O zakonitosti štrajka prosvjetara za 30 dana

U podgoričkom Osnovnom sudu održano pripremno i glavno ročište po tužbi Države protiv Sindikata prosvjete. Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa precizirala je da granski štrajk u oblasti prosvjete bio nezakonit, ukazala je na to da Ustav Crne Gore propisuje da pravo na štrajk nije apsolutno i da može biti ograničeno, a da je to propisano i Zakonom o štrajku.

12220 pregleda 32 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Milica Radović najavila je da će u roku od 30 dana donijeti presudu o tome da li je štrajk prosvjetara u februaru bio zakonit ili ne.

U Osnovnom sudu danas su održani pripremno i glavno ročište po tužbi Države protiv Sindikata prosvjete.

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Bojana Ćirović precizirala je da granski štrajk u oblasti prosvjete bio nezakonit, ukazala je na to da Ustav Crne Gore propisuje da pravo na štrajk nije apsolutno i da može biti ograničeno, a da je to propisano i Zakonom o štrajku. Naglasila je i da se radi o djelatnosti od opšteg interesa ali i upozorila na presude Evropskog suda za ljudska prava.

Zastupnik Sindikata prosvjete, advokat Nikola Bulatović saopštio je da su sindikalci od 2015. bili u komunikaciji sa ministrima prosvjete i da su stalno tražili izmjenu akta o minimumu procesa rada, do čega nije došlo.

Kazao je i da država devet godina opstruira Sindikat prosvjete da donese akt o minimumu procesa rada, zbog čega smatra "da država ne obraća pažnju ili svjesno zanemaruje tu odredbu Zakona o štrajku".

Smatra da je uredba iz 2006. godine, koja zabranuje štrajk u obrazovanju u suprotnosti sa Zakonom o štrajku i Ustavom Crne Gore.

Kazao je i da su tek uoči početka ovog štrajka "direktori škola donijela akte o minimumu procesa rada".

Ćirović je odgovorila da Ustav i Zakon o štrajku ne zabranjuju ovo pravo, već ga samo ograničavaju.

Ćirović je kazala i da Sindikat prosvjete uvijek može da pokrene postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe pred Ustavnim sudom.

Sutkinja Radović je kazala će u zakonskom roku (30 dana) biti donijeta presuda i poštom dostavljena strankama u sporu.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da nije presrećan "kao prosvjetni radnik i građanin što se Ministarstvo poziva na jednu antidemokratsku, antiustavnu uredbu iz 2006. godine koja u potpunosti zabranjuje pravo na štrajk prosvjetnim radnicima".

"Pritom devet godina smo molili četiri ili pet ministara iz tog perioda da napravimo taj Akt o minimumu procesa rada. Oni nam nikad nijesu rekli da neće, već su svaki put obećavali da hoće. Čak smo jednom formirali komisiju, a drugi put bili na pola koraka da uđemo u proceduru....", kazao je Božović.

On je novinarima ispred podgoričkog Osnovnog suda kazao da je razočaran "ovakvim odnosom i postupcima države Crne Gore koj a devet godina jednostavno zanemaruje elementarno ljudsko pravo na štrajk".

Dodao je da tužba države nije dobra poruka mladim ljudima i naraštajima i da očekuje da će ishod presude biti pozitivan po Sindikat prosvjete.

"Evo i poruku da pošaljem. Ako mislimo da prosvjetne radnike da ograničimo ovakvim stvarima, onda se pojedinci varaju. Naši preci su se nekad borili protiv zakona koji su nakaradni, ograničavajući po ljudska prava i slobode...", zaključio je Božović.

Bonus video: