da se ruski car Nikolaj bio povukao.

"Rekao je, ako sam ja problem, povlačim se. Zamjerili su mu mnogi Rusi zbog toga koji su željeli da se očuva ruska carevina, ali on je taj korak napravio da bi se narod pomirio. Međutim, to nije bilo dovoljno. Bezbožnici boljševici su ubili, ne samo njega nego i cijelu njegovu porodicu", kazao je Joanikije.

Dodao je da je na tom zločinu dugo građena država.

"Nije se smjelo to pomenuti u vrijeme vladavine Lenjina, pa i Staljina, iako je on bio nešto mekši, a posebno Hruščova. Nijesu se smjeli pomenuti Sveti car Nikolaj i njegova porodica, niti na bilo koji način spomenuti njihova likvidacija", poručio je Joanikije.

On je poručio da se raspalo sve što je građeno na tom zločinu.

"I kako se raspala ta naizgled moćna, ali iznutra slaba tvorevina Sovjetski Savez, tako je do Rusa došlo do pokajanja. Oni su vrlo brzo, kada se Rusija vratila sebi, proglasili Svete carstvene mučenike i pribrojali ih liku svetih", rekao je mitropolit.

Joanikje je naglasio da mi u Crnoj Gori imamo poseban razlog da ih molitveno pominjemo.

"Romanovi su od mitropolita Danila Petrovića pa sve do kraja vladavine kralja Nikole bili pokrovitelji Crne Gore. To ne treba da zaboravimo. Ne smiju danas za nas biti nešto drugo oni koji su nam bili zaštitnici i pokrovitelji. Treba da pamtimo i da blagodarimo", naglasio je Joanikije.

Kazao je i da je car Nikolaj u Prvom svjetskom ratu spasio srpski narod.

"Mi nijesmo spremni da krivotvorimo istorijske činjenice nego da ih saopštavamo onakve kakve one jesu. I, naravno, nije samo to zasluga Svetog cara Nikolaja. Pođite u Svetu zemlju pa vidite koje je sve hramove tamo podigao, najljepše hramove u Svetoj zemlji. I najljepše pravoslavne hramove po Evropi koje je gradila ruska carska porodica Romanovih", rekao je Joanikije.

Bonus video: