Kineske i crnogorske žene dale su doprinos ekonomskom i društvenom razvoju

„Sve više i više žena zauzima važne pozicije, poput lidera zemalja ili vodećih naučnika i značajno doprinose na svim poljima“, kaže se u saopštenju

1755 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Kineske i crnogorske žene nemjerljivo su doprinijele ekonomskom i društvenom razvoju svojih zemalja u različitim oblastima, poručeno je na prijemu povodom Međunarodnog dana žena, čiji domaćin je bila Ambasada Kine u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Skupštine, kineski ambasador u Crnoj Gori Fan Kun, na “Prijemu za istaknute dame” održanom u srijedu, dao je osvrt na glavna dostignuća u pogledu rodne ravnopravnosti i prava žena u Kini.

Fan je kazao da je društveni razvoj žena važan indikator za mjerenje stepena civilizacijskog i modernizacijskog procesa jedne zemlje.

On je naveo da bez oslobođenja i napretka žena, neće biti ni oslobođenja i napretka čitavog čovječanstva.

„Kineske i crnogorske žene dale su nemjerljiv doprinos ekonomskom i društvenom razvoju svojih zemalja u različitim oblastima, kao što su politika, ekonomija, nauka i tehnologija, obrazovanje i medicina“, kaže se u saopštenju.

Stoga bi, kako se navodi, trebalo da aktivno učestvuju u razmjenama i dodatno prodube međusobno poštovanje i razumijevanje.

Kopredsjednica Ženskog kluba Branka Bošnjak govorila je o nemogućnosti napretka civilzacije, ukoliko izostanu plodovi feminističke borbe i njene revolucije.

„Sve više i više žena zauzima važne pozicije, poput lidera zemalja ili vodećih naučnika i značajno doprinose na svim poljima“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da Crna Gora, takođe, ulaže velike napore i igra aktivnu ulogu u zaštiti prava i interesa žena.

Prijemu su prisustvovale članice Ženskog kluba Božena Jelušić, Jelena Božović, Zdenka Popović, Valentina Minić i Nataša Jevrić.

Iz Skupštine su naveli da su, takođe, prisustvovale diplomatkinje iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i druge predstavnice iz oblasti prosvjete i medija, kao i ženski kolektiv kineske ambasade.

„Svi gosti prijema imali su priliku kroz zanimljiv video sadržaj da se upoznaju sa statusom žena u Kini i njihovim svakodnevnim životom, kao i da učestvuju u razgovoru i druženju“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: