Opština Bar: Nijesmo nadležni za rješavanje problema stanara zgrade "Leković", radi se o privatnom vlasništvu

Inspektor je izašao na lice mjesta i konstatovao da je ispred “Lekovića” parcela u privatnom vlasništvu

9996 pregleda 8 komentar(a)
Okruženi rovovima: Zgrada Lekovića, Foto: Marija Pešić
Okruženi rovovima: Zgrada Lekovića, Foto: Marija Pešić

Opština Bar nije nadležna za rješavanje problema stanara zgrade na adresi Bulevar dinastije Petrovića 34, pošto se radi o privatnom vlasništvu.

To se navodi u naknadno dostavljenim odgovorima Opštine, nakon što su “Vijesti” prošle nedjelje pisale o problemima sa kojima se susreću stanari zgrade “Leković”.

Stanari zgrade na adresi Bulevar dinastije Petrovića 34 u Baru tvrde da im je ugroženo pravo svojine i bezbjednost, budući da nemaju prilaz svojim stanovima jer su sa sve četiri strane okruženi ograđenim privatnim objektima.

Oni do svojih domova dolaze preko tuđeg placa koji je sada prekopan, a jedini put do zgrade “Lekovića”, kako je neformalno zovu Barani, je preko improvizovanog puteljka preko te privatne imovine. Sa tri preostale strane ova zgrada je ograđena privatnim ogradama i novoizgrađenom zgradom.

“Kako se radi o parceli koja je u privatnom vlasništvu Služba za vršenje komunalnog nadzora, Komunalna policija nema ovlašćenja za preduzimanje mjera i radnji u ovoj pravnoj stvari. Za zaštitu i ostvarivanje svojih prava koja se odnose na prava službenosti prolaza stranke se mogu obratiti Osnovnom sudu u Baru kao stvarno nadležnom organu”, kazali su “Vijestima” iz Opštine Bar.

Nakon što su “Vijesti” dostavile pitanja toj lokalnoj upravi, navode oni, inspektor je izašao na lice mjesta 23. februara i konstatovao da je ispred te zgrade parcela u privatnom vlasništvu.

“U susvojini Bulatović Antonija, Bulatović Jasminke i Bulatović Luke ukupne površine 548 kvadratnih metara, da je dio parcele ispred ulaza u predmetnu zgradu prekopan, odnosno izvršen je iskop u dužini od pet metara, po dubini 0,8 metara”, zaključci su inspekcije.

Kako su kazali, suvlasnik parcele Jasminka Bulatović je izjavila da je parcela većim dijelom ograđena, a na mjestu gdje treba da bude postavljena kapija u planu je ozelenjavanje prostora, zbog čega su i izvršili iskop u ranijem periodu.

“Takođe je navela da stanari zgrade znaju da je predmetna parcela u njihovom suvlasništvu i da su upoznati sa planovima povodom ozelenjavanja prostora. Utvrđeno je da stanari mogu nesmetano ulaziti i izlaziti iz zgrade, dok je pristup automobilima onemogućen iz naprijed navedenih razloga”, piše u odgovorima Opštine Bar.

Oni su istakli da Komunalna inspekcija u ranijem periodu nije izlazila na lice mjesta, niti sačinjavala zapisnik kako je navedeno u pitanjima redakcije, jer ta služba nije primila nikakvu inicijativu vezano za tu problematiku.

Stanari zgrade su u oktobru 2022, pozvali komunalnu policiju koja je sačinila zapisnik u koji su “Vijesti” imale uvid. U zapisniku piše da je komunalna policija kontaktirala vlasnika te parcele i informisali ga da iskop obezbijedi na propisan način i da ne izvodi radove bez rješenja.

Zgrada je sagrađena 2002. godine, a tada su se i prvi stanari uselili kupivši stan u njoj. Parcela na kojoj se nalazi zgrada u katastru je zavedena pod brojem 4923/5, a čini polovinu jedne urbanističke parcele zajedno sa privatnim placem ispred nje.

Taj plac, preko kojeg su stanari ove zgrade ranije dolazili do svojih domova, sada je prekopan, a jedini put do zgrade je preko improvizovanog puteljka preko te privatne imovine. Sa tri preostale strane ova zgrada je ograđena privatnim ogradama i novoizgrađenom zgradom.

“Trenutno preskačemo preko zida visine od jednog metra na parking susjedne zgrade i tako izlazimo na ulicu”, kazao je predsjednik Skupštine stanara zgrade Veljko Popović.

On je naveo da im je zbog tog problema ugrožena bezbjednost, a jedna komšinica je slomila nogu, dok se druga lakše povrijedila. Vlasnik zgrade im je dozvolio da sazidaju manje stepenice.

“Do naše zgrade ne postoji nikakva mogućnost da dođe vozilo hitne pomoći, vatrogasne službe ili bilo koje drugo vozilo u slučaju raznih nepogoda što može dovesti stanare i u životnu opasnost”, istakao je Popović.

Njemu je teško da razumije da u Crnoj Gori postoji zgrada sa 36 porodica koje nemaju nikakve mogućnosti da dođu do svojih stanova.

“Pokušavamo da saznamo u čijoj je nadležnosti rješavanje problema jer nas niko nije uputio na prava vrata”, ispričao je Popović.

Bonus video: