Lome noge da bi došli do stana - ostali bez prilaza zgradi u Baru

Sa sve četiri strane okruženi ograđenim privatnim objektima, stanovnici preskaču preko zida od jednog metra na parking susjedne zgrade i tako izlaze na ulicu. Vlasnik zgrade im je dozvolio da sazidaju manje stepenice, kako više ne bi dolazilo do povreda

34462 pregleda 46 reakcija 10 komentar(a)
Okruženi rovovima, Foto: Marija Pešić
Okruženi rovovima, Foto: Marija Pešić

Stanari zgrade na adresi Bulevar dinastije Petrovića 34 u Baru tvrde da im je ugroženo pravo svojine i bezbjednost, budući da nemaju prilaz svojim stanovima jer su sa sve četiri strane okruženi ograđenim privatnim objektima.

Zgrada je sagrađena 2002. godine, a tada su se i prvi stanari uselili kupivši stan u njoj. Parcela na kojoj se nalazi zgrada u katastru je zavedena pod brojem 4923/5, a čini polovinu jedne urbanističke parcele zajedno sa privatnim placem ispred nje.

Taj plac, preko kojeg su stanari ove zgrade ranije dolazili do svojih domova, sada je prekopan, sa rovovima dubine oko jednog metra, a jedini put do zgrade Lekovića, kako je neformalno zovu Barani, je preko improvizovanog puteljka preko te privatne imovine. Sa tri preostale strane ova zgrada je ograđena privatnim ogradama i novoizgrađenom zgradom.

Predsjednik Skupštine stanara zgrade Veljko Popović “Vijestima” je kazao da ova situacija otežava njihov svakodnevni život i ometa ih u redovnom obavljanju svojih obaveza.

“Trenutno preskačemo preko zida visine od jednog metra na parking susjedne zgrade i tako izlazimo na ulicu. Takav prolaz veoma teško mogu da koriste starije osobe, majke sa bebama i malom djecom”, poručio je Popović.

Sazidali stepenice da ne preskaču zid
Sazidali stepenice da ne preskaču zidfoto: Marija Pešić

On je naveo da im je zbog tog problema ugrožena bezbjednost, a jedna komšinica je slomila nogu, dok se druga lakše povrijedila. Vlasnik zgrade im je dozvolio da sazidaju manje stepenice kako do toga više ne bi dolazilo zbog preskakanja.

“Do naše zgrade, odnosno enklave, ne postoji nikakva mogućnost da dođe vozilo hitne pomoći, vatrogasne službe ili bilo koje drugo vozilo u slučaju raznih nepogoda što može dovesti stanare i u životnu opasnost”, istakao je Popović.

Njemu je teško da razumije da u Crnoj Gori postoji zgrada sa 36 porodica koje nemaju nikakve mogućnosti da dođu do svojih stanova. Kako je kazao Popović, oni su se više puta pismeno i usmeno obraćali lokalnim vlastima, ali na tim adresama nijesu naišli na razumijevanje.

“Pokušavamo da saznamo u čijoj je nadležnosti rješavanje problema jer nas niko nije uputio na prava vrata”, ispričao je Popović.

Do ulice preko zida i parkinga
Do ulice preko zida i parkingafoto: Marija Pešić

Dodao je da za ovu situaciju ne krive vlasnika parcele ispred zgrade, razumiju da je to njegovo zemljište, već žele da nadležni pronađu rješenje za problem koji je nastao kao posljedica neodgovorne gradnje. Oni su barskim vlastima uputili i pismenu molbu u kojoj navode da su plac ispred njihove zgrade koristili kao parking i prilaz skoro 20 godina, ali da “do izgradnje parkinga i ostalih sadržaja nikada nije došlo jer investitor i Opština Bar nisu našli zajedničko rješenje”.

Na pitanje zbog čega očekuju parking ili prolaz na privatnoj imovini ispred svoje zgrade, Popović je odgovorio da ne postoji drugo rješenje budući da ta parcela, zajedno sa njihovom, na kojoj se nalazi zgrada, čini jednu urbanističku parcelu po urbanističkom planu.

“U trenutku kada su prvi stanari potpisivali kupoprodajne ugovore dato im je na uvid urbanističko rješenje sa budućim zgradama, parkinzima i zelenim površinama. U međuvremenu su sagrađene još dvije zgrade pored naše i na taj način narušen taj prvi urbanistička plan”, ispričao je Popović.

On se pozvao i na rješenje kojim je investitoru njihove zgrade odbijena građevinska dozvola za rekonstrukciju objekta iz 2012. godine u kojem piše da se za prilaz ovom objektu sa bulevara “mora koristiti katastarska parcela broj 4923/3”, odnosno plac ispred njihove zgrade. Rješenje je izdala Opština Bar a potpisali su ga tadašnji sekretar, pomoćnik sekretara i savjetnik za pravne poslove. U tom dokumentu se citira i član 58 Zakona i uređenju prostora i izgradnji objekata u kojem se navodu da se na urbanističku parcelu mora obezbjediti pristup sa gradske saobraćajnice ili javnog puta.

Zgrada Lekovića kao enklava
Zgrada Lekovića kao enklavafoto: Marija Pešić

Uprkos tome, kao prilaz oni su koristili tuđi plac. Sada ni to mogu, jer je vlasnik prokopao svoje imanje na kojem sada postoje rovovi i nasip od iskopa visine preko metra. Stanari zgrade su tada, u oktobru 2022, pozvali komunalnu policiju koja je sačinila zapisnik u koji su “Vijesti” imale uvid. U zapisniku piše da je komunalna policija kontaktirala vlasnika te parcele i informisali ga da iskop obezbijedi na propisan način i da ne izvodi radove bez rješenja. Od tada, ništa se nije promijenilo.

Zgrada je udaljena od bulevara manje od 100 metara a stanari automobile parkiraju uz trotoar obližnje zgrade ili iza pumpe u neposrednoj blizini.

Kako su stanari kazali, u više navrata su bezuspješno pokušali da se sastanu sa predsjednikom Opštine, zvaničnim i privatnim kanalima.

Iz Opštine Bar nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su upoznati sa ovim problemom, rade li na njegovom rješavanju i u čijoj je nadležnosti.

Budući da od opštinskih službi stanari zgrade Lekovića nijesu dobili pomoć, obratili su se političkim partijama koje učestvuju u radu lokalne skupštine. Za sada, primio ih je samo jedan odbornik Demokratske Crne Gore koji je obećao da će pomoći u rješavanju ovog problema tako što će to zagovarati u tijelima lokalne uprave.

Bonus video: