Cimbaljević: Berane imaju veliki potencijal za razvoj poljoprivrede na sjeveru

Premović je tom prilikom, kako navode, najavio povećanje Agrobudžeta, kao i uvođenje novih mjera već od naredne godine

2396 pregleda 0 komentar(a)
Cimbaljević, Foto: Opština Berane
Cimbaljević, Foto: Opština Berane

Beranska opština ima veliki potencijal kada je u pitanju razvoj poljoprivrede na sjeveru, poručio je direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević.

Iz Opštine Berane saopštili su da je svečano otvoren drugi Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane i domaće radinosti – "Berane 2022" u hali sportova.

Sajam je, kako navode, okupio oko 20 izlagača iz Crne Gore i susjednih država.

Predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović, poručio je da domaći proizvodi, njihov kvalitet i dostupnost, pitanja su koja nam veoma zaokupljaju pažnju, imajući u vidu porast cijena i nestašicu hrane u svijetu

Todorović
Todorovićfoto: Opština Berane

Todorović je izrazio posebno zadovoljstvo što je Sajam organizovan, u saradnji sa Ministartvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, nakon trogodišnje pauze izazvane pandemijom koronavirusa.

"Imajući u vidu veliku ekonomsku krizu, čije posljedice svi osjećamo, moramo svi koordinisanom akcijom institucija uložiti napore kako bi pospješili stanje u oblasti poljoprivrede i adekvatno vrednovati domaće poljoprivredne proizvode koji predstvavljaju instinsko bogastvo ovog kraja“, kazao je Todorović.

Na sajmu će, kako dodaju, svoje proizvode i usluge predstaviti oko 90 izlagača iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

"Sajam u Beranama ove godine, pored domaćih, okuplja i veliki broj izlagača iz susjednih zemalja, i predstavlja izvrsnu priliku za promociju i plasman domaćih proizvoda. Domaći proizvodi, njihov kvalitet i dostupnost, pitanja su koja nam veoma zaokupljaju pažnju, imajući u vidu porast cijena i nestašicu hrane u svijetu“, ističe Todorović.

Prema riječima Todorovića, poljoprivredna proizvodnja predstavlja najznačajniji izvor prihoda stanovništva Opštine Berane.

Istakao je da beranska lokalna uprava ulaže značajne napore kako bi pospješila stanje u oblasti poljoprivrede.

"U prethodnom periodu intezivirali smo aktivnosti na unaprjeđenju infrastrukture u svim mjesnim zajednicama na teritoriji Opštine Berane, koje su finansirane iz budžeta Opštine, ali i realizovane sa partnerima Direkcijom za kapitalne investicije i kroz programe kao što je IFAD“, kazao je on.

Prisutnima se obratio i direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević, koji je istakao beranska opština ima veliki potencijal kada je u pitanju razvoj poljoprivrede na sjeveru, i da mu kao Berancu, posebno zadovoljstvo pričinjava da se baš u Beranama održava današnji sajam.

“Naša želja je da u narednom periodu potencijale koje ima opština Berane iskoristimo na još bolji način kroz projekte koje će sprovoditi Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa lokalnom samoupravom, kako bi povoljnost i dostupnost hrane u našoj državi bili na što većem nivou", rekao je Cimbaljević.

Istakao je, kako je saopšteno, da je svijest kada je proizvodnja hrane u pitanju podignuta na viši nivo i da će izradom nove strategije i usvajanjem novog programa IFAD III, koji će biti aktivan već sljedeće godine, veći broj ljudi iz tog kraja moći da aplicira na isti, a sve sa ciljem da putna i vodna infrastruktura, kao i sve površine u Opštini Berane budu stavljene u funkciju poljoprivredne proizvodnje.

Sekretar za poljoprivredu Božo Premović, zahvalio se svim izlagačima na učešću na sajmu koji će, prema njegovom mišljenju, za vrijem trajanja sajma okupiti veliki broj posjetioca i poljoprivrednih proizvođača.

Premović
Premovićfoto: Opština Berane

“Za cilj smo imali da povežemo same poljoprivredne proizvođače, investitore, investicione fondove, banke i sve ono što ima veze sa poljoprivrednom proizvodnjom i da zatvorimo onaj krug kada su u pitanju poljoprivredni proizvođači i kupci", istakao je Premović.

Nada se da je, kako kaže, današnja manifestacija ispunila svoj cilj i obećava da će taj sajam postati tradicionalan i da će iz godine u godinu biti brojniji.

"Broj izlagača nam govori da je sajam uspješan i poručujem da ćemo i dalje voditi računa o svim poljoprivrednim proizvođačima”, kazao je on.

Premović je tom prilikom, kako navode, najavio povećanje Agrobudžeta, kao i uvođenje novih mjera već od naredne godine.

Svoje štandove na sajmu imaju učenici SSŠ "Vukadin Vukadinović" iz Berana i Hemijske srednje škole iz Podgorice.

Prisutni su, kako navode, i proizvađači i prodavci mehanizacije i opreme, koja omogućava lakšu proizvodnju hrane.

Takođe, sajam je, kako navode, obogaćen i sa zabavnim dijelom programa.

Dodaju da je planirano i predavanje koje će održati Života Jovanović iz Instituta Zemun Polje.

Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane i domaće radinosti – "Berane 2022" je u organizaciji Sekretarijata za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu Opštine Berane otvoren.

Bonus video: