Radionica o kreativnom izražavanju za žene sa invaliditetom

Cilj radionice je bio upoznavanje sa osnovama pokretanja sopstvenog kreativnog biznisa, sa fokusom na dizajn nakita

1933 pregleda 1 komentar(a)
Foto: NVO Mozaik
Foto: NVO Mozaik

Nevladina organizacija "Mozaik" iz Nikšića održala je radionicu o kreativnom izražavanju namijenjenu ženama s invaliditetom.

"Cilj radionice je bio upoznavanje sa osnovama pokretanja sopstvenog kreativnog biznisa, sa fokusom na dizajn nakita. Događaj je bio prilika da učesnice razviju svoje veštine, steknu nova znanja i ohrabreni svojim umjetničkim potencijalom krenu ka ostvarenju svojih profesionalnih ambicija", kazao je Blagoje Šturanović, izvršni direktor "Mozaika".

Učesnice su imale priliku da se upoznaju sa različitim aspektima umjetničkog izraza i preduzetništva, uključujući i digitalnu prezentaciju i grafički dizajn. Dio radionice bio je posvećen praktičnim aktivnostima gde su učesnice imale zadatak da oblikuju, oslikavaju i kreiraju unikatne komade nakita.

"Ovaj proces ne samo da je omogućio učesnicama da istraže i razviju svoj kreativni potencijal, već je takođe poslužio kao praktičan uvod u tehničke aspekte izrade nakita", kazao je Šturanović.

NVO Mozaik radionica
foto: NVO Mozaik

Na kraju radionice učesnice su podijelile svoje radove i iskustva sa grupom.

"Diskusija je omogućila učesnicama da razmijene ideje, dobiju povratne informacije i zajedno razmišljaju o tome kako kreativne aktivnosti mogu uticati na njihovo samopouzdanje i preduzetničke aspiracije. Učesnice smo podsjetili na dostupne resurse, fondove, grantove i projekte kojima mogu pristupiti radi dodatne podrške i osnaživanja na putu realizacije svojih kreativnih i poslovnih ideja", zaključio je Šturanović.

Trenerica na radionici je bila Jelena Kostić, jedna od osnivačica Umjetničkog centra iz Nikšića.

Radionica je dio projekta „Osnažene – vidljive“, koji realizuje NVO "Mozaik", a podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa fondacijom Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centarom za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mrežom i u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Bonus video: