Vuković Kuč: Konstrukcije poput "ljepšeg pola", "nježnijeg pola", "slabijeg pola" sadrže elemente mizoginije

Održan prvi sastanak Foruma protiv mizoginog govora mržnje

5217 pregleda 12 komentar(a)
Forum protiv mizoginog govora mržnje, Foto: LGBT Forum Progres
Forum protiv mizoginog govora mržnje, Foto: LGBT Forum Progres

Tokom prvog sastanka Foruma protiv mizoginog govora mržnje, predstavljena je ideja samog foruma kao platforme koja okuplja različite aktere iz javnog života i mogućnosti budućeg zajedničkog djelovanja. Takođe, razmatrani su mehanizmi zajedničkog djelovanja različitih aktera i načina ostvarivanja zajedničkog cilja, upravo kroz rad samog Foruma, piše u saopštenju LGBT Foruma Progresa.

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar formirale su, kako kažu, prvi nacionalni Forum protiv mizoginog govora mržnje, "koji je formalno konstituisan sa predstavnicama i predstavnicima Skupštine Crne Gore, medija i organizacija civilnog društva".

"Ovaj Forum je zamišljen kao platforma za diskusiju koja će aktuelizovati i afirmisati pitanja poput duboko ukorijenjenog mizoginog govora mržnje u crnogorskom javnom prostoru, kao i druge negativne fenomene u našem društvu. Forum će se fokusirati na jačanje nacionalnog javnog diskursa sa donosiocima odluka u ovom domenu, jačanju uloge medija i nevladinih organizacija u procesima smanjenja mizoginog govora mržnje, ali i strateškom radu na jačanju zakonskog odgovora na ovu pojavu u Crnoj Gori", kazali su iz LGBT Foruma Progresa.

Konstitutivnom sastanku foruma su, navode, prisustvovale poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković Kuč, glavna savjetnica Zaštitnika ljudskih prava (Ombudsman) Dina Knežević, novinarke Jelena Jovanović (Vijesti), Jelena Martinović (Pobjeda) i Katarina Janković (RTCG), novinar Nemanja Lacman (Gradska TV), kao i Aleksandra Vukčević iz Građanske alijanse, zajedno sa predstavnicama i predstavnicima LGBT Forum Progresa i LGBTIQ Socijalnog Centra.

"U budućem periodu, Forum će proširiti svoj rad i uključiti dodatne predstavnice i predstavnike Skupštine, medija i organizacija civilnog društva", dodali su.

Kako kažu iz LGBT Foruma Progresa, poslanica Aleksandra Vuković Kuč, istakla je da se mizoginija često ogleda u jednostavnim stvarima, poput jezika i dala primjer čestitki koje državne institucije šalju povodom važnijih datuma, a koje često, navodi, sadrže elemente mizoginije, odnosno konstrukcije poput "ljepšeg pola", "nježnijeg pola", "slabijeg pola" i sl.

"Glavna savjetnica Ombudsmana, Dina Knežević, istakla je neophodnost intenziviranja obuka i edukacija zaposlenih u svim institucijama, uključujući i pravosudne institucije. Ove obuke već postoje, a najčešće obuhvataju kandidate za nosioce/teljke pravosudnih funkcija. Jedna od preporuka Zaštitnika je sprovođenje sistemskih i redovnih obuka u oblasti rodne ravnopravnosti svih nosilaca/teljki pravosudnih funkcija, uključujući savjetnike/ce i pripravnike/ce, kako bi se dodatno osnažili u primjeni međunarodnih standarda", piše u saopštenju.

Novinarka, Jelena Jovanović, se osvrnula na poteškoće istražnih procesa, saopštava LGBT Forum Progres, pogotovo kada su u pitanju društvene mreže poput TikTok-a, gdje, kako tvrdi, proces identifikacije počinilaca nije jednostavan i gdje se često vide problemi u praksi.

"Takođe je pozvala učesnice i učesnike Foruma da svojim radom obuhvate i mlade, kroz književne klubove i kampove", ističe se u saopštenju.

Novinarka, Jelena Martinović, je stavila poseban fokus na individualne mehanizme odbrane onih koji su iskusili mizogini govor mržnje, kazali su iz LGBT Foruma Progresa, "i ukazala na to da je važno uzeti u obzir i to da sve osobe individualno doživljavaju mizogini govor mržnje, te koliki je značaj solidarnosti među različitim medijima kao odgovor na ove negativne pojave".

"Učesnice i učesnici Foruma su se složili o neophodnosti sprovođenja nacionalne kampanje u kontekstu korišćenja rodno senzitivnog jezika, suzbijanja mizoginog govora mržnje, pa je tako posljednji dio rada Foruma bio posvećen upravo razvoju ideje za dalje djelovanje", piše u saopštenju.

Ističe se da su sve učesnice i učesnici Foruma naglasili da je neophodno da svi prepoznaju svoju ulogu u procesu emancipacije svog ličnog okruženja u kontekstu razvijanja svijesti o ljudskim pravima, borbi protiv mizoginog govora mrzne i rodno zasnovanog nasilja.

"Ova aktivnost je realizovana u okviru projekta 'Ujedinjeno protiv mizoginog govora mržnje u crnogorskom javnom prostoru' koji realizuju nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTI Socijalni Centar uz finansijsku podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: