Zbog propusta bivše vlasti u Budvi: Topli obrok sada košta 272 hiljade eura

Nakon što je stigla presuda, gradonačelnik Dragan Krapović naložio je formiranje Komisije, kako bi se utvrdilo koji još to radnici po istom osnovu imaju prava, kako u slučaju da i oni budu utužili, lokalna uprava ne bi trošila dodatni novac za sudske spporove, čiji je epilog izvjestan
60 pregleda 4 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.08.2017. 18:40h

Poreske obveznike i građane Budve košta 272.891 euro propust nekadašnje gradske vlasti DPS- SDP, zbog neisplaćivanja razlike za topli obrok za 398 radnika optinske administracije u periodu od 2008. do 2010.

Upravo tolika suma je isplaćena prije neki dan iz opštinske kase, nakon što je stigla presuda kotorskog Osnovnog suda u korist dijela radnika koji su utužili lokalnu upravu.

Tužbu protiv Opštine da su im bila uskraćena prava podnijelo je 119 službenika, a sud je nedavno presudio u njihovu korist naloživši lokalnoj upravi da isplati 56.526,4 eura razlike u visini isplaćenog toplog obroka, kao i 31.503,59 eura kamate - ukupno 88.029,59 eura.

Nakon što je stigla presuda, gradonačelnik Dragan Krapović naložio je formiranje Komisije, kako bi se utvrdilo koji još to radnici po istom osnovu imaju prava, kako u slučaju da i oni budu utužili, lokalna uprava ne bi trošila dodatni novac za sudske spporove, čiji je epilog izvjestan.

Nakon što je komisija obračunala, naloženo je da se svima u jednom danu isplati naknada.

Opštinska komisija obračunala je i svima ostalima koji bi mogli tužiti i dobiti.

„Isplaćeno je svima, za ukupno 398 službenika, a iznos 272.891,45 od čega 175.432,48 glavnice i 97.458,97 kamate.

Oko 30 bivših službenika nije primilo jer nisu dostavili žiro račune“, saopšteno je „Vijestima“ iz Opštine.

Ovo nije usamljen slučaj da je Opština utužena od zaposlenih i nerijetko gubi sporove teške desetine hiljada eura, koji padaju na teret upravo poreskih obveznika. Samo opštinskom preduzeću „Mediteran reklame“ prijeti isplata čak 700 hiljada eura zaposlenima, zbog razlike u neisplaćivanja plata po koeficijentima koji su bili predviđeni kolektivnim ugovorom.

Opštinska administracija je preglomazna i godinama svaka od gradskih vlasti govori o smanjenju zaposlenih, a dešava se upravo suprotno, radnika na teret poreskih obveznika je sve više, jer mnogi politički podobni su našli uhljebljenje u administraciji, gdje su plate sigurne i visoke u odnosu na crnogorski prosjek.

Samo mjesečno Opštinu košta pola miliona eura koliko treba da obezbijedi plate za sve budžetske potrošače.

Bonus video: