Mještani Zbljeva u četvrtak će blokirati put Pljevlja - Đurđevića Tara na sat vremena

Najavili su i da će blokade, ukoliko se problem ne riješi, organizovati svakodnevno, s tim što će svaki naredni dan blokada trajati sat duže od prethodnog

7380 pregleda 28 reakcija 7 komentar(a)
Deponija Maljevac, Foto: Goran Malidžan
Deponija Maljevac, Foto: Goran Malidžan

Mještani Zbljeva i drugih sela koja gravitiraju Termoelektrani Pljevlja u četvrtak 17. aprila će sat vremena blokirati put Pljevlja - Đurđevića Tara, na dijelu puta gdje rudnički kamioni prelaze tu saobraćajnicu kako bi dopremili ugalj do jedine crnogorske termoelktrane.

Kako su naveli u obavještenju dostavljenom policiji, blokadu puta organizuju zbog problema koje im stvara deponija Maljevac, na kojoj se odlaže pepeo i šljaka, koji nastaju kao nusprodukti rada Termoelktrane Pljevlja.

Najavili su i da će blokade, ukoliko se problem ne riješi, organizovati svakodnevno, s tim što će svaki naredni dan blokada trajati sat duže od prethodnog.

Oblaci prašine sa deponije Maljevac, nošeni jakim vjetrom, juče su zasipali Zbljevo i druga okolna sela, a čestice prašine završavale su i u centru grada.

Izvršni direktor Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović kazao je da su oblaci prašine satima zasipali grad, čak i kilometrima udaljena sela.

“Najugroženiji su bili stanovnici sela Zbljeva, Gornji i Donji Komini. Građani ovih sela su najavili blokadu magistralnog puta Pljevlja Đurđevića Tara, na sat vremena, zbog incidenta i traže hitno reagovanje nadležnih. Ako se problem hitno ne riješi ove blokade će biti svakodnevne. Znači rješenje se mora što hitnije naći, jer smo od najavljenog parka Maljevac ponovo dobili šljakište koje nas truje”, kazao je Mitrović.

Bonus video: