Za gradnju će se pitati samo Vlada

Vlada će danas razmatrati predlog Zakona o planiranju i izgradnji, koji je uglavnom ostao isti uprkos brojnim kritikama
367 pregleda 1 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Gov.me
Pavle Radulović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 31.08.2017. 15:02h

Vlada Crne Gore danas će razmatrati Predlog novog Zakona o planiranju i izgradnji, koji nije suštinski promijenjen, uprkos brojnim kritikama stručne javnosti i činjenici da je zbog toga njegovo utvrđivanje odloženo.

Zakon je u utorak dobio zeleno svjetlo Vladine Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem, potvrđeno je “Vijestima”.

Vlada je ostala pri stavu da je neophodna centralizacija svih poslova u sistemu planiranja prostora na nivou države, odnosno Ministarstva održivog razvoja i turizma. To je u stvari i bio jedan od najspornijih djelova u nacrtu zakona, koji Vlada nije utvrđivala prije odmora produživši raspravu upravo zbog velikog broja kritika propisa.

Vlada želi, kako tvrde, da reguliše haotično stanje oko izrade prostornih planova i građevinskih dozvola, jer je do sada bilo aktivno 660 prostornih planova a 300 ljudi izdavalo građevinske dozvole, objašnjeno je “Vijestima”.

Iz lokalne samouprave su stizale primjedbe da im se žele oduzeti ingerencije u oblasti planiranja prostora kojim upravljaju, u poslovima izrade i usvajanja planskih dokumenata i izdavanja odobrenja za gradnju .

Nacrtom zakona, koji je Komisija potvrdila, predviđeno je ukidanje svih urbanističkih planova na nivou opština tako što će postojati samo dva planska dokumenta- Prostorni plan Crne Gore i Plan generalne regulacije Crne Gore.

Ukidaju se svi prostorni planovi opština, detaljni urbanistički planovi, državne i lokalne studije lokacije i urbanistički projekti, kojima je do sada uređivan prostor opštinskih teritorija.

Odluku o izradi Prostornog plana CG i Plana generalne regulacije CG po predlogu novog zakona utvrđuje Vlada, a usvajaju poslanici.

Novi Zakon o planiranju daje ogromnu moć Ministarstvu održivog razvoja i turizma, ali u Vladi tvrde da je to neophodno jer je u maloj državi, kakva je Crna Gora, do sada bilo previše učesnika u ovom procesu. Jedna od bitnih promjena predstavlja ukidanje građevinske i upotrebne dozvole. Objekat može da se gradi na osnovu prijave koja se uz propisanu dokumentaciju podnosi nadležnom inspekcijskom organu, dok je za pribavljanje upotrebne dozvole nadležna služba Katastra.

Prigovori opština, dijela NVO i strukovnih udruženja arhitekata bio je da je sadržina zakona protivna Ustavu, Zakonu o lokalnoj samoupravi i Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi i decentralizaciji vlasti.

Bonus video: